|
|
---|---|
marcin_ka | Post #1 Ocena: 0 2013-01-18 13:55:06 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-09-2010 Skąd: za lasami... |
Witajcie! Poziom plynu chłodzącego w moim Focusie C-max spadł juz poniżej wskaznika "min." .Co dolac z ogólnie dostepnych tutaj płynów?
|
Qmas_84 | Post #2 Ocena: 0 2013-01-18 14:15:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-03-2009 Skąd: Manchester |
Mialem podobny problem z plynem sprawdzilem stan i byl ponizej min.
Bylem akurat w Asdzie i na stoisku z akcesoriami do auta mieli plyn do -25 wiec kupilem dolalem i jezdze dalej ![]() |
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2013-01-18 14:56:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2013-01-18 13:55:06, marcin_ka napisał(a): Witajcie! Poziom plynu chłodzącego w moim Focusie C-max spadł juz poniżej wskaznika "min." .Co dolac z ogólnie dostepnych tutaj płynów? podstawowa zasada jest taka ze niezamarzajacy skladnik plynu - glikol prawie nie paruje. Odparowuje tylko woda. Jezeli wiec nie ma wycieku a mamy pewnosc ze niski poziom spowodowany jest tylko parowaniem mozna smialo uzupelnic woda (miekka-zdemineralizowana). Zasadniczo na rynku dostepne sa dwa rodzaje plynu, czerwony i zielony. Ten drugi stosowany coraz szerzej nadaje sie do ukladow majacych aluminiowe chlodnice. Sprawdz w instrukcji jaki powinienes miec plyn, dokup, dolej, zapomnij o problemie. ![]() |
kephir | Post #4 Ocena: 0 2013-01-18 18:55:59 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-08-2011 Skąd: Londyn |
Po kilkunastu latach jezdzenia fordami, polecalbym zakup fordowskiego koncentratu do chlodnic i wymieszac z woda destylowana wg instrukcji, albo gotowy roztwor.
I tyak jak kolega powyzej napisal - w zasadzie plyn chlodniczy nie powinien ot tak sobie zniknac - moze jakis wyciek? |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-01-18 20:20:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
kup ten do aluminiowych, ma odczyn lekko alkaiczny, i nie reaguje z aluminum.
Możesz wlać nawet koncentrat, ja tak robie, może to rozrzutność, ale co tam, do -40 mam pewność że nie zamarznie ![]() A na poważnie to im mniej wody tym mniej powodów do starzenia się itd. A tak wogóle to płyn w chłodnicy warto wymienić co 3-5 lat. robi się zasyfiały rozwarstwiony. wymiana trwa szybko, około godziny, bo trzeba rozgrzać silnik i nagrzewnicę nawiewu, żeby odopowietrzyć układ. na wiosnę kupowałem do samochodu i motocykli Koszt 30 funtów taka 5-6 litrow butla? Jakoś tak, kupiłem w Halfordsie, koncentrat i tak wlałem. Nawet w gorącym klimacie jak jeździłem to też nigdy nie mieszałem z cenną wodą ![]() Jak jest dużo wody w płynie to po długotrwałej jeździe, albo jak jest gorąco to zwyczajnie potrafi wyparować. Większe stęzenie glikolu to mniej też mniej do parowania. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
andypolo | Post #6 Ocena: 0 2013-01-18 20:53:55 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Ja w swoim vanie mam płyn bezbarwny. Wiem też, że są różne pompki do sprawdzania gęstości/ zamarzalności płynu.
Pokazał mi mechanik w warsztacie sprawdzajac dwoma pompkami i był różny wynik. Cos tam mi tłumaczył ale nie pamiętam dokładnie do jakich płynów jest która pompka. Krakn- nie jestem pewien czy dobrze robisz wlewając sam koncentrat. Załączam pierwszy z brzegu link na temat płynów chłodniczych do aut. W tym piszą, że zbyt gęsty płyn moze spowodować wrzenie, a w artykule w "auto-świecie", że może zamarzac. |
Post #7 Ocena: 0 2013-01-18 21:31:23 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kephir | Post #8 Ocena: 0 2013-01-18 23:20:47 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-08-2011 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-01-18 21:31:23, SuperMarcys napisał(a): Cytat: To sie nazywa Brand Loyalty ![]() zawsze byl ford i zawsze mondeo (zaliczylem wszystkie modele hehe)oczywiscie w tzw miedzyczasie probowalem jezdzic czyms innym, ale jakos nic mi nie pasowalo i nic na to nie poradze... i wcale nie narzekam, nie twierdze tez ze Ford jest najlepszy na swiecie, ale tez nie twierdze, ze wszystkie inne auta sa do kitu, ale dzieki temu wiem, ze ford to bardzo specyficzne auto i wszystko do forda ma byc od forda ![]() |
krakn | Post #9 Ocena: 0 2013-01-19 02:16:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
hm, nigdy mi sie nic nie przegrzewało, nawet teraz w motorach wszytko pieknie działa.
Ale jak poczytałem to wychodzi na to że najwyraźniej się myliłem. Na razie całości wymieniał nie będe ale odesscie ze zbiornika rezerwowego i wleje o wody destylowanej. Kupiłem ten płyn Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|