Str 3 z 3 |
|
---|---|
cracker | Post #1 Ocena: 0 2015-11-14 20:09:27 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-03-2013 Skąd: brak |
Nie wierzę w to co czytam...
To musi być kolejny trol, bo nie chce mi się wierzyć że można być aż tak głupim. PS. Kierowca nie musi prowadzić log-booka, od tego jest karta kierowcy i wpisy manualne aby dokumentować swój czas pracy. Przy tarczkach aktywność należy zaznaczać na odwrocie. |
patyczak94 | Post #2 Ocena: 0 2015-11-14 23:59:57 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-10-2014 Skąd: brak |
Cytat: 2015-11-14 14:01:29, radzik77 napisał(a): Jesli tylko dorabiasz na ciężarówce w soboty, regularnie pracując na budowie albo jeżdżąc vanem, dotyczą Cie takie same przepisy. Masz obowiązek poinformować o tym pracodawcę. Zatajając prace u innego źrodła, która uniemożliwia odebranie należnego odpoczynku, popełniasz wykroczenie. Agencja wtedy jest czysta. [ Ostatnio edytowany przez: <i>radzik77</i> 14-11-2015 14:09 ] ale... czas pracy kierowcy a czas pracy to inna sprawa moge pracowac na budowie/byle gdzie indziej a czas pracy kierowcy nie łączy z inna praca poza kierowaniem nie ma to nic wspolnego z odpoczynkiem 45h weekendowym, tak mysle |
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2015-11-15 00:06:10 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Zle myslisz, nawet osoby skazane na roboty spoleczne musza te odpracowane w tygodniu godziny podac jako prace, i wplywa to na odliczanie czasu odpoczynku. To jest logiczne, ze jest roznica w twojej gotowosci do jazdy w zaleznosci czy jak skonczysz jazde ciezarowka w piatek i odpoczywasz do nastepnej jazdy, czy z jednej szoferki przesiadasz sie na druga i nie masz odpowiedniego odpoczynku. Tobie widac spieszy sie miec kilkuletni odpoczynek przy kratkowanym sloncu jak befdziesz odsiadywal wyrok w przypadku spowodowanego nieszczescia.
Ada
|
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2015-11-15 10:21:30 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Każdy rodzaj pracy zarobkowej, czy to budowa, pub, zmywak, czy przycinanie trawników, musi byc wliczany jako praca i brany pod uwagę jesli chodzi o czas odpoczynku kierowcy zawodowego. Nawet po chorobowym czy ustawowym urlopie nie mozna zacząć pracy jesli nie było odpoczynku. Brzmi troche jak masło maślane, odpoczynek po urlopie
![]() Wszystkie inne niz praca za kolkiem aktywności, kierowca odnotowuje w log-book, chyba, ze dokonuje wpisów manualnych, jak to zauważył kolega wyżej. Log-booki nie sa obowiązkowe, ale ułatwiają życie jesli wykonuje sie kilka prac o mieszanym charakterze. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 15-11-2015 10:31 ] |
djtomi2 | Post #5 Ocena: 0 2015-12-26 03:00:49 (9 lat temu) |
Z nami od: 26-12-2015 Skąd: Telford |
No z tym odpoczynkiem 48 h po urlopie, to chyba trochę przesadziłeś. Kończysz pracę, wyciągasz kartę i jedziesz na urlop. Wracasz po np. 2 tygodniach, wkładasz kartę i tachograf wyświetla czas ostatniego wyjęcia pytając równocześnie czy to był koniec pracy. Potwierdzasz i odpowiadasz na kolejne pytanie, czyli co było od momentu wspomnianego zakończenia pracy do momentu powtórnego włożenia karty. Zaznaczasz łózko i zaczynasz pracę. Na wydruku wychodzi, że pracowałeś , potem miałeś wspomniane przykładowe 2 tyg przerwy i z powrotem podjąłeś pracę. Wszystko zgodnie z przepisami, czyli przerwa min 45h (nie 48h).Z resztą się zgadzam w 100 %
Pozdrawiam |
|
|
Biskupin | Post #6 Ocena: 0 2016-08-24 15:20:51 (9 lat temu) |
Z nami od: 15-07-2015 Skąd: Londyn |
Odświeżę temat.
DQC zdałem w Polsce karta kierowcy też została wydana w Polsce i nigdy nie była używana. Ostatnio wymieniłem prawojazdy na UK i otrzymałem informacje, że DVLA automatycznie przesłało moje dane do DSA w celu wydania mi DQC. Teraz pytanie czy posługując się tym formularzem: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/492336/D777B_DL_.pdf mogę zaznaczyć, podpunkt "a" czy jednak muszę ściągnąć moją kartę CPC z Polski i dopiero tą wymienić na UK. Czy Oni mogą się przyczepić o to, że karte kierowcy już mam wyrobioną w innym kraju UE a jednak aplikuję o 'pierwsze wydanie karty'? Oczywiście chcę używać tylko jednej karty, a całe te kombinacje tylko z tego powodu, że jak najszybciej muszę mieć oryginalną angielską CPC card, a wysłanie mojej karty z PL zajmie tydzień + oczekiwanie na wyrobienie nowej. Dzięki o pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: Biskupin 24-08-2016 15:26 ] |
radzik77 | Post #7 Ocena: 0 2016-08-24 20:28:08 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-12-26 03:00:49, djtomi2 napisał(a): No z tym odpoczynkiem 48 h po urlopie, to chyba trochę przesadziłeś. Kończysz pracę, wyciągasz kartę i jedziesz na urlop. Wracasz po np. 2 tygodniach, wkładasz kartę i tachograf wyświetla czas ostatniego wyjęcia pytając równocześnie czy to był koniec pracy. Potwierdzasz i odpowiadasz na kolejne pytanie, czyli co było od momentu wspomnianego zakończenia pracy do momentu powtórnego włożenia karty. Zaznaczasz łózko i zaczynasz pracę. Na wydruku wychodzi, że pracowałeś , potem miałeś wspomniane przykładowe 2 tyg przerwy i z powrotem podjąłeś pracę. Wszystko zgodnie z przepisami, czyli przerwa min 45h (nie 48h).Z resztą się zgadzam w 100 % Pozdrawiam ![]() ![]() Tu bardziej chodzi o rejestrowanie czasu pracy i urlopow w programach analizujacych. Na karcie owszem wszystko bedzie ok i z przepisami tez jak najbardziej. Chodzilo mi tylko o to, ze tydzien urlopu musi byc zarejstrowany jako 48 godzin pracy. Bezposrednio po tym urlopie nie moze zaczac sie praca, musi byc "pusty dzien". Czyli jesli w programie analizujacym (wpis manualny) po ostatnim wpisie nastepuje bezposrednio praca, wtedy w raporcie wyskoczy brak przerwy i wykroczenie. Jednak jest to tylko widoczne w raporcie wewnatrz firmy. Czasem tak mialem jak zle wpisalem dni urlopowe. Kierowcy przychodzili i pytali o co chodzi z tymi wykroczeniami na raporcie, przeciez byli na urlopie ![]() [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 24-08-2016 20:28 ] |
radzik77 | Post #8 Ocena: 0 2016-08-24 20:35:29 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2016-08-24 15:20:51, Biskupin napisał(a): Odświeżę temat. DQC zdałem w Polsce karta kierowcy też została wydana w Polsce i nigdy nie była używana. Ostatnio wymieniłem prawojazdy na UK i otrzymałem informacje, że DVLA automatycznie przesłało moje dane do DSA w celu wydania mi DQC. Teraz pytanie czy posługując się tym formularzem: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/492336/D777B_DL_.pdf mogę zaznaczyć, podpunkt "a" czy jednak muszę ściągnąć moją kartę CPC z Polski i dopiero tą wymienić na UK. Czy Oni mogą się przyczepić o to, że karte kierowcy już mam wyrobioną w innym kraju UE a jednak aplikuję o 'pierwsze wydanie karty'? Oczywiście chcę używać tylko jednej karty, a całe te kombinacje tylko z tego powodu, że jak najszybciej muszę mieć oryginalną angielską CPC card, a wysłanie mojej karty z PL zajmie tydzień + oczekiwanie na wyrobienie nowej. Dzięki o pozdrawiam [ Ostatnio edytowany przez: <i>Biskupin</i> 24-08-2016 15:26 ] Troche z terminologii: karta DQC = CPC (tak naprawde to skrot od nazwy kursu a nie karty) Driver Card = Karta Kierowcy Jesli masz juz prawko UK, a polskie posiadalo z tylu kod 95 to karte DQC otrzymasz do tygodnia. Jesli chodzi o tacho, to prawidlowo byloby zaznaczyc ze posiadasz juz karte wydana w innym kraju EU. Wystawia Ci nowa karte, po ktorej otrzymaniu bedziesz mial praktycznie miesiac na zwrot posiadanej karty. Przez ten czas juz raczej dojdzie przesylka. Prawdopodobnie jak zaznaczysz, ze to Twoja pierwsza to tez nikt sledztwa wszycznal nie bedzie ![]() |