MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nawigacja dla taksowkarza

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

m16man

Post #1 Ocena: 0

2012-01-12 17:59:42 (13 lat temu)

m16man

Mężczyzna

Z nami od: 17-01-2010

Witam
Jako, ze za kilka dni zaczynam prace jako taksówkarz to stwierdziłem, ze przynajmniej na początek dobra nawigacja będzie bardziej niż wskazana ;)
Do tej pory używałem starego garmina nuvi 250. Ma on jednak wady:
Mały ekranik, stare mapy (nie aktualizowałem) i pracuje z pewnym opóźnieniem co w moim przypadku jest sporą wadą.
Na nawigacje mogę przeznaczyć do ok. 150 funtów.
Zależy mi na dokładności i działaniu „w czasie rzeczywistym”.
W tym temacie jestem całkowicie zielony – na podstawie strony halfordsa wytypowałem:
TomTom XL2 IQ Sat Nav
Garmin Nuvi 1410 Sat Nav
TomTom Start 20
TomTom GO LIVE 820
Bedę wdzięczny za każdą pomoc

PS: Czy warto dopłacać do tom toma w wersji “live” ?
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2012-01-12 18:45:22 (13 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Jezeli nawigacja nie nadaza to zdejmij noge z gazu ;)

Potrzebujez dobrej nawigacji, a nie polecanej.

Ja mam tomka z antenka i CB. Zestaw wystarczajacy dla mnie.

Kup, szybko przetestuj i jesli Ci nie odpowiada to oddaj/ wymien.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 12-01-2012 18:49 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

m16man

Post #3 Ocena: 0

2012-01-13 22:48:09 (13 lat temu)

m16man

Mężczyzna

Z nami od: 17-01-2010

Ok. Wiec zapytam inaczej:
Czy ktos z Was uzywa nuvi 1410 i moze sie o niej wypowiedziec?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2012-01-14 01:52:11 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Wiesz taxi nie jeżdżę ale praca podobna, codziennie po kilka adresów.
Nie dawno utopilem nuvi 350, po 6 latach odszedł na emeryturę, jednocześnie od Prawie 3 lat używam zumo550, mam wykupione dożywotnią aktualizację.

I powiem że tak ze 2x w roku, czyli raz na kilkaset wyszukiwań pojawiają się problemy ze znalezieniem adresu., lub jakiś błąd.

Ale bywa że ten sam błąd jest też na google.

Chyba prędko nie będzie tak żeby GPS przyjął i przeladował 2-3GB mapę w te i z powrotem.
Nawet na szybkich smartfonach to trochę trwa.

Garmin ma bardzo dobre wsparcie i bardzo dobra cenę za dożywotnią aktualizacje, dla kogoś kto z tego korzysta zawodowo to jest koszt pikuś.
W tomusiu jest taniej, ale płacisz, płacisz, płacisz.... I tak co miesiąc.

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

_Amanda_

Post #5 Ocena: 0

2012-01-14 09:46:26 (13 lat temu)

_Amanda_

Kobieta

Z nami od: 28-03-2011

Wiecie jak wygląda egzamin na taksówkarza w Londynie poruszającego się " czarna taksówką " ? Obrazek

Podczas egzaminu dostaje trasę np . od Victora do Leicester Square . Musi on z pamięci opowiedzieć przebieg trasy , nazwy poszczególnych ulic w które musi skręcić aby dotrzeć do celu .

GPS ma on w głowie . Tak samo jak my ściągamy nowe mapy które są aktualizowane co roku oni co roku taki egzamin musza powtarzać aby nie stracić licencji na swoja taksówkę .

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #6 Ocena: 0

2012-01-14 11:14:30 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

Cytat:

2012-01-14 09:46:26, _Amanda_ napisał(a):
Podczas egzaminu dostaje trasę np . od Victora do Leicester Square . Musi on z pamięci opowiedzieć przebieg trasy , nazwy poszczególnych ulic w które musi skręcić aby dotrzeć do celu .

GPS ma on w głowie . Tak samo jak my ściągamy nowe mapy które są aktualizowane co roku oni co roku taki egzamin musza powtarzać aby nie stracić licencji na swoja taksówkę .

to nie tak... 8-)
akurat kumpel robi, wiec info z pierwszej reki: masz 4 ksiazki, kazda dotyczy innych cwiczen, wszystkie polegaja na przejechaniu konkretnych tras lub z punktu a do b - calosc zajmuje jakies 2-3 lata w czasie ktorych ma sie kilkanascie egzaminow... dotyczy to wylacznie Londynu, gdzie indziej moze byc inaczej/krocej

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2012-01-14 11:32:17 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

_Amanda_

Post #8 Ocena: 0

2012-01-14 12:43:27 (13 lat temu)

_Amanda_

Kobieta

Cytat:

2012-01-14 11:14:30, clockwork_orange napisał(a):
Cytat:

2012-01-14 09:46:26, _Amanda_ napisał(a):

to nie tak... 8-)
akurat kumpel robi, wiec info z pierwszej reki: masz 4 ksiazki, kazda dotyczy innych cwiczen, wszystkie polegaja na przejechaniu konkretnych tras lub z punktu a do b - calosc zajmuje jakies 2-3 lata w czasie ktorych ma sie kilkanascie egzaminow... dotyczy to wylacznie Londynu, gdzie indziej moze byc inaczej/krocej

Właśnie to mniej więcej opisałam . Taksówkarze uczą się nazwy ulic na pamieć - zdają egzamin Knowledge of London . Nie korzystają z GPS .

All-London drivers - also known as Green Badge drivers - need a detailed knowledge of London within a six mile radius of Charing Cross.

All-London drivers' Knowledge is based on learning 320 routes (or runs). This will help them learn the 25,000 streets and 20,000 landmarks and places of interest in the six mile radius of Charing Cross.

It takes between two and four years to pass the All-London Knowledge. Once you are licensed you can work anywhere in the Greater London area.

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2012-01-14 12:49:57 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

_Amanda_

Post #10 Ocena: 0

2012-01-14 13:08:06 (13 lat temu)

_Amanda_

Kobieta

Cytat:

2012-01-14 12:49:57, binus1 napisał(a):

To musi mieć wiedzę. Chylę czoło.Ciekawe czy po takim praniu mózgu wiadomo ile taki taximan zarabia w Lądku?I czy ktoś z PL spróbował i zdał egzamin?Może ktoś ma wiedzę na ten temat?8-)8-)

Teraz sobie pomyśl - Uczysz się 2 lata do egzaminów , Twoja wiedza i znajomość Londyńskich ulic jest nieporównywalna do przewoźników - którzy na pewno oferują tańsze usługi niż Ty i w ten sposób zabierają Ci klientów . Czym to się kończy ? Przykład protestu z 2009 roku .

[ Ostatnio edytowany przez: _Amanda_ 14-01-2012 13:08 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,