MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 8 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2016-01-31 10:45:37 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2016-01-31 10:25:19, sparky1 napisał(a):
Cytat:

2016-01-31 10:16:49, x_fish napisał(a):
Cytat:

2016-01-31 10:09:20, sparky1 napisał(a):
Cytat:

Aha to skoro jestes fachowcem w temacie to jak sie nazywa ustepowanie pojazdowi z prawj strony po angielsku?

Grzeczność

albo gentelman rule...

Fachowcem nie jestem ale zamiast tworzyc swoje przepisy szukam tych obowiazujacych.

A ustepowanie pojazdowi z lewej jak nazywasz? Ladies rule?

zasada prawj strony obowiazuje na calym swiecie z tego co zauwazylem i jak narazie mnie nie zawiodla chociaz prwojazdy robilem juz jakis czas temu i w polsce. a jak chcesz stosowac ten hihway code czy tam ladies rule czy inne to stosuj mam to gleboko w powazaniu.:-]

Nie na całym świecie, w Iraku, Iranie, Egipcie też nie obowiazuje ta zasada, tak samo jak nie obowiązuje w całym UK, masz to w przepisach, jak byś zdawał prawo jazdy w UK, to miałbyś nawet takie pytanie do egzaminów.
Też mnie to pytanie zaskoczyło, a właściwie odpowiedź.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

PePeK1988

Post #2 Ocena: 0

2016-01-31 10:45:41 (9 lat temu)

PePeK1988

Konto usunięte

Cytat:

2016-01-31 08:52:53, sparky1 napisał(a):
w sumie to na tym filmiku wyglada tak jakby jechali jednym pasem juz pod koniec i przepychali sie. W tym przypadku moim zdaniem regula prawej strony obowiazuje i skoda ma pierszenstwo. Ronda jak to ronda czasami nie maja pasow a na wyjezdzie 3 pasy i badz tu madry i powiedz skad masz jechac na 1 2 czy 3 osobiscie jezdze intuicyjnie i nie udowadniam ze to moj kawalek ronda i ja mam pierszenstwo jezdze tak zeby dojechac do celu bez uszczerbku na ubezpieczeniu i zdrowiu. Uzywanie kierunkowskazow na takim rondzie tez bywa mylne dla wjezdzajacego na nie bo niewiadomo czy delikwent chce zjechac czy tez tylko zmienia pas.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>sparky1</i> 31-01-2016 09:02 ]

kolega zajmowal lewy pas, to skoda jechała środkiem po obydwu.

Do góry stronyOffline

zosiasamosia

Post #3 Ocena: 0

2016-01-31 10:51:47 (9 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Obejrzałam nagranie - nie jestem kierowcą, bywam pasażerem.
Moje zdanie zapewne jest dla wielu z Was nieistotne, bo wiadomo ;) ale i tak napiszę :D

Są dwa pasy na rondzie i dwa do zjazdu.
Kierowca skody podczas opuszczania ronda zmienia pas i tego nie sygnalizuje.
Popełnia błąd - być może łamie przepisy.

Kierowca od kamery, zauważając, że coś się święci, mógł ze zwykłej grzeczności zwolnić (pomarudzić pod nosem) i uniknąć kolizji.

Obaj się zagapili?

Jednak a laickiego punktu widzenia kierowca skody ma winę.

Dziękuję :)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2016-01-31 10:59:14 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Zosia, ale kierowca ze skody zgodnie z przepisami w UK, ma prawo zakończyć manewr na dowolnym pasie. I wyprzedził samochód, i to znacznie, uderzenia jest w tylne nadkole z tego co widzę, Jedyny błąd to brak użycia kierunkowskazu.

W Sumie może powiedzieć że sygnalizował prawą ręką (tak, jest to dopuszczalne prawnie) taki manewr i ciężko będzie udowodnić ze tego nie zrobił bo nie widać na filmie

Do góry stronyOffline

sparky1

Post #5 Ocena: 0

2016-01-31 11:01:33 (9 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

Cytat:

2016-01-31 10:45:37, krakn napisał(a):
Cytat:

Nie na całym świecie, w Iraku, Iranie, Egipcie też nie obowiazuje ta zasada, tak samo jak nie obowiązuje w całym UK, masz to w przepisach, jak byś zdawał prawo jazdy w UK, to miałbyś nawet takie pytanie do egzaminów.
Też mnie to pytanie zaskoczyło, a właściwie odpowiedź.

A to nie wiedzialem :-]ale tam smigaja na osiolkach to im to wszystko jedno:-]
a tak na powaznie to czy tam akceptuja europejskie prawo jazdy? W Turcji przerazil mnie chaos na skrzyzowaniach a za smiganie autobusem pelnym ludzi na czerownym swietle przez skrzyzowanie podziekowalem i raczej nie odwazylbym sie jezdzic w ktoryms z tych krajow samodzielnie.

Do góry stronyOffline

PePeK1988

Post #6 Ocena: 0

2016-01-31 11:03:29 (9 lat temu)

PePeK1988

Konto usunięte

Cytat:

2016-01-31 10:59:14, krakn napisał(a):
Zosia, ale kierowca ze skody zgodnie z przepisami w UK, ma prawo zakończyć manewr na dowolnym pasie. I był wyprzedził samochód i to znacznie, uderzenia jest w tylne nadkole z tego co widzę, Jedyny błąd to brak użycia kierunkowskazu.

W Sumie może powiedzieć że sygnalizował prawą ręką (tak, jest to dopuszczalne prawnie) taki manewr i ciężko będzie udowodnić ze tego nie zrobił bo nie widać na filmie

Wyraźnie widać że kierunkowskaz pod lewym lusterkiem nie mruga. Uszkodzone zostały przednie drzwi skody. Trochę obiektywizmu?

Do góry stronyOffline

zosiasamosia

Post #7 Ocena: 0

2016-01-31 11:05:26 (9 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Krakn, no to właściwie się zgadzamy, że brak tych kierunkowskazów niestety...
I że kierowca z tyłu mógł go wpuścić, tak zwyczajnie po ludzku, ale jak wspomniałam, nie jestem kierowcą.

Przypomniała mi się sytuacja, kiedy to wyjeżdżaliśmy z miejsca parkingowego przed marketem w Polsce. Mąż cofał, ładnie światełkami mrugał, ale pewnej pani w starym klamocie (zardzewiałym) nie przeszkodziło to w nas wjechać, rzekomo zarysowując sobie bok samochodu (nic nie było widać, taki poniszczony był ten samochód). W anglii to nie miałoby miejsca, pani ta zaczekałaby, aż wyjedziemy i juz. Ot kultura.

[ Ostatnio edytowany przez: zosiasamosia 31-01-2016 11:09 ]

Do góry stronyOffline

sparky1

Post #8 Ocena: 0

2016-01-31 11:07:55 (9 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

Cytat:

2016-01-31 10:45:41, PePeK1988 napisał(a):
Cytat:

2016-01-31 08:52:53, sparky1 napisał(a):
w sumie to na tym filmiku wyglada tak jakby jechali jednym pasem juz pod koniec i przepychali sie. W tym przypadku moim zdaniem regula prawej strony obowiazuje i skoda ma pierszenstwo. Ronda jak to ronda czasami nie maja pasow a na wyjezdzie 3 pasy i badz tu madry i powiedz skad masz jechac na 1 2 czy 3 osobiscie jezdze intuicyjnie i nie udowadniam ze to moj kawalek ronda i ja mam pierszenstwo jezdze tak zeby dojechac do celu bez uszczerbku na ubezpieczeniu i zdrowiu. Uzywanie kierunkowskazow na takim rondzie tez bywa mylne dla wjezdzajacego na nie bo niewiadomo czy delikwent chce zjechac czy tez tylko zmienia pas.

[ Ostatnio edytowany przez: <i>sparky1</i> 31-01-2016 09:02 ]

kolega zajmowal lewy pas, to skoda jechała środkiem po obydwu.

dlatego teraz montuje sie kamerki w pojazdach i w razie watpliwosci widac wszystko czarno na bialym. Powinien zasygnalizowac zamiar skretu ,highway code ci powie czy ma to byc zblizenie sie do lewego pasa, uzycie kierunkowskazu czy tez wyciagniecie lewej reki przez szybe . Jak cos zrobil nie tak to jest nagranie i to go obciazy.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2016-01-31 11:11:02 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2016-01-31 11:03:29, PePeK1988 napisał(a):
Cytat:

2016-01-31 10:59:14, krakn napisał(a):
Zosia, ale kierowca ze skody zgodnie z przepisami w UK, ma prawo zakończyć manewr na dowolnym pasie. I był wyprzedził samochód i to znacznie, uderzenia jest w tylne nadkole z tego co widzę, Jedyny błąd to brak użycia kierunkowskazu.

Wyraźnie widać że kierunkowskaz pod lewym lusterkiem nie mruga. Uszkodzone zostały przednie drzwi skody. Trochę obiektywizmu?

Może się wypierać że użył prawej ręki przez okno dając znaki że będzie skręcał, w uk dopuszcza się, robisz koliste ruchy ręką, oznacza że będziesz skręcał w lewo.

Jestem obiektywny, dobry kierwocwca jedzie nie tylko na zasadzie mam prawo i Ch@ tylko ma obowiązek również unikania kolizji.

Podobny manewr jak na filmie jest robiony przez osoby ktore się nudzą i szukają rozrywki, znam takie osoby i z przerazeniem obserwuję jaką mają frajde, potrafią mieć i 2-3 kolizje w roku i to matka z dzieckiem! No ale na FB ma o czym pisać.

Oraz osoby usiłujące wyłudzić odszkodowania.
Takie przypadki jak na filmie trafiają do działu fraud i analizują czy nie była to próba uzyskania odszkodowania.
Nie żartuje i nie przesadzam, zapisz się na twiterze na policyjne forum, bardzo często o tym sobie policjanci dyskutują.

Do góry stronyOffline

PePeK1988

Post #10 Ocena: 0

2016-01-31 11:15:41 (9 lat temu)

PePeK1988

Konto usunięte

@ krakn

Nie żebym tu kogoś bronił, ale według mnie to bardziej wypadek przypadek, tym bardziej że w samochód zostało trochę zainwestowane i kolega niezbyt chętnie chciałby go zmieniać, no ale od jutra zaczyna się walka z ubezpieczalnią, więc zobaczymy.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 ... 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,