MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ekonomiczne auto, bardzo tanie w utrzymaniu

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Argosman

Post #1 Ocena: 0

2012-11-28 08:35:19 (12 lat temu)

Argosman

Mężczyzna

Z nami od: 07-09-2010

Powalił mnie na łopatki kumpel ostatnio informacją na temat swojego nowego Renault Megane (znaczy, nowego dla niego, rocznik 2008). Otóż Road Tax wyniósł go 30 funtów za rok, ubezpiecznie płaci 70% mniej niż ja.
Mimo iż pokazał mi papiery nadal nie moge uwierzyć w tak niskie opłaty za samochód.
Jako posiadacz starego Citroena (8 grupa ubezpieczeniowa), który zapłacił własnie za TAX 170 funtów zacząłem się zastanawiać nad sensem, czy raczej ekonomią, posiadania starszego auta. Moje obliczenia wskazuja, ze płaci on samych opłat około 600 funtów rocznie mniej. Można by to przeznaczyc na raty za takowe auto.
No a tak Renault to tylko pierwszy przykład z brzegu. Podejrzewam, że rynek pełen jest bardziej ekonomicznych samochodów.
Słyszałem o samochodach przystosowanych do jazdy po mieście, które gaszą silnik na światłach (jakies nowe Skody).
Nie wspominam nawet o większym bezpieczeństwie nowych aut, mniejszym spalaniu, technologicznych rozwiązaniach itp.

Jak się zapatrujecie na takie fakty i informacje?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2012-11-28 09:23:22 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Road tax opiera sie na danych o zanieczyszczeniach. Coraz wiecej aut ma coraz nizsze liczby i wpada w nizszy prog road tax. Auta z silnikami diesla przoduja w tym.

Start - stop jest juz standardem w wiekszosci aut wielu marek. Niektorzy sobie chwala i uzywaja, niektorzy nie. Mielismy dyskusje o tym pod jakims artykulem na glownej stronie.

Mojemu koledze wyszlo spalanie mniejsze o 3 jednostki mpg/gal. Ja osobiscie wylaczam eco mode po odpaleniu silnika (niestety wlacza sie automatycznie za kazdym razem i nie da sie tego zmienic). Uzywam tej opcji tylko, gdy stoje w korku i sama decyduje kiedy ja wlaczyc. Irytowalo mnie to, ze silnik mi gasl przy kazdym zatrzymaniu, przy wyjezdzie z parkingu czy na rondzie.

Technologia idzie do przodu, skrzynie automatyczne zmieniaja szybciej biegi niz manuale, w dobrych autach jest tez mniejsze spalanie z automatami.

Masa bajerow w wyposazeniu, ktore nie koniecznie sa potrzebne kierowcy, ale sa.

Ale pamietaj tez, ze nowe auta traca duzo na wartosci. Takze ta oszczednosc na road tax, ubezpieczeniu czy benzynie moze pojsc na marne przy utracie wartosci.

Samo ubezpieczenie nie musi byc tansze lub drozsze, to bedzie zalezec od roznych czynnikow, co przewalkowalismy na forum.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Argosman

Post #3 Ocena: 0

2012-11-28 09:47:32 (12 lat temu)

Argosman

Mężczyzna

Z nami od: 07-09-2010

Dlatego nie kupuje się nowego auta, tylko takie właśnie 4-5 letnie, którego wartość przez jakiś czas utrzyma się na podobnym poziomie, ale już posiadają wszelkie nowinki techniczne oraz są przyjazne środowisku.
o co mi tez chodzi to fakt iż przed kupnem auta jestem w stanie przewidzieć ile zapłace za ubezpieczenie, a co z Road Tax? Jest jakiś wykaz/tabela która można się posiłkować?

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2012-11-28 09:54:51 (12 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Doad Tax - 30
Ubezpieczenie - 350
70+ MPG

Trzyletnie autko

Pewne jest jedno, starszy samochód ma nizsza cene, koszty utrzymania wieksze. Kupujac nowsze wydajesz na nie wiecej.

Bilans moze wyjsc na "0", jesli chodzi o kase.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 28-11-2012 09:58 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #5 Ocena: 0

2012-11-28 10:05:38 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Akurat road tax jest bardzo latwy do sprawdzenia:

https://www.gov.uk/vehicle-tax-rate-tables

Przy danych kazdego samochodu jest informacja o CO2 emission (g/km) lub road tax band.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-11-28 10:20:45 (12 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

paposki19

Post #7 Ocena: 0

2012-11-28 11:42:06 (12 lat temu)

paposki19

Mężczyzna

Z nami od: 19-11-2007

Ekonomiczne i tanie w utrzymaniu....
Zawsze wychodzilem z tego zalozenia i....kupowalem wozki z tzw.wyzszej polki:-]
Po zakupie kategorycznie wymiana wszelkich plynow w "ustrojstwie",filtrow,kloskow+tarcz.
Bo bidnemu zawsze wiatr w oczy*ROFL*i nie stac mnie na wieczne naprawy...jakos sie dotychczas nie zawiodlem*THUMBS UP*
Musialem,musze i bede mial autko,ktore nie rozkraczy mi sie na byle pierdole:-]
Jakosc ponad wszystko*THUMBS UP*
Wybieram zawsze bezpieczenstwo-na pierwszym miejscu i niezawodnosc,ktora musi byc w samochodach jezdzacych po skandynawskich drogach,wiodacych za kolo podbiegunowe:-8.

A ze spali zamiast 58MPG,az 46MPG przy spokojnej jezdzie-to szczegol.
Najwazniejsze,ze:
Wsiadam i jade*THUMBS UP*
O Nadziejo... Matka glupich Cie nazwali-ludzie glupi,ludzie mali...

Do góry stronyOffline

Numer Skype

clockwork_orang

Post #8 Ocena: 0

2012-11-28 13:45:09 (12 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

najtansze sa z napedem hybrydowym...
Obrazek
8-)

Do góry stronyOffline