MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Dobry mechanik samochodowy Doradzi

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 76 z 119 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 75 | 76 | 77 ... 117 | 118 | 119 ] - Skocz do strony

Str 76 z 119

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tirooooo

Post #1 Ocena: 0

2015-08-27 17:10:13 (10 lat temu)

tirooooo

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2015

To zawór recylkulaci spalin ehr ci nawalil bardzo częste w fordach

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

LeechPL

Post #2 Ocena: 0

2015-08-27 17:35:35 (10 lat temu)

LeechPL

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

Czy to cos powaznego? jakie koszta?

Do góry stronyOffline

tirooooo

Post #3 Ocena: 0

2015-08-27 17:41:49 (10 lat temu)

tirooooo

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2015

Hmm tego nie jestem w stanie powiedziec

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-08-27 20:06:47 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

są dwie możliwości naprawy, jedna to po prostu wymycie go, druga wymiana. Nie wiem ile kosztuje do forda, do vana coś około 70 funtów z tego co pamiętam.
+robocizna jak nie potrafisz sam.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

InvisibleShoote

Post #5 Ocena: 0

2015-08-30 16:06:23 (10 lat temu)

InvisibleShooter

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2014

Witam ponownie. Tak jak pisałem parę postów wyżej auto pojechało na czyszczenie układu chłodzenia. Pierw mechanik przeczyścił wodą układ za pomocą myjki ciśnieniowej, by udrożnić chociaż trochę rury. Następnie zalał go specyfikiem do czyszczenia układów. Jeżdżę już drugi dzień, ponad 150 km i auto przestało się grzać. Nawiew zaczął puszczać gorące powietrze, temperatura w normie, wentylator załącza się w odpowiedniej temperaturze (podłączony pod OBDII kontroluję pracę).

W zbiorniczku wyrównawczym widać rozpuszczony syf z układu. Niby wszystko ok ALE...

Czy po odkręceniu korka (zaraz po zgaszeniu silnika) od zbiorniczka płyn powinien unieść się do góry? Słychać upuszczenie powietrza z unoszącym płynem. Wczoraj sprawdzałem na letnim silniku i było normalnie tak jak zwykle (tzn tylko odgłos powietrza).

Jedni piszą, że to prawo fizyki i tak powinno się dziać(rozprężanie się cieczy), drudzy znów, że wywalona uszczelka.

Auto wraca do mechanika na zalanie płynem w środę i wtedy też będę wiedział co dalej robimy.

Dzięki

Do góry stronyOffline

autofan

Post #6 Ocena: 0

2015-08-30 18:16:37 (10 lat temu)

autofan

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2007

Cytat:

Jedni piszą, że to prawo fizyki i tak powinno się dziać(rozprężanie się cieczy),

W koncu po cos informacja o zachowaniu ostroznosci przy otwieraniu,gdy plyn jest rozgrzany jest umieszczona na zbiorniczku wyrownawczym!
Milosnik samochodow.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer ICQNumer Skype

andyopole

Post #7 Ocena: 0

2015-08-30 22:26:20 (10 lat temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

W nowoczesnym układzie chłodzenia zawsze panuje nadciśnienie, które chociażby "rozciąga" gumowe węże. Gdy odkrecisc korek węże wracają do swojego rozmiaru i tym samym poziom wody się podnosi. Rozumiem ze teraz masz tymczasowo zalany układ chłodzenia wodą. Pamietaj ze plyn chłodniczy ma wieksza rozszerzalność niż woda wiec będzie jeszcze bardziej widać to zadziwiające zjawisko.:-]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2015-08-30 22:37:25 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Nigdy nie otwieraj chłodnicy gdy silnik jest gorący!

Możesz zostać bardzo mocno poparzony!
Czasami ciśnienie może być tak wysokie że z pod korka wywali strumień gorącego płynu.
Temperatura płynu może sięgać nawet 110 C bo panuje tam nadciśnienie, do tego płyn chłodniczy ma większą gęstość.

Jedynie gdzie masz wgląd i można dolać wody destylowanej to zbiornik wyrównawczy/ Rezerwowy.

A co do fizyki. Tak to czysta fizyka, rozszerzalność cieczy, wraz ze wzrostem temperatury rozszerza się ciecz. Zresztą nie tylko ciecz, powietrze, metale, skały. woda ma jeszcze jedną właściwość, jeżeli chodzi gęstość, ale to już pomijam, bo to inny temat.

Dlatego do zbiornika wyrównawczego nie wolno lać więcej płynu niż max zaznaczone. Bo gdy wzrośnie temperatura płyn wyleje się przez rurki bezpieczeństwa czesto do komory silnika, czasami pod samochód, ale zawsze gdzieś tam naciapka, w efekcie tracisz pieniadze.

Jak wymienicie na płyn, to po zalaniu układu, trzeba otworzyć grzanie w kabinie na max i uruchomić silnik żeby się nagrzał. Jak puszcza wszystkie termostaty odpowietrzy się cały układ. Dolać płynu do zbiorniczka o ile będzie za mało i gotowe. Ja jeszcze zazwyczaj jeżdżę z ogrzewaniem na full przez 100 ~200 km i ponownie sprawdzam stan płynu w zbiorniczku.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

InvisibleShoote

Post #9 Ocena: 0

2015-09-02 19:18:26 (10 lat temu)

InvisibleShooter

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2014

Witam. Czytałem czym grozi odkręcanie korka na gorącym silniku, szkoda, że po fakcie. Na szczęście nic nie stało. Robiłem to na własną odpowiedzialność, pierwszy raz, stąd pojawiło się moje pytanie. Drugi raz nie będę kusił losu. Wyżej pisaliście o wodzie, ale jest to inna, nieznana mi substancja, stąd też silnik może zachowywać się inaczej.

Temperatura max. jaką silnik osiąga to 103 stopnie, gdzie podczas właśnie 103 załącza się wentylator (nie wiem na którym bieg, pierwszy chyba). Zbija do 102 i tak w kółko. Wskaźnik na desce w normie, tak jak zwykle.

A jeszcze pytanie z tej samej beczki. Zalewali mi auto tą substancją do poziomu między MIN a MAX. Podczas gdy auto jest zimne płynu uchodzi poniżej MIN (około 1-2 cm). Po rozgrzaniu do tych 100 stopni reguluje się do normalnego poziomu. Czy tak tez powinno być? Nie gubi tego płynu. W tym wypadku jeżeli doleje do zimnego silnika płynu, po rozgrzaniu uniesie się on do pozycji powyżej MAX.

Przepraszam za ilość pytań, chcę być tylko pewny, że wszystko działa jak należy. Biorę pod uwagę to, że nie jest to płyn chłodniczy a specyfik, który może inaczej reagować na zmiany temperatury czy ciśnienia w układzie chłodniczym. Jutro jadę na przepłukanie i zalanie Antifreeze'rem i nadal będę obserwował zachowanie silnika.

Na tą chwilę dziękuję za wcześniejsze odpowiedzi.

Do góry stronyOffline

autofan

Post #10 Ocena: 0

2015-09-02 19:49:22 (10 lat temu)

autofan

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2007

Jesli jutro jedziesz na wlanie wlasciwego plynu to bez paniki.Obserwuj potem jaki jest poziom plynu.Wartsci min- max dotycza plynu zimnego,najlepiej utrzymywac pomiedzy min I max.Plynu raczej nie powinno ubywac,jak juz to odparowuje woda I uzupelniasz woda destylowana.
Milosnik samochodow.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer ICQNumer Skype

Strona 76 z 119 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 75 | 76 | 77 ... 117 | 118 | 119 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,