Str 53 z 64 |
|
---|---|
radzik77 | Post #1 Ocena: 0 2016-03-31 14:33:44 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Wszystko rozbija sie o slowka typu "usually", "visit", "might", "resident" ....GOV.UK
Nie ma tu sztywnych regul gdzie bedzie to bezsprzecznie wyjasnione. Dla policjanta na przyklad, "visit" to bedzie urlop a z pewnoscia nie praca. Tak samo rezydent, czyli mieszkaniec. Mozna nim byc zaledwie te kilka miesiecy i mozna przestac nim byc z dnia na dzien. Kazdy kto przyjechal do UK z zamiarem osiedlenia sie, choc na kilka miesiecy staje sie rezydentem, a ci prowadzic aut zarejestrowanych poza UK prowadzic nie moga. W sadzie moze by ktos cos ugral, ale kto ma czas i pieniadze na ciaganie sie po sadach miesiacami. Druga sprawa jest to, ze nawet tutejsze urzedy maja problem z interpretacja przepisow. W innym temacie o paszporcie dla dziecka mamy tego piekny przyklad. Raz zadzwonilem do DVLA aby upewnic sie czy moge prwadzic auta podczas gdy moje prawo jazdy formalnie utracilo waznosc z powodow medycznych, ale jest rozpatrywane wydanie nowego. Opoznienie w decyzji bylo ze strony DVLA i nie moglem z tym nic zrobic. Uslyszalem odpowiedz, ze moge i ze wysla list z odpowiednim paragrafem, ktory to potwierdzi, ale tak naprawde zalezy to od policjanta i nie biora odpowiedzialnosci za to co sie stanie. |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2016-03-31 18:50:45 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2016-03-31 14:32:27, BolekXXX napisał(a): Sorry, że się upieram przy swoim ale nie widzę tego linka a to co sam wygrzebałem w necie nie daje mi tej pewności co tobie. ![]() ![]() Cytat: Pewnie masz rację tylko dlaczego przepisy angielskie stoją w sprzeczności z przepisami Unii Europejskiej(które są nadrzędne). Bo to jest Anglia, a nie Polska. Polska jest bardziej europejska niż sama europa :> Zadziwsz się jeszcze nie raz ![]() Cytat: Tak samo nie mam pewności co do tego czy z pierwszym dniem pracy stajesz się rezydentem(idź do banku to Ci powiedzą, że nie jesteś). Dlaczego tak mają ci powiedzieć? Możesz nie spełniać kryteriów jakie mają akurat założenia business planu. np mają akce że chcą zdobywać tylko klientów którzy będą robili miesięczny obrót ponad ileś tam tysięcy. Innym razem, albo w innym banku, będą mieli akcje nie na jakość klienta tylko na ilość. Ale wiele osób niemal z biegu idzie założyć konto. Jak by tu ja/ktoś był złośliwy to by ci powiedział żebyś przyjechał bo nie ma problemu. Nie po to klepałem ten wątek i szukaliśmy informacji po internecie i znajomych i znajomych znajomych itd, żeby robić komuś pod górkę. ![]() Cytat: Odechciało mi się przyjazdu autem ale z tym skuterem to nie jest głupi pomysł. Do jakiej pojemności w Uk na prawku kat.b można jeździć? i ile kosztuje ubezpieczenie? Na B jeżeli masz prawo jazdy z przed 2005 roku to 50cc tylko musisz wymienić na angielskie (50 funtów) wtedy dostaniesz kat p. Jeżeli masz nowsze prawo jazdy, to trzeba iść zrobić jednodniowy kurs, CBT koszt około 90-130 funtow, robi wieszkość sklepów z motocyklami, oraz szkółki motocyklowe. Pojeździ się kilka godzin z instruktorem i dostajesz certyfikat CBT, ważny 2 lata. I masz do pojemności 125cc Ubezpieczenie mniej więcej 100-300 funtów na rok, podatek około 10 funtów na rok. Trochę informacji jest w temacie o licencji A http://www.mojawyspa.co.uk/forum/68/29187/Prawo-jazdy-kat-A-wszystkie-szczegoly-na-ten-temat-Egzamin-praktyczny-na-motor-dobre-rady PS, nie musisz przepraszać Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
BolekXXX | Post #3 Ocena: 0 2016-03-31 21:20:39 (9 lat temu) |
Z nami od: 31-03-2016 Skąd: Worcester |
Świetna robota, wielkie dzięki
|
radiesteta | Post #4 Ocena: 0 2016-04-01 01:42:48 (9 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2015 Skąd: Chatham |
A ile czasu od przyjazdu do UK można wymienić prawo jazdy na angielskie? Bo dziś słyszałem że 6 miesięcy trzeba tu mieć pobytu.
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2016-04-01 05:33:19 (9 lat temu) |
Teoretycznie wg przepisów po 180 dniach.
Praktyka dla osób z UE bez problemu wymieniają nawet w 2 tygodnie po przybyciu. Tak jak my, ale już nie pamiętam co wpiąłem, bo mi ktoś pomagał to wypełnić, moje pismo jest czytelne tylko dla magistra farmacji ^_^ Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
WybitnieWrednyW | Post #6 Ocena: 0 2016-04-01 06:18:36 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
Ja wymieniałem po 4 tygodniach, i nie ze względu na ograniczenia a tylko brak czasu.
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2016-04-01 07:42:02 (9 lat temu) |
wiem że Beata wymieniła niemal natychmiast, nawet chyba w pierwszym tygodniu, bo właśnie chodziło o potwierdzenie adresu. Ja nieco później po przyjeździe. Też ze względu na brak czasu, poza tym nie sądziłem że zostanę tu dłużej niż kilka miesięcy.
No ale właśnie to był wygodny sposób na potwierdzenie adresu to raz, dwa że w naszym wypadku ubezpieczenie na pierwszy samochód w UK było o 100 funtów tańsze za każdego kierowcę. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
BolekXXX | Post #8 Ocena: 0 2016-04-06 16:54:56 (9 lat temu) |
Z nami od: 31-03-2016 Skąd: Worcester |
Tu znowu niewiernybolek. Zadzwoniłem do DVLA (nr 0844530118) w sprawie auta na polskich blachach, cały czas zaznaczając, że przyjeżdżam do pracy sezonowej na max. 5 miesięcy. Odpowiedź urzędnika jasna i precyzyjna: do 6 miesięcy można jeździć, ważne ubezpieczenie (OC)kupione w Polsce respektowane jest w całej Unii dobrze jak ubezpieczalnia mogłaby wystawić papier w j.angielskim. Do tego trzeba mieć bilet z promu potwierdzający datę przybycia. I to wszystko, policja nie ma prawa wymagać od mnie żadnych innych dokumentów. DVLA nie wystawia żadnych dokumentów typu visitor.
Więc o co tu q...a chodzi?Bo ja już zgupiałem do reszty. |
radiesteta | Post #9 Ocena: 0 2016-04-06 17:45:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2015 Skąd: Chatham |
Tego tematu bez opinii prawnej pod którą to opinią podpisze się konkretna z imienia i nazwiska osoba - prawnik, i którą to opinię można by wozić w samochodzie w razie kontroli policji - chyba nic nie rozwiąże i będzie stale powracać. Anglia z tym swoim nierespektowaniem 6 miesięcy na przezrejestrowanie samochodu kupionego i zarejestrowanego poza jej granicami byłaby 1 takim krajem UE. Ale tu wszystko jest inne niz w reszcie krajów europejskich.
[ Ostatnio edytowany przez: radiesteta 06-04-2016 17:47 ] Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
gotman25 | Post #10 Ocena: 0 2016-04-06 17:54:26 (9 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Mansfield |
Co to prawo jazdy na motocykle.
Ja w Polskim mialem tylko B. Po wymianie na angielskie(rowniez moja zona) Dali mi rowniez kategorie A. nie AM, A1, A2 tylko A prawdziwe. Ma to cos z dyrektywa europejska z 19.01.2013 i przy kategorii A wlasnie pokazuje mi taka date przy nabyciu uprawnien. Jak dobrze rozumiem moge jezdzic wszystkimi motorami ?? ![]() |