MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kupno samochodu bez prawa jazdy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Mod252

Post #1 Ocena: 0

2016-07-09 02:35:04 (9 lat temu)

Mod252

Mężczyzna

Z nami od: 10-07-2015

Witam.

Zastanawiam się nad kupnem samochodu w najbliższym czasie.
Problem polega tylko na tym, że nie mam prawa jazdy fizycznie.
Tzn. wysłałem polskie prawko celem wymiany na brytyjskie.
"Prawdopodobnie" dojdzie pod koniec tego tygodnia / na początku następnego. Jestem w sytuacji, gdzie auto musiałbym kupić trochę wcześniej. Mam tylko kwitek od DVLA, że moje prawko jest w "trakcie produkcji".

Pytanie: Czy istnieje opcja, aby obejść fakt braku tymczasowego posiadania prawka przy zakupie auta i legalnego ubezpieczenia go jak również używania?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: +3

2016-07-09 03:44:07 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cały czas masz prawo jazdy, tylko nie masz plastiku poswiadczajacego uprawnienia. Żaden problem. Ważne co jest napisane na serwerze dvla, a nie plastyk.
Tak że bez problemu. Podajesz że masz prawo jazdy kat takiej i takiej wg pytań.

Uważaj tylko na jedno o ile dobrze pamiętam, to ubezpieczenie Bell i jakieś jeszcze jedno specjalizujące się dla kobiet ma wpis że czas posiadania prawa jazdy liczy od momentu wymiany na uk. Można się na ciąć na sporą kwotę.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Mod252

Post #3 Ocena: 0

2016-07-09 04:07:17 (9 lat temu)

Mod252

Mężczyzna

Z nami od: 10-07-2015

To elegancko :D
A firma ubezpieczeniowa, która mnie interesuje to INGENIE. Dla młodych / początkujących kierowców, którzy montują czarną skrzynkę w aucie itd...

Może jeszcze jakoś z innej beczki:
Mam na oku dwa egzemplarze Yaris'a.
Jedna od prywaciarza, inna z komisu.
Moze mi ktoś napisać, jak wygląda procedura wypełniania papierów dotyczących zakupu auta prywatnie i w komisie? No i jakie papiery muszę mieć ze sobą? Czy to sprzedawca musi to mieć?
Oraz czy mogę wyjechać samochodem zaraz po zakupie jeszcze zanim wykupię ubezpieczenie i road tax?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2016-07-09 07:07:03 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Obie procedury są takie same.
Jest dokument który jest odpowiednikiem dowodu rejestracyjnego tyle że wielkie bo wielkości kartki A4.
Ze sprzedającym wypełniacie odpowiednie rubryki.
Po czym rozrywa się go na 3 części.
Jeden kawałek kupującego zabierasz ty, jeden zostawia sobie kupujący, i jedną część wysyła się do DVLA. Generlanie jest to obowiązkiem sprzedającego. Ale możesz poprosić żeby ci to dał i wrzuć do skrzynki lub nadaj na poczcie od razu.

W salonie dostaniesz jeszcze rachunek... to ta różnica.
A jeszcze w salonie masz coś w rodzaju rękojmi, gwarancji, ale nie obejmuje skrzyni biegów i sprzęgła ...
W sumie ciężka sprawa do ew wyegzekwowania, ale jakaś tam gwarancja jest.

Możesz wsiadać i jechać pod warunkiem że kupisz ubezpieczenie i tax.
Bez tego pojazd nie może nawet stać na publicznej drodze.
Ale to załatwisz nawet z laptopa, lub telefonicznie. wtedy wsiadasz i jedziesz.

Nie radzę jechać bez tego, coraz więcej pojazdów policyjnych ma system rozpoznawania tablic i automatycznie powiadamia załogę radiowozu ze dany pojazd ma coś nie teges.

Może się zdarzyć że stracisz samochód i prawo jazdy zanim dojedziesz do domu.

Możesz sobie przygotować ubezpieczenie wcześniej, zazwyczaj po odnalezieniu odpowiedniej ceny itd po prostu zapisujesz nr referencyjny.
Potem dzwonisz do ubezpieczalni, możesz zacząć jeszcze raz by uzyskać być może lepszą cene, jak nie to podajesz im tylko nr referencyjny, płacisz i gotowe.

Tym numerem mozesz też przywrócić wycenę przez internet.
Bo cena ubezpieczenia nie jest stała, za kazdym razem moze być inna :)
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2016-07-09 07:58:59 (9 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Prawo do prowadzenia pojazdów wg posiadanych kategorii, nawet jesli prawo jazdy zostało wysłane w celu wymiany/przedłużenia okresu ważności gwarantuje "Section 88 Road Traffic Act"

Sam korzystam z paragrafu, gdyż mam licencje tylko na rok ze wzg medycznych. Na chwile obecna, okres ważności mojej licencji upłynął 19/06 a nadal moge jeździć. Jedyny warunek to taki, ze DVLA musi mieć otrzymac aplikacje o wydanie nowej licencji i zdolność do prowadzenia pojazdów nie została odbierana przez lekarza.

Do góry stronyOffline

Zawszetakasama

Post #6 Ocena: 0

2016-07-09 08:04:36 (9 lat temu)

Zawszetakasama

Kobieta

Z nami od: 13-10-2015

Krakn zaskoczyles mnie tym bell-em.
W zeszlym roku wymienilam prawko na angielskie w czasie trwania polisy. Zadzwonilam i zglosilam ten fakt do ubezpieczali a mily pan powiedzial, ze nie zmienia to w zaden sposob polisy.
Jestes pewien, ze licza od wydania nowego prawka?
Przepraszam za ot.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,