MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana polskiego PJ oraz odsylanie provisional - brak oplaty?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Joloxx9

Post #1 Ocena: 0

2016-01-04 10:37:53 (9 lat temu)

Joloxx9

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2016

Witam wszystkich forumowiczow, jest to moj pierwszy post tutaj:)

Sorry za brak Polskich znakow ale niestety system ich nie posiada.

Mam pytanie, moze ktos moglby mi odpowiedziec, sprawa wyglada tak:

W 2010r zdalem prawko w Polsce, w 2011 przyjechalem do UK.

Nie wiedzialem ile tutaj zostane a potrzebowalem motorka zeby dojezdzac do pracy (ubezpieczenie na auto bylo zbyt wysokie) wiec wyrobilem sobie provisional driving licence.

TEraz gdy sprawdzalem ubezpieczenia na auto (ktore chce kupci jeszcze w tym miesiacu) wychodzi mi okolo 20-30% taniej jak zaznaczam UK zamiast EU przy prawie jazdy.

Z tego co mi powiedziala pani z DVLA gdzie dzwonilem to wystarczy, ze wypelnie druk D1 dolacze do niego provisional oraz Polskie prawko i wysle.

Powiedziala mi rowniez, ze nie musze za to placic i wysylac zdjecia oraz dowodu gdyz moje dane zostaly sprawdzone przy wyrabianiu provisional, a zdjecie o ile sie nic nie zmienilo to tez mzoe zostac stare.

Czy ktos sie orientuje czy zeczywiscie to tak wyglada? Wystarczy mi isc na poczte po D1 wypelnic, poprosic o sprawdzenie (4funty z tego co slyszalem) wyslac to i poczekac okolo 2 tyg na pelne prawko?

Oraz co zrobic z "papierowa" czescia provisional, wyslac im czy zostawic?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2016-01-04 10:42:49 (9 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Wyslij papierowe prov prawo jazdy i polskie za potwierdzeniem odbioru. Mozesz zalaczyc koperte oplackna tez za potwierdzeniem odbooru. Mozesz miec tylko jedno prawk jazdy dlatego kazali ci przyslac oba.
Ada

Do góry stronyOffline

Joloxx9

Post #3 Ocena: 0

2016-01-04 10:53:03 (9 lat temu)

Joloxx9

Mężczyzna

Sorry ale nie czaje. Rozumiem, ze nie moge miec dwoch, chce miec full uk temu odsylam provisional i moje Polskie tak zeby zrobili mi pelne uk, dolacze do niego counterpart z provisionala, pytanie byl oco do oplat oraz co ze zdjeciem ,rzeczywiscie nie musze placic/wysylac zdjecia i dowodu jeszcze raz skoro juz kiedys to zrobilem?

Do góry stronyOffline

zealot

Post #4 Ocena: 0

2016-01-04 12:19:09 (9 lat temu)

zealot

Mężczyzna

Z nami od: 18-06-2011

Cytat:

2016-01-04 10:53:03, Joloxx9 napisał(a):
Sorry ale nie czaje. Rozumiem, ze nie moge miec dwoch, chce miec full uk temu odsylam provisional i moje Polskie tak zeby zrobili mi pelne uk, dolacze do niego counterpart z provisionala, pytanie byl oco do oplat oraz co ze zdjeciem ,rzeczywiscie nie musze placic/wysylac zdjecia i dowodu jeszcze raz skoro juz kiedys to zrobilem?

Jak pani z DVLA tak ci powiedziała to nie musisz. No chyba ze zle ja zrozumiałes

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2016-01-04 12:27:06 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Maja juz Twoje dane, bo potrzebowali je do wyrobienia provisional i zaplaciles juz za to rowniez.

Oficjalnie zrodlo informacji nie jest wystarczajaco dobre? Nie ma lepszego, na forum mozesz zostac wprowadzony w blad.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #6 Ocena: 0

2016-01-04 12:27:54 (9 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

tu jest cennik

Do góry stronyOffline

Joloxx9

Post #7 Ocena: 0

2016-01-04 13:09:20 (9 lat temu)

Joloxx9

Mężczyzna

Cytat:

2016-01-04 12:27:54, andypolo napisał(a):
tu jest cennik

Full European Community, European Economic Area or other designated foreign licence, if a previous GB licence held FREE

Dzięki tego szukałem, kobietę na infolinii zrozumiałem tylko wolałem się upewnić bo różnie to czasami bywa. Temat do zamknięcia.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,