MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obowiązek rejestracji pojazdu w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 55 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 54 | 55 | 56 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

Str 55 z 64

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

BolekXXX

Post #1 Ocena: +1

2016-04-09 12:42:33 (9 lat temu)

BolekXXX

Mężczyzna

Z nami od: 31-03-2016

To znowu ja. Po wcześniejszym telefonie do DVLA postanowiłem nawiązać kontakt drogą emailową z policją w Birmingham. Opisałem, że przyjeżdżam do pracy na sezon letni i będę przebywał w UK ok 5 miesięcy. Odpowiedź jasna i czytelna DO 6 MIESIĘCY MOŻNA JEŹDZIĆ POLSKIM AUTEM. Żadne "visitor" ani inne rzeczy. Ważne prawo jazdy, ubezpieczenie (najlepiej przetłumaczone, koszt ok.100zł) i bilet z promu.
Odnośnie rezydenta - żeby nabyć status rezydenta w danym kraju to trzeba o ten status wystąpić nie wystarczy tylko podjąć pracę.
Czym innym jest słowo resident określające człowieka stale przebywającą w danym kraju, stałego mieszkańca, które nie ma mocy prawnej, a czym innym status rezydenta tymczasowego lub stałego, który ma swoje prawne uzasadnienie w wydawanej karcie rezydenta po wcześniejszym złożeniu odpowiednich dokumentów.
Po podjęciu pracy w UK owszem jesteś mieszkańcem tego kraju ale nie jest to równoznaczne z nabyciem statusu rezydenta.O rezydenturę tymczasową w Wielkiej Brytanii może ubiegać się każdy Polak, który przepracował w wielkiej Brytanii co najmniej 12 miesięcy, zaś po kolejnych 4 latach można ubiegać się o status rezydenta stałego.
Piszę o tym ponieważ przeczytałem, że wraz z pierwszym dniem pracy stajesz rezydentem i natychmiast masz przerejstrować auto. A w/g mnie tak nie jest.
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2016-04-09 12:44:06 (9 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Możesz wrzucić kopie maila?

Do góry stronyOffline

radiesteta

Post #3 Ocena: 0

2016-04-09 13:00:51 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2015

Wrzuć zdecydowanie kopię tego maila JPG. Można to potem będzie wydrukować i jest jakaś podkładka w dokumencie.
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze

Do góry stronyOffline

antek77

Post #4 Ocena: 0

2016-04-09 13:40:20 (9 lat temu)

antek77

Mężczyzna

Z nami od: 11-01-2007

Akurat Policja wie tyle ile Moderacja na forum :-D

Do góry stronyOffline

gotman25

Post #5 Ocena: 0

2016-04-09 15:32:38 (9 lat temu)

gotman25

Mężczyzna

Z nami od: 28-03-2006

za rezydenta z reguly uznaje sie osobe ktora mieszka/pracuje 183 dni w roku w nanym roku.

http://www.litrg.org.uk/tax-guides/migrants-and-tax/residence-and-domicile/when-someone-resident-uk

Stad tez moze sie brac te pol roku

[ Ostatnio edytowany przez: gotman25 09-04-2016 15:42 ]

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

radiesteta

Post #6 Ocena: 0

2016-04-09 23:08:19 (9 lat temu)

radiesteta

Mężczyzna

Z nami od: 10-12-2015

Cytat:

2016-04-09 13:40:20, antek77 napisał(a):
Akurat Policja wie tyle ile Moderacja na forum :-D

Pewnie ty wiesz lepiej. Pewnie zawsze wszystko wiesz najlepiej. Ciekawe na jakiej podstawie? Rozważania ludzi są oparte na logicznych przeslankach i prawach jakie obowiązują we wszystkich cywilizowanych krajach UE, a UK przynajmniej do końca czerwca jeszcze do UK należy.

[ Ostatnio edytowany przez: radiesteta 09-04-2016 23:11 ]

Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2016-04-10 07:43:01 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Przez te kilka lat widzę że nastąpiły zmiany. Ostatnia zmiana marzec 2016.

W tym momencie zniknęła koniecznoć zgłaszania, ubiegania się o pozwolenie jazdy bez przerejestrowania, jeżeli jest się czasowo w delegacji, lub jest się studentem i mieszka się na stałe w innym kraju UE.

Należy mieć przy sobie dokumenty pojazdu oraz bilet z przeprawy.

Status rezydenta ma kilka pojęć, my nie musimy się o niego ubiegać od czasu gdy mamy automatycznie work permit.

Temporary imports
You can usually use a vehicle with foreign number plates without registering or taxing it in the UK if all of the following apply:

you’re visiting and don’t plan to live here the vehicle is registered and taxed in its home country you only use the vehicle for up to 6 months in total - this can be a single visit, or several shorter visits over 12 months

If you become a resident or stay for longer than 6 months you must register and tax your vehicle in the UK – follow the steps for importing a vehicle.

If you bring a vehicle from within the EU
You won’t usually have to pay VAT or duty if you bring your own vehicle from within the EU.

Call the imports and exports helpline if you have questions about bringing a vehicle from the EU for less than 6 months.

.........

Using foreign number plates for longer than 6 months

You might be able to use a vehicle with foreign number plates for longer than 6 months if all of the following apply:

you normally live outside the EU you’re in the UK for a set period as a student or worker you claim relief from VAT and duty HM Revenue and Customs (HMRC) will give you a customs relief form when you claim relief – show it to police if you’re stopped when driving the vehicle.

If you stay after your customs relief expires you must register and tax your vehicle in the UK – follow the steps for importing a vehicle.

If you don’t qualify for relief

If HMRC says your vehicle must be registered and taxed in the UK, contact the Customs, International Trade and Excise (CITEX) team.

CITEX team
citex.temporaryadmissionsteam@hmrc.gsi.gov.uk
Telephone: 0300 058 3736
Monday to Friday, 9am to 5pm
Find out about call charges

If you’re stopped by the police
You must show police that you can use the vehicle in the UK without taxing and registering it here, eg proof:

of the time you’ve been in the UK (eg a ferry ticket)
that your vehicle’s eligible for relief from VAT and duty (eg a customs relief form)

Cytat:

[b]2016-04-09 15:32:38, gotman25 napisał(a):

za rezydenta z reguly uznaje sie osobe ktora mieszka/pracuje 183 dni w roku w nanym roku.

http://www.litrg.org.uk/tax-guides/migrants-and-tax/residence-and-domicile/when-someone-resident-uk

Stad tez moze sie brac te pol roku

To chodzi o rezydenta podatkowego

Oczywiście jeszcze raz, ta ulga dotyczy tylko osób które nie mieszkają i nie zamierzają mieszkać w UK.

Jeżeli Policjant będzie chciał mieć wątpliwości to weźmie na lawete, tak jak widać na zdjęciach z policyjnego forum. A potem możesz sobie dochodzić swego.

Tak przy okazji, wszyscy powinniśmy podziękować sprytnym rodakom, którzy jeżdżąc na Polskich tablicach, nie tylko unikają płacenia mandatów i często musi być uruchamiana cała procedura międzynarodowych komorników, ale też nie stosują się do przepisów.
Stąd też Polacy i Bułgarzy to ulubiony temat policyjnych postów.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Nikea18091807

Post #8 Ocena: 0

2016-04-22 20:39:27 (9 lat temu)

Nikea18091807

Kobieta

Z nami od: 22-04-2016

krakn mam pytanie do Ciebie bo widzę że siedzisz w temacie. Postanowiłam przerejestrować polski samochòd w UK. Otrzymałam dokument V55/5 z DVLA, pozytywnie przeszłam MOT, znalazłam ròwnież ubezpieczyciela ktòry ubezpieczył mi samochòd i okazało się że teraz zaczęły się schody:/. Żeby wysłać komplet dokumentòw do DVLA potrzebuję ròwnież potwierdzenie wniesienia pierwszej opłaty rejestracyjnej 55£ oraz Road Tax, z DVLA otrzymałam info że mogę to zrobić na poczcie, jednak po udaniu się na pocztę nikt nie wie jak to zrobić, byłam nawet w głòwnym oddziale poczty i też nie wiedzą jak to zrobić :/. Powiem szczerze że już sama nie wiem co dalej zrobić, zaczęłam wręcz żałować że się za to wzięłam bo okazuje się że nikt nic nie wie, a od DVLA otrzymuję cały czas tą samą informację że mogę tą opłatę na podstawie polskiego dowodu rejestracyjnego zrobić, a okazuje się że właśnie nie mogę albo nikt nie wie jak to zrobić. Nie wiem, po prostu nie wiem.....:-U

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2016-04-22 20:59:13 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Weź to co dostałaś z DVLa, skoro ci napisali że masz mieć takie coś to im to pokaż.
I niech oni się douczą co z tym zrobić.
Bardzo możliwe że jeszcze się nie spotkali z taką sytuacją.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Nikea18091807

Post #10 Ocena: 0

2016-04-22 21:01:32 (9 lat temu)

Nikea18091807

Kobieta

Z nami od: 22-04-2016

A czy znasz kogoś kto przerejestrowywał samoichòd z Polski? Jeśli tak to może ten ktoś mi powie w jaki sposòb dokonał tych dwòch opłat :/

Do góry stronyOffline

Strona 55 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 54 | 55 | 56 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,