Podczepię się, bo nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości.
Zabieram swój pojazd (dokładniej motocykl) do UK (zarejestrowany w Polsce). Pracuję w UK od kilku tygodni (zacząłem w maju tego roku, wtedy też dopiero wyjechałem do UK). Kontrakt z pracodawcą mam "full-time permanent" ale zastrzeżony okres próbny "probationary period" 3 miesiące.
Wiem ze jako rezydent UK nie mogę wg prawa jeździć pojazdem na polskich blachach, ale
kiedy tak na prawdę będę rezydentem - znam definicję mówiącą że jest to osoba która przebywa na terenie danego kraju co najmniej 185dni? Na tej podstawie też teoretycznie można ubiegać się o wymianę prawka na brytyjskie nie wcześniej jak po tych 185 dniach od zamieszkania w UK (ale czytałem że niektórzy wymieniali wcześniej bez problemu).
Ja przed wyjazdem do UK przebywałem w Polsce.
Co jeśli zdecyduję się wrócić do kraju przed upływem pół roku, albo po okresie próbnym w pracy (różnie może się zdarzyć, a wyjechałem tam do tej konkretnej pracy, jeśli miałbym przestać tam pracować to pewnie wrócę do kraju, bo Anglia jako kraj do życia mi się średnio podoba, ale to już inna bajka

)?
Znam przepis mówiący o tym że do 6-ciu miesięcy w roku można jeździć na zagranicznych blachach, ale dotyczy to jedynie turystów. Jako rezydent ma się ileś tam dni od przyjazdu na przerejestrowanie.
Jak to interpretować - w moim przypadku jestem wg prawa już rezydentem czy nie (oraz gdzie szukać ewentualnie podstawy prawnej)?
Mój plan jest taki że będę jeździł na razie na polskich tablicach, na pewno do zakończenia okresu próbnego w pracy, żeby upewnić się czy chcę zostać w UK na dłużej. Potem myślałem o przerejestrowaniu moto, zanim minie to całe pół roku.
Co muszę zrobić poza formalnościami - chodzi mi np. o wymianę przedniego reflektora na lewostronny oraz wymianę tarczy zegarów na wskazujące w milach (czy nie jest to konieczne)? Kierownicy przekładać na szczęście nie muszę
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
, ale jak by to wyglądało w przypadku samochodu?
Oraz co znaczy "You won’t
usually have to pay VAT or duty if you bring your own vehicle from within the EU." (
https://www.gov.uk/importing-vehicles-into-the-uk/temporary-imports - kiedy to "usually" nie obowiązuje? Ma znaczenie wiek albo wartość pojazdu?
Być może powtarzam pytania które tu już padały, ale jak pytałem ludzi na miejscu to co człowiek to inna opinia