MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mandaty i Ubezpieczenie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

Str 8 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rabtek78

Post #1 Ocena: 0

2018-03-22 23:00:41 (7 lat temu)

rabtek78

Mężczyzna

Z nami od: 13-12-2015

Pierwszy raz dostalem mandat w UK odkad tu mieszkam /2011/.

Mialem spotkanie w miescie w ktorym bylem 1 raz i odrazu pech;/

Code 34J: Being in a Bus Lane( as defined in Sec.144(5) Transport act 2000.
Mndacik na £60 ale jak oczywiscie jak zaplace do 14 dni £30

Ok rozumiem przyznaje sie do winy ja prowadzilem samochod ale zupelnie serio pisze ze popelnilem wykroczenie nieswiadomie ..Dopiero na zdjeciu ktore widze na kolejnej stronie widze ze rzeczywiscie wjechalem na bus pasa ;/ zalaczone 3 fotki /

pod spodem mandatu wyczytuje :

"you can make representations in writing to Coventry city council as to why this penalty charge should not be paid.Representations should be made not later than the last day of period of 28 days beginning with the date of service of this notice"if you do not pay the penalty charge or make representations before the end of 28 day period specified above the council may serve a charge certificate and increase the penalty charge by 50% to £90 and take steps to enforce payment of the increased penalty charge.
Any represantations received by the authority outside the 28 day period may be disregarded.

Chcialbym sprobowac sie odwolac oczywiscie zaplace te £30 kary no bo popelnilem wykroczenie ale zaargumentowac chce prosbe o darowanie kary nastepujaco:

- pierwszy raz bylem w Coventry na interview o nowa prace bo rzeczywiscie tak bylo,

- bedac rezydentem wyspy od 2011 nigdy nie popelnilem zadnego wykroczenia a to zdarzenie popelnilem zupelnie nieswiadomie bo rzeczywiscie nie zauwazylem tego bus pasa (jechalem na google maps a nigdy wczesniej mnie nie zawiodla ta nawigacja w ten sposob ,moj blad i mam nauczke na przyszlosc;/;/

myslicie ze cos to pomoze i rada miasta przychyli sie do prosby o darowanie kary*STOP* nie sadze ale skoro jest mozliowsc odwolanai to z niego skorzystam

pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: rabtek78 22-03-2018 23:25 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Sate777

Post #2 Ocena: 0

2018-03-22 23:34:30 (7 lat temu)

Sate777

Mężczyzna

Z nami od: 11-11-2014

Mysle ze stracisz szanse na obniżkę, a argumenty sa slabe.
Ja praktycznie codziennie jestem w miejscu w którym nigdy wcześniej nie byłem ale czy to uprawnia mnie do jazdy po bus pasach ? .
Powiem wiecej, w niektórych miejscach mogę jeździć legalnie ciężarówka po bus pasach w niektórych nie. To jest dopiero kosmos …
Mandatu w UK tez jeszcze nie dostalem , ale kiedys musi być ten pierwszy raz :-)

Jeśli masz kamerkę w aucie to sprawdź czy znaki były dobrze widoczne. Znajdziesz jeden obrócony lub przysłonięty i możesz się tłumaczyć ze nie widziałeś. Czasami farba na drodze tez już lata świetności ma za soba, czerwien blednie, biale napisy sa zatarte.
Nie znajdziesz , to na twoim miejscu grzecznie bym zapłacił. Ale to UK, wiec może się udac…
Powodzenia

Do góry stronyOffline

rabtek78

Post #3 Ocena: 0

2018-03-22 23:45:09 (7 lat temu)

rabtek78

Mężczyzna

Mandat zaplace oczywiscie nawet dzisiaj ale tez sie odwolam bo uwazam ze argumenty nie sa slabe ale prawdziwe.Sprobowac warto:P

kamerki niestety nie posiadam akurat w tym aucie w ktorym podrozowalem,
czesto rowniez jestem w nowych miejscach i staram sie pilnowac znakow ,pamietam tylko tyle ze tam bylo ciezko mi zaparkowac i znalezc wolne miejsce na parkingu i chyba przez nieuwage musialem wjechac na bus pasa ale tak jak napisales musi byc ten 1 raz

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Sate777

Post #4 Ocena: 0

2018-03-23 00:18:13 (7 lat temu)

Sate777

Mężczyzna

Z nami od: 11-11-2014

A widzisz, wreszcie zaczynasz rozsądnie się tłumaczyć. :-)

Nie znam warunków , ale jeśli miałeś bus pas i za nim parking to tłumaczenie „próbowałem zaparkować, szukałem miejsca” jest jak najbardziej zasadne. O ile nie złapały Cie kamerki na odcinku kilku kilometrów to mysle , ze powinni Ci to uznać.

Do góry stronyOffline

radzik77

Post #5 Ocena: 0

2018-03-23 07:34:07 (7 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2018-03-22 23:45:09, rabtek78 napisał(a):
Mandat zaplace oczywiscie nawet dzisiaj ale tez sie odwolam bo uwazam ze argumenty nie sa slabe ale prawdziwe.Sprobowac warto:P

kamerki niestety nie posiadam akurat w tym aucie w ktorym podrozowalem,
czesto rowniez jestem w nowych miejscach i staram sie pilnowac znakow ,pamietam tylko tyle ze tam bylo ciezko mi zaparkowac i znalezc wolne miejsce na parkingu i chyba przez nieuwage musialem wjechac na bus pasa ale tak jak napisales musi byc ten 1 raz

W momencie opłacenia mandatu tracisz możliwość odwołania.

Jesli odwołanie zostanie odrzucone, nadal mozesz zaplacic zredukowana kwotę.

Takie argumenty jak wyżej nie pomogą niestety.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2018-03-23 08:55:21 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Musisz miec techniczny argument: niewidocznej znaki, zle umieszczone, zasloniete, itp.

Nieuwaga, bycie pierwszy raz w jakims miejscu, itp, to nie sa argumenty do odwolania. Sprawdz na Google Street View czy sa dobrze widocznej znaki, jesli tak, to zaplac i uwazaj na przyszlosc.

Jak napisal Sate777, ja tez jezdze prawie za kazdym razem po ulicach, ktorych nie znam i zwyczajnie omijam pasy autobusowe w takich miejscach, bo nie chce mi sie pilnowac czy ten jest calodobowy, czy moze od 7 rano, czy jest przed 7 czy po 7, itp. Wielu kierowcow ma taka sama metode i zwyczajnie nie jezdzie pasami dla autobusow, na wszelki wypadek.

Przy Heathrow tak jest, ze jedziesz zwyklym pasem i musisz przecinac pas autobosowy, zeby wjechac do hotelu lub na parking i musisz jechac zwyklym pasem do ostatniej chwili, a potem masz przerwe w ciaglej lini na skret.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

rabtek78

Post #7 Ocena: 0

2018-03-23 08:58:24 (7 lat temu)

rabtek78

Mężczyzna

Z Oplata sie wstrzymalem,odwołanie wysłałem wczoraj wieczorem.
Tak to prawda w piśmie jest wytłumaczone ze przy odrzuconym odwołaniu nadal przysługuje mi zredukowana kwota do zaplaty do 14 dni .

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

rabtek78

Post #8 Ocena: 0

2018-03-23 09:11:30 (7 lat temu)

rabtek78

Mężczyzna

sprawdziłem Rich na Google maps :
zaraz za rondem byl znak informujacy o bus pasie-czytelny( dodatkowo z tabliczka informacyjna o rejestratorze)
Moj blad i tyle nie ma co sie rozpisywac
Popelnilem wykroczenie i bede na przyszlosc bardziej wyczulony

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Pjablonski

Post #9 Ocena: 0

2019-06-13 00:16:10 (6 lat temu)

Pjablonski

Mężczyzna

Z nami od: 12-06-2019

Witam, przytoczę swoja sytuację gdyż szukam porady co z tym zrobić, a mianowicie:
Dostalem list z mandatem dzisiaj za jazde bus lane. Na zdjeciach widac, ze ewidentnie moja wina, po czym przeszedłem do zapłaty online( zaplacilem £30 za mandat z listu), okazalo sie w mojej zakładce, ze mam jeszcze 4 wykroczenia z tego samego miejsca( codziennie przejezdzam ta droga lecz kilka razy zjechalem za wczesnie na bus lane w celu skręcenia w moje osiedle na skrzyzowaniu).
Lecz do tej pory nie otrzymałem zadnego listu o mandacie, gdyz podczas wykroczen nie posiadalem jeszcze logbooka poniewaz auto kupilem w styczniu ( a wykroczenia sa ze stycznia, lutego oraz kwietnia ) a poprzedni wlasciciel zawalil sprawe i otrzymalem logboka dopiero w maju wiec jakim cudem moglem wiedziec o jakimkolwiek mandacie oraz zaplacic w terminie skoro nie otrzymalem zadnego listu. Stad odsetki w wysokosci + 70f do kazdego mandatu. Czy istnieję mozliwosc zbicia odsetek gdy postaram wytlumaczyc im, ze nie otrzymalem zadnej informacji o mandacie i nie mialem swiadomosci, mozliwosci zaplaty mandatu od razu poniewaz listy byly wysylane prawdopodobnie do wczesniejszego wlasciciela.
Co byscie poradzili w tej sytuacji?
Dodatkowo za 3tyg zjezdzam do Polski i chcialbym pozamykac wszelkie nieścisłości.
Z gory dziekuje, pozdrawiam.

[ Ostatnio edytowany przez: Pjablonski 13-06-2019 00:22 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2019-06-13 00:24:29 (6 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

DVLA ma chyba informacje na stronie, ze jak nie otrzymasz dokumentu w ciągu 6 tygodni od kupna, to zeby skontaktować sie z nimi. W zwiazku z tym nie mozesz zrzucać calej odpowiedzialności na poprzedniego właściciela.

Oczywiście mozesz napisac odwołanie od odsetek, powolujac sie na brak korespondencji, ale nie wiem czy beda na tyle laskawi, ze je umorza. Troche to potrwa zanim dostaniesz odpowiedz. Sugeruję przekierowanie poczty do PL albo do znajomych, którzy przekaza Ci dalsza korespondencje.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 7 | 8 | 9 | 10 | 11 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,