MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obowiązek rejestracji pojazdu w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 39 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 38 | 39 | 40 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

Str 39 z 64

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2015-09-28 09:07:44 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2015-09-27 23:29:07, akakus napisał(a):
Auto mam w leasing (stoi w tym momencie w Polsce), więc nie boję się, że mi zabiorą :D.

Tym bym sie nie sugerowala. Policja powied, ze nie masz ubezpieczenia, zabiora i bedziesz sie bujal z tym. Zalezy na kogo trafisz. Chyba, ze bedziesz w stanie udowodnic, ze jestes tu sluzbowo tymczasowo ...

Cytat:

I teraz potrzebuję porady, co powinienem zrobić? Wykupić auto przed czasem i je tutaj sprowadzić, i przerejestrować? Poprosić o to leasingodawce? (Czy jest to w ogóle możliwe... ?) przeczekać rok i potem sprowadzić? czy ma ktoś doświadczenie, która opcja byłaby najbardziej opłacalna? Może w ogóle wykupić i sprzedać auto w Polsce? Szkoda samochodu, bo jest całkiem w porządku, więc chciałbym je "zachować", ale płacić jeszcze rok, to też trochę strata...

Czy jest mozliwosc wczesniejszego wykupu auta, to musisz dowiedziec sie od leasingodawcy.

Zobacz ile kosztuje takie samo uzywane auto w UK i porownaj do ceny wykupu w Polsce. Auto w UK moze byc tansze. Poza tym auto z PL bedzie mialo kierownice po lewej i bedzie importowane i za to bedziesz mial wyzsze ubezpieczenie. Nie liczac kosztow przerejestrowania, chociaz te akurat nie beda duze. Zalezy jakie to auto i czy bedziesz musial cos zmieniac czy nie.

Sprzedaz takiego auta w UK tez nie bedzie korzystna, chyba ze je ponownie zarejestrujesz w Polsce i dostaniesz za nie wiecej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-09-28 18:04:35 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2015-09-28 09:07:44, Richmond napisał(a):
chyba ze je ponownie zarejestrujesz w Polsce i dostaniesz za nie wiecej.

I tu jest problem, bo o ile się nic nie zmieniło to polskie prawo nie przewiduje takiej możliwości.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

akakus

Post #3 Ocena: 0

2015-09-28 19:04:12 (10 lat temu)

akakus

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2015

Dzięki za odpowiedzi. Miałem na myśli, że pojazd stoi w Polsce, dlatego się nie boję, nie że jest na leasing ;).

A co dokładnie blokuje możliwość ponownej rejestracji w Polsce? Próbuje coś na ten temat znaleźć i nie mogę :/.

Powiedźcie mi jeszcze, czy jak zdecydujemy się kupić nowe / używane tutaj auto, to wiem, że najlepiej wymienić prawo jazdy (podobno wtedy taniej?). Można ubezpieczyć auto jak prawo jazdy jest w "trakcie" wymiany?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-09-28 19:20:04 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

A co dokładnie blokuje możliwość ponownej rejestracji w Polsce? Próbuje coś na ten temat znaleźć i nie mogę :/.

jakieś przepisy, nie drążyłem tematu bo mi to nie potrzebne.
Po prostu nie przewiduje się ze pojazd wyeksportowany może być ponownie zaimportowany.
Ale to było kilka lat temu. Po prostu sprawdź sobie to na wszelki wypadek.
Np zapytaj że masz pojazd który wyrejestrowałeś, wywiozłeś za granicę, i chcesz go ponownie zarejestrować

Cytat:

Powiedźcie mi jeszcze, czy jak zdecydujemy się kupić nowe / używane tutaj auto, to wiem, że najlepiej wymienić prawo jazdy (podobno wtedy taniej?). Można ubezpieczyć auto jak prawo jazdy jest w "trakcie" wymiany?

Może być taniej, nie musi.
O cenie ubezpieczenia decydują dziesiątki warunków.

Można ubezpieczyć w trakcie wymiany, podajesz nr prawa jazdy tego co znasz, chyba ono nawet się nie zmienia teraz. Ja tak zrobiłem.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2015-09-28 19:25:18 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

akakus

Post #6 Ocena: 0

2015-09-28 22:12:21 (10 lat temu)

akakus

Mężczyzna

Z nami od: 27-09-2015

No właśnie sprawa nie jest tak prosta jak się wydaje.

Do zeszłego roku prowadziłem działalność jednosobową i mam leasing na tą działalność (wydawało to się kilka lat temu bardziej korzystne niż kredyt) ... Jest ona w tym momencie zawieszona, a ja jestem zatrudniony w UK normalnie na umowę o pracę, więc jakiekolwiek formy delegacji odpadają :/.

Ubezpieczenie jest w tym momencie tylko na mnie. Ogólnie na ten dzień nie chce ryzykować problemów z autem, więc zostawiłem je w Polsce, ale boli taka strata.

Dziękuje za rady, w chwili obecnej jestem najbardziej przekonany do kupna jakiegoś auta tutaj i wykupu + sprzedania tamtego w Polsce. Chyba jest to najsensowniejsza opcja.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2015-09-28 22:15:16 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Na pewno najwygodniejsza i nie bedziesz mial dodatkowych problemow z kierownica po zlej stronie i drozszym ubezpieczeniem w przypadku importu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

realtek

Post #8 Ocena: 0

2015-10-28 18:56:56 (10 lat temu)

realtek

Mężczyzna

Z nami od: 28-10-2015

Witajcie,
Przeczytałem prawie cały wątek, ale nie znajduje sytuacji dokładnie takiej, jak moja. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie dokładnie mi pomoc, zwłaszcza, że mój angielski nie jest super, by sobie poradzić z czytaniem przepisów po ang.

Moja sytuacja:
- jestem zatrudniony na stale w PL w firmie mojego taty na 1/4 etatu, pracując m.in. na odległość, za miesiąc mam ugadaną pracę w Szkocji na dwa miesiące,
- samochód, którym przyjadę jest własnością mojego taty (posiada on spółkę cywilną, wiec de facto jest on własnością firmy - kupiony na fv),
- oczywiście nie jestem w ogóle zainteresowany przerejestrowaniem go do UK, bo zaraz wracam do PL,

Czy można coś z tego skleić?
Tato może mi wydać delegację i dać mi na ten czas samochód.

Tylko jak to się ma z podjęciem pracy w tym czasie w UK?

Czy nie muszę automatycznie zwolnić się z PL? (w tamtym roku pracowałem tak w Niemczech i normalnie rozliczyłem się z podatków w PL, bez zwalniania się z PL, ale z wskazaniem dochodu, ale nie wiem, jak jest w UK)

Czy tato może mi dać taki pojazd w delegację (problem, że jako właściciel stoi on, nie firma, to tak jest przy spółce cywilnej, podobnie ubezpieczenie)?

Gdzie powinienem zgłosić taki pobyt, żeby mi nie odholowali auta?

Pierwszy raz w życiu będę w UK i właściwie przypadkiem się dowiedziałem o tym, że nie można jeździć nieprzerejestrowanym autem, za co bardzo dziękuje (za info w sensie :D )

Baaardzo bardzo dziękuje za pomoc.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2015-10-28 19:25:56 (10 lat temu)

Richmond

Kobieta

Mysle, ze 2 miesiace przezyjesz z autem. Mozecie przygotowac dokument o delegacji biznesowej w UK i przetlumaczyc na angielski. Dodac informacje, ze auto jest zarejestrowane na taka i taka osobe, jako wlasciciela firmy. Moze dodaj sie tez do ubezpieczenia na wszelki wypadek, zeby nikt nie mial z tym problemu.

Dochody to inna para kaloszy nie zwiazana z samochodem. Oczywiscie mozesz je tak samo rozliczyc jak te z Niemiec. Dodasz do dochodow z PL.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2015-10-28 21:01:57 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

to samo co dla niemiec, jezeli chodzi o podatki.

Jeżeli mowa o 2 miesiacach pobytu tutaj masz dwa wyjścia.
Jedno to jw dopisać sie do ubezpieczenia, co w Polsce oznacza że trzeba zostać współwłaścicielem pojazdu.

A druga to zwykła delegacja, i skierować wniosek do DVLA z opisem sytuacji. Do 6 miesiecy przyznają dość luźno pozwolenie. Ale szczegółów nie znam.

Do góry stronyOffline

Strona 39 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 38 | 39 | 40 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,