MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

HIRE PURCHASE lub PERSONAL CONTRACT HIRE

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

jacek286

Post #1 Ocena: 0

2013-08-04 19:20:49 (12 lat temu)

jacek286

Mężczyzna

Z nami od: 13-07-2009

Witam

Ma ktos z was doswiadczenie z tymi opcjami HIRE PURCHASE lub PERSONAL CONTRACT HIRE

Pytam

poniewaz moj samochod juz nie domaga Mercedes A140(koszt naprawy duzy) oraz duzo pali 11 letni chcialbym wziasc nowy

nie martwiac sie o naprawy przez okres gwarancji

czy lepsza ocja jest HIRE PURCHASE czy PERSONAL CONTRACT HIRE

wiadomo w drugiej opcji nie moge wykupic samochodu

oraz czy ubezpieczenie samochodu jest drogie przy tych opcjach

leasingu

Ma ktos doswiadczenie przy tych opcjach i na co zwrocic uwage.

Chcialbym wziasc ta opcje a nie kredyt w banku na samochod.

Na co zwrocic uwage szczegolnie ?

dziekuje za pomoc

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2013-08-04 19:57:48 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Ubezpieczenie kosztuje zwykle tyle samo, nie ma z tym problemu.

Co jest lepsza opcja zalezy od Twoich potrzeb i oczekiwan.

Przy Hire Purchase bierzesz zwyczajna pozyczke na auto i splacasz ja przez okreslony czas. Jesli chcesz je miec przez powiedzmy 5-10 lat, to ta opcja jest dla Ciebie.

Przy contract hire masz niska wplate na starcie i nizsze oplaty przez okres leasingu. Opcja, gdy chcesz zmieniac auta co pare lat i nie zalezy Ci, zeby byc posiadaczem.

Zobacz oferty na http://www.contracthireandleasing.com/car-leasing-deals/ Niektore samochody oplaca sie wziac w leasing, bo jest taniej, inne moga byc drogie i lepsze moze byc hire purchase.

Mercedes jest dosc tani w leasingu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Eddmund

Post #3 Ocena: 0

2013-08-04 20:01:41 (12 lat temu)

Eddmund

Mężczyzna

Z nami od: 28-09-2010

Tutaj możesz sobie porównać różne oferty contract hire: http://www.contracthireandleasing.com

Wybierając firmę zwróć uwagę jak długo działa na rynku. Ja raczej bym omijał firmy leasingowe z bardzo krótkim stażem, bo czytałem o paru przypadkach gdzie takie firemki pobierały depozyty i znikały.

Zwróć uwagę na wszystkie opłaty jakie ponosisz, nie tylko na reklamowaną kwotę miesięczną. Najlepiej dodaj sobie wszystko razem i wtedy wyjdzie ci cały koszt za 2 lub 3 lata kontraktu. W ten sposób najlepiej możesz porównać różne oferty.

Z tego co zauważyłem to najlepiej jest zawierać kontrakt pod koniec kwartału lub roku. Firmy leasingowe muszą opchnąć ustalone ilości samochodów i pod koniec okresów rozliczeniowych można trafić na bardzo dobre okazje, szczególnie jeżeli jesteś elastyczny odnośnie konfiguracji samochodu.

Jeżeli chodzi o contract hire to generalnie oferty na Mercedesy są znacznie lepsze niż te na Audi czy BMW.

Do góry stronyOffline

jacek286

Post #4 Ocena: 0

2013-08-04 20:22:31 (12 lat temu)

jacek286

Mężczyzna

Z nami od: 13-07-2009

chodzi mi czy warto wziasc od dilera samochodowego "leasing" jak np skoda vw mercedes

czy lepiej nie bo jest za duzo kruczkow

jako wybor nie stawiam na mercedesa opisalem tylko moj obecny.

[ Ostatnio edytowany przez: jacek286 04-08-2013 20:26 ]

Do góry stronyOffline

Eddmund

Post #5 Ocena: 0

2013-08-04 21:05:03 (12 lat temu)

Eddmund

Mężczyzna

Z nami od: 28-09-2010

Nie wiem czy z innymi markami jest tak samo, ale jak bierzesz leasing na Mercedesa w firmie leasingowej, to i tak umowę o leasing masz podpisaną z Mercedes-Benz Finance. Tak samo jest gdy bierzesz auto w leasing u oficjalnego dealera MB.

Duże firmy leasingowe mogą wynegocjować duże upusty od producenta i w większości przypadków oferują lepsze ceny od oficjalnych dealerów.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2013-08-04 21:38:10 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2013-08-04 20:22:31, jacek286 napisał(a):
chodzi mi czy warto wziasc od dilera samochodowego "leasing" jak np skoda vw mercedes

czy lepiej nie bo jest za duzo kruczkow

jako wybor nie stawiam na mercedesa opisalem tylko moj obecny.

Przeczytasz warunki finansowania, to nie bedzie kruczkow. Zastanow sie czy chcesz konkretna marke/model czy auto z okreslonej klasy, to ktore bedzie najtansze w leasingu/hire purchase.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

skowiak

Post #7 Ocena: 0

2013-08-04 23:41:20 (12 lat temu)

skowiak

Mężczyzna

Z nami od: 13-11-2011

kuknij sobie tutaj: http://www.whatcar.com/car-leasing/advice/whats-the-best-type-of-personal-car-lease-for-me

Ja kupilem swojego w 2008 roku na hire purchase. Wplacilem depozyt, pozniej splacalem raty przez 3 lata a na koniec musialem wplacic jakas tam kwote jako 'wykup' auta. Wszystko spoko ale generalnie nie polecam tej opcji jako ze mozesz niezle przeplacic. Mi udalo sie wynegocjowac ciekawa cene tak ze oplacalo mi sie kupic na hire purchase. Koniec koncow masz wlasny samochod. W innych opcjach kredytu - nie masz. Jezeli jeden juz mam i potrzebowal bym drugi - wtedy pewnie korzystal bym z opcji innych niz Hire Purchase; jakby co - zawsze mam czym jezdzic.

Jezeli chodzi o dilerow - uwazaj i nie daj sie naciagnac. Wiadomo ze jezeli bedzie to BMW, Mercedes (itd..) Finance, to beda Ci wciskac najdrozsza opcje czyli prawdopodobnie Hire Purchase, zeby extra zarobic.

Jezeli chodzi o ubezpieczenie - nie ma roznicy w cenie. Apropos: dopoki splacasz samochod mowisz firmie ubezpieczeniowej ze jestes registered keeper a nie registered owner. To dosc wazne zeby pozniej nie ciagac sie po sadach jakby co.

Proponuje rozgladnac sie albo za opcjami 0% wtedy splacasz faktyczna wartosc auta, (skoda i chyba toyota ma teraz jakas promocje) albo polroczny 'uzywany z sieci' z malym przebiegiem na hire purchase.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,