MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obowiązek rejestracji pojazdu w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 58 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 57 | 58 | 59 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

Str 58 z 64

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

franio11

Post #1 Ocena: 0

2016-07-07 00:23:42 (9 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

Cytat:

2016-06-04 18:43:10, krakn napisał(a):

w takiej sytuacji samochód na parking policyjny, 14 dni i złom lub licytacja, a ty masz sprawę w sądzie za brak ubezpieczenia.

no a nie można poprostu odebrac/wykupic sobie sowjego auta z parkingu? ile to kosztuje?
mam na myśli sytuacje jak ci auto scholują za to ze na PL blachach?
ile jest mandat za to?

Kamilson91 - piszesz ciekawie i dajesz cynki ale mało zrozumiale. :)

p.s

cala europa jeździ jak chce tylko tutaj zawsze musi być coś pogmatwane i pod gore. a jak niemcy do nas przyjeżdzaja do pracy to co myślicie ze rejestruą auta w pl, placa podwójne ubezpieczenie - nawet o tym nie myślą. to zamo jak nasi jada do niemiec czy holandii. wsiadaja w fure i jadą, tyle.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

tomaszzet

Post #2 Ocena: 0

2016-07-07 06:01:32 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2016-07-07 00:23:42, franio11 napisał(a):
...

no a nie można poprostu odebrac/wykupic sobie sowjego auta z parkingu? ile to kosztuje?
mam na myśli sytuacje jak ci auto scholują za to ze na PL blachach?
ile jest mandat za to?
[b]Kamilson91 - piszesz ciekawie i dajesz cynki ale mało zrozumiale. :)[/B]

p.s

cala europa jeździ jak chce tylko tutaj zawsze musi być coś pogmatwane i pod gore. a jak niemcy do nas przyjeżdzaja do pracy to co myślicie ze rejestruą auta w pl, placa podwójne ubezpieczenie - nawet o tym nie myślą. to zamo jak nasi jada do niemiec czy holandii. wsiadaja w fure i jadą, tyle.

Co Ty chlopie wiesz?

Cytat:

2016-06-04 18:30:10, Kamilson91 napisał(a):
Ale jesli :

Kupiłem auto od kogoś bez umowy i jest ono przez rodzine sprzedane zmarlego jest na 12 mc ubezpieczenie i przeglad , i jak mi policja takie auto zabierze , to co wtedy skoro ono jest nie moje i moge powiedzieć że pożyczone???

Inne auto z Polski , mialem wypadek tego typu pojazdem co przeglad byl z kserowany z przerobiona datą, był wypadek , to policja jeden mowi ze 14 dni a drugi ze 6mc co policjant inne odroznianie prawa... Na dmuchanie nawet nie brali , i zeskanowali polise dowód os. i prawo jazdy PL ... i auto puscili do ruchu ( co do ubezpieczalni musi być dowodem ze przeglad był - ale mógł być w innym kraju robiony oprocz Polski i Anglii ) - dodatkowo przeglad mialem w reku caly czas jedynie przeczytalem im co pisze na wersje angielską to nie wzieli do ręki tego...

Trzeci raz - kontrola trzezwosci po przejechaniu kilku dróg pod zakaz ...

Czwarty raz za rure wydechową 50GBP mandatu i masz do domu jechac i nie jezdzić ...

Slyszalem ze przepisywana data na umowie (dlugopisem z gumką) - pomaga na uniknięcie problemów z nimi , lecz jak raz sprawdzą to lepiej zmienic auto na inne też PL .

Nie wiem jak to jest , moze oni nowe auta zabierają co jest dla nich wartość jakaś a nie żęcha ...

Jesli masz AC w Polsce na auto i tu zabiorą i w PL zglosisz kradzież na policje i AC bedzie zmuszone oddac kase za auto tez slyszalem ze taki patent pomaga.

Powinni np. dac mozliwosc na takie auta podatek drogowy np. 20-50 funtow wiekszy od standardowego i dać spokój - jestem zaplaceniem podatku bo uzywam drogi. Jest to zwykle popieranie firm ubezpieczeniowych angielskich tylko ciekawe po co skoro taka firma i tak swoje zarobi i nie upadnie przez nasze PL auta ( bo i tak ich bedzie garstka nawet jesli w pelni byly by legalne)

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 07-07-2016 06:03 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Citaro

Post #3 Ocena: 0

2016-08-21 20:58:10 (9 lat temu)

Citaro

Mężczyzna

Z nami od: 21-08-2016

Witam, na wstępie się przywitam, jestem Bartek i przyjechałem tutaj do pracy na dwa tygodnie.
Wiem o obowiązku rejestracji pojazdu, z tym, że w moim przypadku jest to całkowicie nieopłacalne, słyszałem o możliwości wystąpienia do DVLA o czasowe pozwolenie, robił to ktoś?
I czy ma to w ogóle sens, jestem studentem w Polsce i także pracuję, mam na wszelki przypadek przetłumaczony PIT(dalej pracuję w Polsce) zaświadczenie o studiowaniu i polisę w wersji angielskiej od ubezpieczyciela. Jak to wygląda podczas ewentualnej kontroli? Przeczytałem, iż jeżeli jest się rezydentem w dwóch krajach można używać pojazdu?
https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports
Jeśli jestem pracownikiem tymczasowym bądź studentem(w tym wypadku to pierwsze), nie muszę przerejstrowywać pojazdu.

[ Ostatnio edytowany przez: Citaro 21-08-2016 21:14 ]

Do góry stronyOffline

camilius

Post #4 Ocena: 0

2016-08-21 21:08:05 (9 lat temu)

camilius

Mężczyzna

Z nami od: 23-08-2015

Tak się składa,że w mojej firmie pracuje od czerwca 4-ech studentów z Hiszpanii.
Tak też się składa,że są prawie moimi sąsiadami mieszkającymi kilka numerów dalej.
Poznaję to po samochodzie BMW na hiszpańskich numerach parkującym spokojnie na ulicy przed domem i na parkingu przed firmą.
Nie widziałem aby "ormowiec" z Councilu interesował się tym samochodem,a przechodził kilka razy koło niego-sam widziałem.
Ciekawe też,że auto koloru czarnego nie było myte chyba od miesięcy i jakoś nikogo to nie razi...

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2016-08-21 23:42:30 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

jak chcesz mieć spokojną głowę to po prostu zgłoś w DVLA wg tego co tam jest napisane. Linka masz.

Cytat:

Poznaję to po samochodzie BMW na hiszpańskich numerach parkującym spokojnie na ulicy przed domem i na parkingu przed firmą.
Nie widziałem aby "ormowiec" z Councilu interesował się tym samochodem,a przechodził kilka razy koło niego-sam widziałem.
Ciekawe też,że auto koloru czarnego nie było myte chyba od miesięcy i jakoś nikogo to nie razi...

Hm, no cóż. Trzeba podziękować sprytnym inaczej rodakom. Nabili takie statystyki że po prostu policjantom utkwiło w głowie że warto się przyp@
Może się nic nie stanie, jedni jeżdżą latami inni mają problemy już po kilku tygodniach.

Ale znam przypadek Francuzki której zabrali mamuśkowe 4x4 z parkingu przed domem.

Dam jeszcze raz żeby nie było że wymyślam.
Obrazek
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Citaro

Post #6 Ocena: 0

2016-08-22 15:06:51 (9 lat temu)

Citaro

Mężczyzna

Z nami od: 21-08-2016

A na ile mitem, ile prawdą jest to, że można wrócić do odprawy celnej/promowej i wyjazdu z kraju bez resjestracji pojazdu i wszelkich czynności z tym związanych?
I jestem tutaj na prawie dwa miesiące, nie dwa tygodnie - błąd wcześniej.

[ Ostatnio edytowany przez: Citaro 22-08-2016 15:09 ]

Do góry stronyOffline

franio11

Post #7 Ocena: 0

2016-08-22 18:20:30 (9 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2016-08-21 20:58:10, Citaro napisał(a):
Witam, na wstępie się przywitam, jestem Bartek i przyjechałem tutaj do pracy na dwa tygodnie.
Wiem o obowiązku rejestracji pojazdu, z tym, że w moim przypadku jest to całkowicie nieopłacalne, słyszałem o możliwości wystąpienia do DVLA o czasowe pozwolenie, robił to ktoś?
I czy ma to w ogóle sens, jestem studentem w Polsce i także pracuję, mam na wszelki przypadek przetłumaczony PIT(dalej pracuję w Polsce) zaświadczenie o studiowaniu i polisę w wersji angielskiej od ubezpieczyciela. Jak to wygląda podczas ewentualnej kontroli? Przeczytałem, iż jeżeli jest się rezydentem w dwóch krajach można używać pojazdu?
https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports
Jeśli jestem pracownikiem tymczasowym bądź studentem(w tym wypadku to pierwsze), nie muszę przerejstrowywać pojazdu.

nie masz tutaj rezydencji podatkowej. kropka.
ta nabywa sie po 12mcach.

krakn, przestan wklejac ten glodny kawałez ze zjeciami. nie jest napisane za co je sciagneli.
ja mam przykład kolesia w czerwonym bmw ktorego scigneli za trawe i cos tam jeszcze i mu oddali auto, na pl blachach. w tv było.

u mnie n aulicy dalej stoi to hiszpańskie auto i jakoś nic si eni edzieje. a i do roboty tez nim jeździ.

no ok, jest napisane. ok. to mam pytanie a mozna zaplacić tax za auto na PL blachach bez przerejestrowania i ubezpieczenia tutaj. to by rozwiązało problem? pewnie nie. :)

[ Ostatnio edytowany przez: franio11 22-08-2016 18:24 ]

Do góry stronyOffline

franio11

Post #8 Ocena: 0

2016-08-22 18:26:40 (9 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2016-08-22 15:06:51, Citaro napisał(a):
A na ile mitem, ile prawdą jest to, że można wrócić do odprawy celnej/promowej i wyjazdu z kraju bez resjestracji pojazdu i wszelkich czynności z tym związanych?

[ Ostatnio edytowany przez: <i>Citaro</i> 22-08-2016 15:09 ]

o ile dobrze zrozumiałem to niby pytanie to tutaj nie panuje system totalitarny, nie stoja na granicy z psami i kałachami. powinienies to wiedzec przed przyjazdem :D

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #9 Ocena: 0

2016-08-22 19:10:07 (9 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Cytat:

2016-08-22 18:20:30, franio11 napisał(a):
...

nie masz tutaj rezydencji podatkowej. kropka.
ta nabywa sie po 12mcach.

...

Franek, od nabijania postow jest inny temat.

Poczytaj sobie:

Whether you’re UK resident usually depends on how many days you spend in the UK in the tax year (6 April to 5 April the following year). You’re automatically resident if either: you spent 183 or more days in the UK in the tax year...
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2016-08-22 22:56:54 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2016-08-22 15:06:51, Citaro napisał(a):

masz napisane ze liczy się ile dni w roku, więc wyjazd i powrót nie "resetuje" licznika.

W Uk pojęcie rezydencji jest dość płynna.
Nie ma jednej definicji. Jest rezydentura jako zmiamieszkanie, czyli pracujesz., zarabiasz, zaczynasz płacić podatki, stajesz się rezydentem.

Rezydent podatkowy jest tylko kolejnym określeniem dla konkretnego celu ... podatkowego.

Dla DVLA jest też ważny ZAMIAR w jakim przyjeżdżasz do UK.

Jeżeli dla ciebie notatka policjanta "przebywa na terene UK ponad 6 mieśiecy i zapomniał opłacić tax jest nieczytelne to ja już nie wiem co jest czytelne.
To że ktoś.... nic nie znaczy, kwestia będą mieli akcje ... albo będzie policjant liczył na podwyżkę za wyniki, zatrzyma i beda kłopoty, sam mam dwa motocykle na pl blachach. stoją w garażu, bo po prostu strach, bo już raz chcieli zabrać,
a nie ma kiedy się nimi zająć i jeżdżę tym na tablicach UK.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Strona 58 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 57 | 58 | 59 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,