|
---|---|
patyczak94 | Post #1 Ocena: 0 2015-11-07 15:20:57 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-10-2014 Skąd: brak |
wymienilem polskie prawo jazdy na uk , karta do tacho zostala polska bo w dvla powiedzieli ze nie trzeba wymieniac mozna na tej. A czy jezeli wyrobie druga w uk to moge korzystac z obydwu? mam mozliwosc part time jeden dzien gdzie przy jednej karcie nie mam mozliwosci zrobienia dwu dniowego odpoczynku ( praca pn-sobota) co druga sobote jedynie moge pracowac ze wzgledu na odpoczynek, a chcialbym kazda i tu chce uzyc drugiej karty do tacho ( na te jedna sobote)
|
radzik77 | Post #2 Ocena: 0 2015-11-07 16:41:58 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-11-07 15:20:57, patyczak94 napisał(a): wymienilem polskie prawo jazdy na uk , karta do tacho zostala polska bo w dvla powiedzieli ze nie trzeba wymieniac mozna na tej. A czy jezeli wyrobie druga w uk to moge korzystac z obydwu? mam mozliwosc part time jeden dzien gdzie przy jednej karcie nie mam mozliwosci zrobienia dwu dniowego odpoczynku ( praca pn-sobota) co druga sobote jedynie moge pracowac ze wzgledu na odpoczynek, a chcialbym kazda i tu chce uzyc drugiej karty do tacho ( na te jedna sobote) Chyba nie mówisz poważnie? Jesli zatrzyma Cie VOSA i bedziesz jechał na polskiej karcie, to sie niewyplacisz. Przecież oni od razu bedą wiedzieli, ze karta tacho UK została wydana, wiec zażądają do kontroli. Kara bedzie bardzo dotkliwa. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 07-11-2015 16:43 ] |
patyczak94 | Post #3 Ocena: 0 2015-11-07 17:18:45 (10 lat temu) |
czyli nie ma szans robic tego dnia na drugiej karcie ? a jezeli okazujac karte pl zapytaja o uk powiem ze zginela a pl mialem w zapasie czy cos w tym styylu?
jezdzac np dziennie po 5 h to i tak co drugi tydzien trzeba zrobic odpoczynek 2 dniowy? |
radzik77 | Post #4 Ocena: 0 2015-11-07 18:55:52 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Używanie dwoch kart tacho jest niezgodne z prawem. Jesli robisz to z premedytacja łamiąc kolejne przepisy ( dotyczące okresów odpoczynku) narażasz sie na karę idąca w tysiące a obstawiałbym, ze i czasowa utratę uprawnień włącznie.
Jesli karta Ci zginie to masz obowiązek poinformować niezwłocznie DVLA. Podczas rozmowy informuja Cie, ze mozesz prowadzić auta bez karty do 15dni. W tym czasie zazwyczaj przysyłają nowa. Nie mozesz prowadzić ciężarówek bez karty, jesli jej zgubienie nie zostało zgłoszone. Pamiętaj, ze VOSA to nie chłopaki z pierwszej łapanki, którzy nie wiedza co sie swieci. Bardzo łatwo znajda pracodawcę czy pracodawców, poproszą w firmie o dane z VU (Vehicle Unit) i to bedzie koniec oszustwa. Zreszta na karcie PL bedziesz miał aktywność co dwa tyg i jak to wytłumaczysz? Za samo posiadanie dwoch kart juz mozna sie tłumaczyć. Po zmianie karty czy danych na niej, używamy nowej, a stara trzymamy do 28 dni do kontroli i odsyłamy do organu wydającego. [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 07-11-2015 19:20 ] |
patyczak94 | Post #5 Ocena: 0 2015-11-07 21:50:54 (10 lat temu) |
pytam poprostu, bo znam dwie osoby co maja dwie karty i tak robia, wiem ze tak nie mozna i sa kary, ale podobno nie ma systemu miedzynarodowego i miedzy krajami nie wiedza czy mam w drugim kraju dane dokumenty
|
|
|
maciuncwa | Post #6 Ocena: 0 2015-11-08 08:02:44 (10 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2013 Skąd: Liverpool |
Ja jak nie odeslalem polskiej karty przez miesiac to przyszedl do mnie list ze to nielegalne posiadac dwie karty naraz i mam niezwocznie odeslac
|
AlmostFamous | Post #7 Ocena: 0 2015-11-08 17:25:59 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-11-07 21:50:54, patyczak94 napisał(a): pytam poprostu, bo znam dwie osoby co maja dwie karty i tak robia, wiem ze tak nie mozna i sa kary, ale podobno nie ma systemu miedzynarodowego i miedzy krajami nie wiedza czy mam w drugim kraju dane dokumenty Kolego sorry, ze to pisze, ale sadze, ze raczej nie jestes do końca normalny. W mojej opini osoby takie jak Ty i te ktore znasz i tak robią nie powinni byc kierowcami zawodowymi. Kierowca zawodowy powinien byc osoba odpowiedzialna. Takie działanie świadome zaprzecza tej odpowiedzialności. Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
patyczak94 | Post #8 Ocena: 0 2015-11-09 17:24:56 (10 lat temu) |
twoja uwaga nie jest na miejscu, slyszy sie o osobach co raząco naruszaja czas pracy, ja tu mowie o pracy gdzie pracuje 6h dziennie a nie jezdze po 15 h i kombinuje z tacho, poprostu chodzi mi o jedna sobote w ktora pracuje sie 6h.
|
AlmostFamous | Post #9 Ocena: 0 2015-11-09 17:37:45 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Tak słyszy sie. Najwiecej z Polski.
I co Ci da te 6 godzin? Pare groszy więcej? Przepisy sa przepisami. Jeżdzenie na dwie karty nie jest rażącym naruszeniem czasu pracy, ale PRZESTĘPSTWEM. A wiec czymś znacznie gorszym. Nie wiem gdzie słyszałeś o tym naruszaniu czasu pracy. W Polsce to nadal norma. Tutaj w mojej firmie za takie mozesz stracić prace. Koledze ostatnio sie nie chciało 45 min pauzy zrobić 5 mil od bazy. Następnym razem bedzie sobie szukał pracy... Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
radzik77 | Post #10 Ocena: 0 2015-11-09 18:02:05 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Jeżeli to tylko 6h to moze wyjdzie Ci 45h pauzy do następnej zmiany. Policz dobrze.
Jesli chodzi o tych kierowców, których znasz, to chyba tak sie nie dzieje u jednego pracodawcy? Zadna normalna firma by sie na to nie zgodziła. Za takie naruszenia mozna stracić licencje przewoźnika a kary dla firmy idą w setki tysięcy funtów. Jeżeli Ty planujesz te nadgodziny u jednego pracodawcy, to podejrzewam ze i tak sie na to nie zgodzi. Osoba ustalajaca grafik musi mieć jakies pojęcie o WTD, nawet dla firm z licencja "restricted". [ Ostatnio edytowany przez: radzik77 09-11-2015 18:25 ] |