Str 2 z 2 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-12-29 11:42:46 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-12-29 12:07:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
6. Umawiające się Strony mogą uzależnić dopuszczenie do ruchu
międzynarodowego na swoim terytorium każdego pojazdu samochodowego, innego niż dwukołowy motorower lub dwukołowy motocykl bez bocznego wózka, od wyposażenia pojazdu samochodowego w urządzenie wymienione w ustępie 56 załącznika 5 do niniejszej konwencji, przeznaczone w razie zatrzymania się na jezdni do uprzedzenia o niebezpieczeństwie, jakie stanowi pojazd zatrzymany. czyli jednak kamizelki we Francji i łańcuchy na koła w Szwajcarii, nie bez kozery dowalili mi mandat za ich brak. 8. Umawiające się Strony mogą nie dopuścić do ruchu międzynarodowego na swoim terytorium wszelkich pojazdów samochodowych wyposażonych w asymetryczne światła mijania, jeżeli światła te nie są dostosowane do kierunku ruchu obowiązującego na ich terytorium. Czyli jednak nakładki na światła, przyznaje się bez bicia też ich nie używałem ![]() Opony 54. Koła pojazdów samochodowych i ich przyczep powinny być zaopatrzone w pneumatyczne opony, a stan tych opon powinien być taki, aby zapewniał bezpieczeństwo, włącznie z przyczepnością, nawet na mokrej drodze. Jednakże postanowienie niniejsze nie zabrania Umawiającym się Stronom zezwolić na stosowanie urządzeń, które dawałyby rezultaty co najmniej równe rezultatom wynikającym z zastosowania opon pneumatycznych. I tu jest pewien zgrzyt, bo policja ma przepis prawny, który określa ze różne opony nie zapewniają bezpieczeństwa ani równego hamowania i utrzymania przyczepności, zwłaszcza na mokrej powierzchni. I po prostu przywalą mandat, zabronią dalszej jazdy i albo będzie trzeba wezwać lawetę, albo serwis mobilny co przyjedzie i wymieni opony na poboczu / parkingu. Od którego oczywiście możesz się później odwoływać na terenie kraju gdzie nałożono karę. http://www.prawko-kwartnik.info/konwencjaw.html A tak z praktyki z niemieckim służbami to z nimi nie ma dyskusji, tak jak w przyapdku angielskiej policji gdzie potrafi policjan przez pół godziny spokojnie powtarzać to samo ... Po prostu 2 minuty, przedstawia sprawę, jeżeli masz wątpliwości to albo przyjmujesz karę, i potem możesz się odwoływać, albo zostajesz natychmiast doprowadzony przed sąd, co oznacza nieraz 48 godzin oczekiwania. Z tego co wiem Francuzka policja też nie ma w zwyczaju długo się bawić i tłumaczyć, choć osobiście nie miałem z nimi nigdy problemów , mimo że mieszkałem tam parę lat i często bywałem / bywam. Ale sąsiedzi mawiali że policja to "świnie" :/ Szwajcarzy są za to do bólu grzeczni, ale działają jak roboty, podobnie jak niemcy. na decyzję masz dwie minuty, nie wdają się zupełnie w tłumaczenie po 10 razy Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|