|
---|---|
Torque | Post #1 Ocena: 0 2013-11-23 18:28:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-05-2013 Skąd: N/A |
Witam,
W grudniu wyjeżdżam z UK na miesiąc, przez co autko będzie stało nieużywane. Głupio było by płacić ubezpieczenie za nie w tym czasie, skoro stawka jest horrendalna. Pytanie czy jest szansa zawiesić ubezpieczenie? Ubezpieczyciel Elephant. Czy mogę po prostu zrezygnować z polisy i zapłacić cancelation fee 5f, a auto w tym czasie stało by na wjeździe do domu (nie na ulicy?). Czy to będzie legalne? Potem autko można by było znów ubezpieczyć. |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2013-11-23 18:37:39 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Znaczy tak, ty spłacasz kredyt za ubezpieczenie, a nie ubezpieczenie, bo ubezpieczenie za rok zostało już zapłacone i skredytowane.
Wątpię by była to opłata 5funtów za anulowanie umowy. Prędzej 5 funtów za załatwienie sprawy (choć to strasznie mało, zazwyczaj chcą 20-70) + odsetki do końca -(minus) kwota o jaką kredyt zostaje zmniejszony. ew miesięczne wstrzymanie jest czasami praktykowane, wtedy masz o jeden miesiac dłużej ubezpieczenie. Ale czy pójdzie na to Elephant, ich pytaj. Tak na podjeździe może stać pojazd bez ubezpieczenia, ale (tu nie jestem pewien bo ze dwa lata temu wprowadzono chyba nowy przepis że pojazd zarejestrowany MUSI być ubezpieczony) czyli pod warunkiem że go wyrejestrujesz (SORN) Tyle że może nie być takiego wymogu gdy ci tylko wstrzymają. Po prostu decyzja należy do nich. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dwunasty | Post #3 Ocena: 0 2013-11-23 18:57:13 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Musisz wyrejestrować (SORN)auto aby zawiesić ubezpieczenie to raz. Dwa rzadko która ubezpieczalnia praktykuje coś takiego.
Trzy, to jeśli podjazd ma swobodne dojście, nie jest zamykany bramą to auto musi być nadal ubezpieczone. Garaz, ogród za domem itp. bedzie ok ale taki zwykły podjazd przed domem nie. |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2013-11-23 20:18:31 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Nie wiem gdzie kolega wyczytał że go skasują 5 funtów. przecież ma napisane jak byk
Cancellation after 14 days If you cancel your elephant.co.uk Motor Insurance policy after 14 days but before the end of its term, EUI Limited will make an intermediary charge of £47.50 to cover the costs of setting up your policy and arranging for it to be cancelled. The insurer will also make a charge for the time on cover. If a claim has been made the full premium for the year will be due. 4) Voided Policy In the event your insurance is declared void for deliberate misrepresentation or fraud, EUI Limited will apply an intermediary charge of £80.00 for the costs of setting up your policy and arranging for it to be cancelled. 5) Other policy changes In the event that your elephant.co.uk Motor Insurance policy is re-issued as a result of changes to your policy or for any other reason, there will be an intermediary charge of £17.50 applied to cover this service. 6) Cancellation of Ancillary Products (excluding Premium Protector) Should you cancel outside the 14 days, you will be charged on a daily pro rata basis for the time you have had on cover plus a £5.00 cancellation charge for each product cancelled. 5 funtów to za usunięcie każdego z dodatków z polisy, np gdy chcesz zrezygnować z opcji ubezpieczenia kluczyków, AA itp http://www.elephant.co.uk/policyDocs/eleACFly.pdf Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Torque | Post #5 Ocena: 0 2013-11-24 16:22:25 (12 lat temu) |
Racja. Nie wiem, może pomieszałem coś, albo gdzieś była po drodze przy zamawianiu informacja odnośnie błędnych £5.
Dzwoniłem z zapytaniem i nie można zawiesić. Mógł bym co najwyżej anulować ale wtedy £47.50 w plecy, a biorąc pod uwagę, że auto musi mieć ubezpieczenie, musiał bym zrobić SORN... za dużo pierdzielenia. Dzięki za pomoc. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-11-24 17:28:52 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
stanislawski | Post #7 Ocena: 0 2013-11-24 17:37:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Jest ten problem, że mnóstwo osób nie rozumie wciąż, że tu nie ma żadnych "składek za ubezpiecznie". To raty kredytu - jak wspomniał krakn. Nie można "zawiesić" czegoś co już się ma.
|
jotkadakotka | Post #8 Ocena: 0 2013-11-24 17:59:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 05-12-2008 Skąd: Poole |
Cytat: 2013-11-24 17:37:50, stanislawski napisał(a): Jest ten problem, że mnóstwo osób nie rozumie wciąż, że tu nie ma żadnych "składek za ubezpiecznie". To raty kredytu - jak wspomniał krakn. Nie można "zawiesić" czegoś co już się ma. No nie koniecznie... A co np z kredytami hipotecznymi? - niektore banki oferuja 'mortgage payment holiday' ![]() |
Torque | Post #9 Ocena: 0 2013-11-30 18:22:30 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-11-24 17:28:52, Wredny-Werdew napisał(a): Z tym zawieszanie ubezpieczenia to tak jak była historyjka z gościem co nie chciał zapłacić landlordowi za pokój. ![]() Bo na miesiąc jechał do Polski. ![]() A za stojący pusty pokój płacić nie będzie ![]() No tak, ale landlord w tym czasie nie może wynająć pokoju komu innemu, więc stracił bym na tym. Ubezpieczyciel przez ten okres ma gwarancję, że nie będzie szkody. Sprawa jest trochę inna? Zostawiam tutaj pusty dom z włączonym ogrzewaniem (żeby nic się nie stało z rurami) i nie wpadłem na taki genialny pomysł jak w Twojej historyjce, żeby do landlorda dzwonić. Czy jest coś dziwnego w próbie zaoszczędzenia grubo ponad 50 funtów? Kolega śpi na pieniądzach? Cytat: 2013-11-24 17:37:50, stanislawski napisał(a): Jest ten problem, że mnóstwo osób nie rozumie wciąż, że tu nie ma żadnych "składek za ubezpiecznie". To raty kredytu. Nie rozumiem. Moim zdaniem problem jest ten, że ktoś sobie dopowiedział, ze płacę "raty kredytu". Nie brałem kredytu, zapłaciłem z góry całość... i nie dlatego bo mnie stać, tylko dlatego że tak jest taniej. I nawet jakbym nie miał tyle odłożone to bym wypił parę piwek mniej, wydaj mniej w miesiąciu i wolałbym wydać tysiaka na ubezpieczenie niż grubo ponad 140 co miesiąc. Cytat: 2013-11-24 17:37:50, stanislawski napisał(a): Nie można "zawiesić" czegoś co już się ma. Aha. Mojej polisy ubezpieczeniowej już nie ma. Ludzie, skąd się biorą takie teorie? |
Post #10 Ocena: 0 2013-11-30 18:30:56 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|