Str 42 z 64 |
|
---|---|
MichalKar | Post #1 Ocena: 0 2015-11-28 00:42:35 (10 lat temu) |
Z nami od: 19-07-2015 Skąd: Clitheroe |
haha... ale akcja... na początku pażdziernika kupiłem auto i czekałem 6 tygodni na dowód. W piątek minął ten termin i w sobotę wysłałem V62 z V5C/2. Jakoś na początku następnego tygodnia (chyba wtorek ubiegłego tygodnia) dostałem dowód, ale dane były nieprawidłowe, więc odesłałem im to. Bardzo się zdziwiłem jak w piątek dostałem już poprawiony dowód, a dzisiaj czyli w piątek tydzień później dostałem kolejny i takim oto sposobem mam dwa registracion certificates
![]() |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2015-11-28 11:30:19 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Jest szansa, ze ten drugi uniewaznil pierwszy. O czym przekonasz sie przy okazji kupna Road Tax online czy innych tego typu czynnosciach.
Carpe diem.
|
Adacymru | Post #3 Ocena: 0 2015-12-11 13:10:35 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Przeniesione z innego tematu:
Cytat: 2015-12-11 12:19:31, radiesteta napisał(a): Czyli reasumując mogę jechać autem do Anglii i do czasu znalezienia pracy się nim poruszać ale z chwilą zatrudnienia auto na parking i już nie?A ewentualnie powrót do Polski czasowo mógłby nim być realizowany?
Ada
|
stanislawski | Post #4 Ocena: 0 2015-12-11 15:15:53 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Trzymaj, trzymaj - tak jak różne paszporty, dowody osobiste itp. To wszystko może się przydać.
|
tomaszzet | Post #5 Ocena: 0 2015-12-11 18:57:26 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Cytat: 2015-12-11 13:10:35, Adacymru napisał(a): Przeniesione z innego tematu: Cytat: 2015-12-11 12:19:31, radiesteta napisał(a): Czyli reasumując mogę jechać autem do Anglii i do czasu znalezienia pracy się nim poruszać ale z chwilą zatrudnienia auto na parking i już nie?A ewentualnie powrót do Polski czasowo mógłby nim być realizowany? Świetny dowcip. Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
|
|
radiesteta | Post #6 Ocena: 0 2015-12-12 19:32:34 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2015 Skąd: Chatham |
Masakra z tym jest. Ale pisaliście o osobach czasowo przebywających w Anglii. Czy taki wyjazd w pierwszym okresie nie może zostać potraktowany jako czasowe przebywanie tam ? Co dokładnie oznacza ten termin "czasowe przebywanie" ? Czy jeśli - jak zresztą zamierzam, bo mam taką możliwość - pojadę do pracy ale w tym czasie nadal będę zameldowany i zatrudniony w Polsce to można to traktować jako czasowy wyjazd ?
Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
Adacymru | Post #7 Ocena: 0 2015-12-12 20:08:27 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Nikogo nie interesuje twoje zameldowanie w Polsce, jak zaczynasz prace w UK (a nie jest to oddelegowanie do pracy z firmy w Polsce i twoj samochod nie jest w pakiecie tej delegacji) to jestes rezydentem, i poruszac sie samochodem zarejestrowanym poza UK nie mozesz.
Ada
|
tomaszzet | Post #8 Ocena: 0 2015-12-12 20:21:24 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Cytat: 2015-12-12 19:32:34, radiesteta napisał(a): Masakra z tym jest. Ale pisaliście o osobach czasowo przebywających w Anglii. Czy taki wyjazd w pierwszym okresie nie może zostać potraktowany jako czasowe przebywanie tam ? Co dokładnie oznacza ten termin "czasowe przebywanie" ? Czy jeśli - jak zresztą zamierzam, bo mam taką możliwość - pojadę do pracy ale w tym czasie nadal będę zameldowany i zatrudniony w Polsce to można to traktować jako czasowy wyjazd ? Skąd wytargałeś "czasowe przebywanie"? Z jakich slow się one wzięły? Jezeli z jakichs przepisow, to zacytuj oryginalny tekst. Bedzie latwiej odpowiedziec. Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
radiesteta | Post #9 Ocena: 0 2015-12-12 21:25:46 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2015 Skąd: Chatham |
Cytat: 2015-12-12 20:21:24, tomaszzet napisał(a): Cytat: 2015-12-12 19:32:34, radiesteta napisał(a): Masakra z tym jest. Ale pisaliście o osobach czasowo przebywających w Anglii. Czy taki wyjazd w pierwszym okresie nie może zostać potraktowany jako czasowe przebywanie tam ? Co dokładnie oznacza ten termin "czasowe przebywanie" ? Czy jeśli - jak zresztą zamierzam, bo mam taką możliwość - pojadę do pracy ale w tym czasie nadal będę zameldowany i zatrudniony w Polsce to można to traktować jako czasowy wyjazd ? Skąd wytargałeś "czasowe przebywanie"? Z jakich slow się one wzięły? Jezeli z jakichs przepisow, to zacytuj oryginalny tekst. Bedzie latwiej odpowiedziec. Post krakn 2012-01-15 10:34:40 (4 lata temu) Tutaj Jest dokłądnie napisane kto i kiedy moze jeździć na obcych rejestracjach W zasadzie 6 miesięcy to tylko dla turysty ktory nie pracuje. W innym wypadku O pozwolenie, musisz się ubiegać tuż po przekroczeniu granicy. A pozwolenie dostają osoby które -....czasowo przebywającymi w UK, ale nie służej niż 6 miesięcy, po 6 miesiacach mogą ubiegać się o kolejne pozwolenie, ale to już pozostaje w decyzji DVLA i w zasadzie pojazd musi być przerejestrowany. Reszta bez wyjątku. Stąd i na ludzką logikę wydaje się to sensowne: jest swoboda przemieszczania się i pracy wiec jeżdzimy i pracujemy. Niektórzy w tym kilka moich znajomych jedzie do Niemiec na kilka miesięcy pracuje tam i wraca na trochę do Polski . Potem znowu jadą do pracy w Niemczech i znowu wracają do Polski do swoich rodzin. Dlatego powinny być jakieś limity np właśnie te 6 miesięcy w ciągu roku. Albo jak się jest zatrudnionym przez agencję pracy tak jak byłoby to w moim przypadku to umowa też jest na kilka miesięcy i potem dopiero będzie lub nie przedłożona. Duma i honor tego bez naszej zgody nikt nam nie odbierze
|
AgentOrange | Post #10 Ocena: 0 2015-12-12 21:32:29 (10 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Radiesteta: tak na prawdę nie ma znaczenia co to znaczy 'czasowe przybywanie' albo inne wyrażenie. Nie ma także znaczenia co tutaj wyczytasz na forum albo w internecie.
Chodzi o to, że któregoś dnia zobaczysz swoje auto na lawecie, odholowane spod domu czy supermarketu. Osoba, która będzie je pakowała na lawete nie będzie zainteresowana Twoim tłumaczeniem że to "czasowe przebywanie". Może będziesz miał szanse udowodnić, że jesteś turystą - i co, przedstawisz rachunki z hoteli z ostatniego miesiąca? Tutaj możesz sobie dowolą gadkę wymyśleć - ale kogo to będzie interesować? |