Str 54 z 64 |
|
---|---|
radiesteta | Post #1 Ocena: 0 2016-04-06 18:00:53 (9 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2015 Skąd: Chatham |
Wow to jednak cudowny kraj. Teraz jak wrócisz do Polski to zażadaj aktualizacji dokumentu do kategorii wpisanych w angielskim hihihi.
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
Wielim | Post #2 Ocena: 0 2016-04-06 18:13:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Cytat: 2016-04-06 17:54:26, gotman25 napisał(a): Co to prawo jazdy na motocykle. Ja w Polskim mialem tylko B. Po wymianie na angielskie(rowniez moja zona) Dali mi rowniez kategorie A. nie AM, A1, A2 tylko A prawdziwe. Ma to cos z dyrektywa europejska z 19.01.2013 i przy kategorii A wlasnie pokazuje mi taka date przy nabyciu uprawnien. Jak dobrze rozumiem moge jezdzic wszystkimi motorami ?? ![]() Jesteś kolejnym z Polaków którzy dają się na to nabrać. Moj kolega miał tak samo. Wymieniał polskie prawo jazdy z kat B na angielskie i również "dostal" A . Tylko to nie jest żadną kategoria A tylko A provisional i jest potrzebna do zdawania na prawdziwą kategorie. Mówiłem to mojemu koledze , on wiedział swoje , ba, nawet policjanta się pytał ... no i pewnego dnia jechał na skuterze (pracował przy rozwozeniu jedzenia w Londynie- to tłumaczy dlaczego ubezpieczalnia nie zalapala tego, bo pojazd był ubezpieczony na firme ) i zatrzymała go policja do rutynowej kontroli. Odrazu wyszło ze nie ma żadnych uprawnień do prowadzenia pojazdu , policja zabrała skuter, prawo jazdy i sprawa do sądu. Po wielkim balaganie odzyskał swoją kategorie B ale dostał piękna grzywnę plus rachunek od restauracji ze musieli odbierać skuter od policji i tu też mieli problemy, troszkę to trwało a kasa leciała. Dlatego uwierz mi - NIE MASZ ŻADNEJ KATEGORII A !!! Tam jest data od kiedy masz kategorie prowizoryczna A na której możesz starać się o egzamin na pełne A . Ilu jeszcze Polaków zamiast najpierw sprawdzić o co chodzi będzie krzyczało na lewo i prawo , wprowadzając w błąd innych , że mają kategorie A... a później płaczą jak ten mój kolega , który został bez pracy , pieniędzy i z długami. .. [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 06-04-2016 18:15 ] |
gotman25 | Post #3 Ocena: 0 2016-04-06 18:22:11 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Cytat: Ilu jeszcze Polaków zamiast najpierw sprawdzić o co chodzi będzie krzyczało na lewo i prawo , wprowadzając w błąd innych , że mają kategorie A... a później płaczą jak ten mój kolega , który został bez pracy , pieniędzy i z długami. .. Nigdy nie mialem, nie mam i nie bede mial motoru. Nigdy nie prowadzilem, nie prowadze, i nie bede prowadzil motoru. Napisalem co mam/ widze wpisane w blankiecie. Ostatnie moje zdanie jest ze znakiem zapytania czyli pytam nie stwierdzam. Wiec nie wydaje mi sie ze wprowadzam w blad. No moze nie powinienem pisac dali tylko wpisali. Tez mnie to zdziwilo bo jak moga dac na cos czego nie umiesz prowadzic. Znajomosc przepisow ruchu drogowego jedna sprawa, ale ja bym pewnie za bardzo nie wiedzial jak tym ruszyc ![]() [ Ostatnio edytowany przez: gotman25 06-04-2016 18:42 ] |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2016-04-06 18:24:26 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
To jest A kod 79, czyli na trójkołowce.
https://www.gov.uk/driving-licence-codes Taa, anglicy i dyrektywy ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
radzik77 | Post #5 Ocena: 0 2016-04-06 18:31:44 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
To nie jest żadne provisional
![]() Kategoria A posiada z boku kod 79(3). 79 oznacza ograniczenia, trojka oznacza pojazdy trójkołowe. Na tej kategorii nie mozna prowadzić pojazdów wg kat A. |
|
|
Wielim | Post #6 Ocena: 0 2016-04-06 18:38:37 (9 lat temu) |
Gotman nie chodziło mi personalnie o Ciebie. Tylko o Polaków jako całość. Dorabiam właśnie rozwozac jedzenie wieczorami z kilku powodów i znam ludzi którzy pracują ze mną. Zazwyczaj to Polacy. I właśnie oni najbardziej celebrowali to ze maja A a jak im wspomniałem o tym co napisałem wcześniej i radziem by zrobili sobie CBT to mnie wysmiewali. .. ja dalej pracuje i podczas kontroli nie trzęse gaciami a kilku z moich współpracowników nie pracuję bądź mieli dłuższe przerwy ...
Za ciekawostkę napisze ze o tej rzekomej kategorii A wspominał mi moj instruktor na prawo jazdy kat B w Anglii (Polak ). Wtedy miałem provisional i A i B do tego CBT. Przyznam że na początku zdziwiony cieszyłem się ale posprawdzalem na necie i wróciłem do rzeczywistości. .. Tez nie planuje kat A , przyznam wcześniej planowałem ale teraz raczej nie , w czerwcu kończy mi się CBT, będę wwyrabial juz 3 ake mam nadzieje ze ostatni raz. Radzik to jest kategoria na trojkolowce z kodem ale też na provisional. Potrzebne Ci to gdy zdajesz na full A czy nawet A1 czy A2. Do tego musisz mieć provisional A by zdawać CBT dlatego trzeba mieć angielskie prawo jazdy zaliczając CBT bo ono ma właśnie A provisional . Gdy zdasz kat B lub wymienisz polskie B na angielskie dostajesz provisional A plus kod na trojkolowce i full B. Na provisional C i D trzeba osobno aplikować mimo że są w tabelce z drugiej strony prawa jazdy. Zresztą było to nawet napisane na papierowej części angielskiego prawa jazdy które juz nie obowiązuje. Dla wszystkich którzy chcą sprawdzić swoje uprawnienia i punkty - view driving licence [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 06-04-2016 19:09 ] |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2016-04-06 20:26:11 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2016-04-06 18:31:44, radzik77 napisał(a): To nie jest żadne provisional ![]() Kategoria A posiada z boku kod 79(3). 79 oznacza ograniczenia, trojka oznacza pojazdy trójkołowe. Na tej kategorii nie mozna prowadzić pojazdów wg kat A. dokładnie. A osoby posiadający prawo jazdy przed 2000 rokiem "dostają" kat f,k,p -p oznacza moped do 50cc Więc Jeżeli ktoś ma Polskie B, to mimo że w Polsce moze jeździć na 125cc to w UK nie może na Polskim wcale, a dopiero po wymianie jak się pojawi p to może do 50, jak się nie pojawi p to trzeba iść zdać cbt lub kat A. Zgadza się, hura optymizm wynika z niedoczytania kodu, nie jeden już miał z tym cholerne kłopoty. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
radiesteta | Post #8 Ocena: 0 2016-04-06 22:50:00 (9 lat temu) |
A skoro już o różnicach piszemy to w Polsce zwykle B daje też uprawnienia na ciągniki w sensie rolnicze, choć z pewnymi ograniczeniami. Czy i tu to się stosuje?
[ Ostatnio edytowany przez: radiesteta 06-04-2016 22:50 ] Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
Wielim | Post #9 Ocena: 0 2016-04-06 23:15:32 (9 lat temu) |
Jak masz angielskie prawo jazdy skorzystaj z linku który podałem we wcześniejszym poście. Ja zdałem B i dostałem tez
Vehicles you can drive F - You can drive an agricultural or forestry tractor K - You can drive a mowing machine or vehicles controlled by someone on foot Q - You can drive motor vehicles with fewer than 4 wheels which, if propelled by an internal combustion engine, has a cylinder capacity not exceeding 50cc and, if not equipped with pedals by means of which the vehicle is capable of being propelled, has a maximum design speed not exceeding 25km/h. - which 122 codes CBT AM B A także Vehicles you can provisionally drive: A BE G H Także jakiś tam ciągnik rolniczy czy leśny mogę prowadzić ![]() [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 06-04-2016 23:24 ] |
radiesteta | Post #10 Ocena: 0 2016-04-06 23:45:01 (9 lat temu) |
Dokładnie chodzi o pojazdy wolnobiezne. Niektóre z tych pojazdów nawet koparki i podobne posiadacz kat B może tylko prowadzić w sensie jechać nimi z punktu A do B po drodze publicznej ale bez dodatkowych wymaganych kursów i uprawnień nie ma prawa używać ich części roboczych.
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|