MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Obowiązek rejestracji pojazdu w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 34 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 33 | 34 | 35 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

Str 34 z 64

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

mopobo

Post #1 Ocena: 0

2015-03-04 00:55:11 (10 lat temu)

mopobo

Mężczyzna

Z nami od: 04-03-2015

Witam wszystkich.
To co przeczytalem w pierwszym poscie i wielu innych - nie wiem czy wciaz jest aktualne.
Szczerze na wstepie powiem, iz temat oc a zwlaszcza Polskiego OC w Angli, nie jest mi calkowicie znany, dlatego mam do was kilka pytan.

Otoz obecnie (od 10.2014) mieszkam w UK. Planuje powrot (pocz. maja) na kilka miesiecy do PL. Zastanawialem sie nad kupnem motoru i ubezpieczeniem go w Polsce, a nastepnie przeslanie firma transportowa do UK i jezdzenie na PL tablicach tutaj.
Z tego co przegladalem rozne fora, artykuly etc doszedlem do wniosku, ze Polskie OC jest wazne w UK, jednak "niektorzy" funkcjonariusze moga stwarzac problemy, mniejsza o to.

Slyszalem cos o tym ze raz na pol roku trzeba na krotki okres (tydzien/dwa) wrocic do PL badz tylko nawet przekroczyc granice Angli.

Czy rzeczywiscie mozna w ten sposob jezdzic w Anglii motorem na PL blachach z PL papierkami (oc etc)

Jakiego ubezpieczyciela mozecie mi doradzic?

Z gory dziekuje za poswiecony czas ;)
Przepraszam za brak PL znakow - angielski system i klawiatura.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-03-04 01:03:59 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

wszytko masz napisane na samym poczatku, zmieniło się tylko tyle że LEGALNIE można jeździć 14 dni, a nie jak było uprzednio że należało się ubiegać o zwolnienie z obowiązku przrejestrowania, przed przyjazdem do UK.

Oczywiście wielu obcokrajowców jeździ i nic się nie dzieje całymi latami, ale są tacy co mają problemy bardzo szybko.

NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO ŻE WYJEDZIESZ NA 1 DZIEŃ.
To miejska legenda, ludzi którzy wolą słuchać bajek zamiast zajrzeć na stronę DVLA gdzie jest bardzo dokładnie napisane.

Albo czytają do połowy, gdzie jest napisane że 6 miesięcy można jeździc...

Ale już opuszczają dalszy wątek który jasno mówi że TYLKO TURYŚCI, czyli podejmujesz pracę / studia / i już nie moższ

Kwestia ubezpieczenia to to samo co masz w temacie o ubepzieczeniu samochodów.
Taki sam cyrk i nikt ci nie powie który ubezpieczyciel, czy broker bedzie dla ciebie w danym momencie najlepszy.

My wkrótce będziemy zmieniali tablice z polskich na angielskie, za miesiac motorek przywieziemy do UK.
Zobaczymy jak bedzie, bo to nie jest w pełni fabryczny.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

mopobo

Post #3 Ocena: 0

2015-03-04 03:17:40 (10 lat temu)

mopobo

Mężczyzna

Z nami od: 04-03-2015

" Pojazdy zagraniczne sprowadzone tymczasowo do UK przez osoby na stałe rezydujące poza UK na ich własny użytek są dopuszczone do ruchu na okres 6 miesięcy w przeciągu dowolnych 12 miesięcy, jeżeli dana osoba jest zdolna udokumentować, że:

- pojazd jest zarejestrowany i opodatkowany w kraju stałego pobytu
- osoba na stałe zamieszkuje poza UK. "

- Wiec jeśli wykupie oc w PL powinno wszystko działać, dodając, że w dalszym ciągu jestem zameldowany w PL, tu jestem niespelna 5miesiecy a z tego co zrozumialem musze byc 185dni w roku kalendarzowym zeby byc rezydentem (a rok kalendarzowy niedawno sie zaczal)

Co by oznaczalo ze moge smialo jechac po moto?

Czytajac troche tutaj: http://forumprawne.org/ubezpieczenia-polisy-ubezpieczyciele/328908-zabrane-polskie-auto-za-brak-ubezpieczenia-w-anglii-3.html

Prawo europejskie jest wyzej niz prawo Angielskie, i z tego co zauwazylem mimo ze ludzie maja problemy to w wiekszosci przypadkow (droga sadowa) da sie je rozstrzygnac.

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2015-03-04 04:29:51 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Może i da się rozstrzygnąć,ale czy tak się udaje?

Na siłę szukasz odpowiedzi: "ok, śmiało... Nic się nie stanie..."

To nie my decydujemy o tym jak będziesz potraktowany przez tutejszych egzekutorów prawa, a i skutki takiej czy innej decyzji poniesiesz Ty.

Skoro przegarnąłeś forum, to wiesz, co sądzą ci, którzy ogarnęli DVLA.
Wejdź na stronę Urzędu i zobacz co tam piszą. Prawo EU nie koniecznie musi być dla nich decydujące, to jest ich królestwo, a nie Tuska.

Przeczytaj sobie pierwsze zdania czwartego wpisu w linku, który podałeś.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 04-03-2015 04:45 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2015-03-04 06:18:23 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

A na stronie dvla jest napisane że osoby przebywające do UK czasowo, w celach nie turystycznych mogą się ubiegać, a nawet muszą o zezwolenie i zwolnienie z podatku.

Students and workers

You may be able to use a vehicle with non-UK number plates for longer than a 6-month period, without taxing or registering it, if all the following apply:

you’re a student or workeryou normally live outside the EUyou’re in the UK for a set study or work periodthe vehicle is registered in its home country

You must contact HMRC before arrival or on arrival in the UK to apply for customs relief.

Takie jest prawo UK, niezależnie od forum polskiego.

Decyzja o zwolnieniu z podatku jest rozpatrywana indywidualnie, na 6 miesięcy i może być, ale nie musi przedłużona.

. Temporary imports

You can usually use a vehicle with non-UK number plates without needing to tax or register it in the UK if all of the following apply:

you’re visiting and don’t plan to live hereyou only use the vehicle up to 6 months in a 12-month period (one single visit, or several shorter visits adding up to a 6-month period)the vehicle is registered and taxed in its home country

You must tax and register your vehicle in the UK within 14 days if you become a resident or your stay is longer than 6 months.

Tyle pracodawca Tutejszy.

Oczywiście wiele osób łamie to prawo i żyje, tak samo jak nie wolno kraść a jak najbardziej kradną, również motory.
Decyzja należy do ciebie

Do góry stronyOffline

Craven_2

Post #6 Ocena: 0

2015-03-04 07:28:14 (10 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Cytat:

mopobo napisał(a):

To co przeczytalem w pierwszym poscie i wielu innych

iz temat oc a zwlaszcza Polskiego OC w Angli, nie jest mi calkowicie znany,

Gdybys przeczytal uwaznie, rozwialoby to wszystkie twoje watpliowsci i temat OC bylby ci latwy do ogarniecia. Temat walkowany wiele razy, tyle ze odpowiedzi nie po mysli pytajacych stad te ciagle podchody.

Cytat:

mopobo napisał(a):
Z tego co przegladalem rozne fora, artykuly etc doszedlem do wniosku, ze Polskie OC jest wazne w UK,

Oczywiscie, ze jest wazne. Tak samo jak niemieckie czy wloskie. Sporo tu turystow (zwlaszcza w sezonie) na niemieckich czy wloskich tablicach w camperach czy z przyczepa. Chcesz przyjechac pozwiedzac prosze bardzo, przeciez nikt przy zdrowych zmyslach nie oczekuje od turysty, ze na okres jego 2-3 tygodniowego pobytu bedzie przerejstrowywal i ubezpieczal tu swoj samochod po to by zarac wrocic nim do siebie.

Cytat:

mopobo napisał(a):
Slyszalem cos o tym ze raz na pol roku trzeba na krotki okres (tydzien/dwa) wrocic do PL badz tylko nawet przekroczyc granice Angli.

Bzdura, twoj pobyt jako pracujacego rezydenta nie zeruje sie po kazdorazowym przekroczeniu granicy. Natomiast czy stac cie jako turyste zeby przez caly czas byc tu na wakacjach i nie pracowach i nie chciec sie tu osiedlic? Mozliwe, nie znam cie. Czy urzednik uwierzy? Czy ty bys komus takiemu uwierzyl?

Cytat:

mopobo napisał(a):
Czy rzeczywiscie mozna w ten sposob jezdzic w Anglii motorem na PL blachach z PL papierkami (oc etc)

Nie. Chyba, ze wpadniesz jak ww turysci z Niemiec.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

radzik77

Post #7 Ocena: 0

2015-03-04 09:50:36 (10 lat temu)

radzik77

Konto usunięte

Cytat:

2015-03-04 03:17:40, mopobo napisał(a):
" Pojazdy zagraniczne sprowadzone tymczasowo do UK przez osoby na stałe rezydujące poza UK na ich własny użytek są dopuszczone do ruchu na okres 6 miesięcy w przeciągu dowolnych 12 miesięcy, jeżeli dana osoba jest zdolna udokumentować, że:

- pojazd jest zarejestrowany i opodatkowany w kraju stałego pobytu
- osoba na stałe zamieszkuje poza UK. "

...

Prawo europejskie jest wyzej niz prawo Angielskie, i z tego co zauwazylem mimo ze ludzie maja problemy to w wiekszosci przypadkow (droga sadowa) da sie je rozstrzygnac.

Jesli szukasz informacji, to szukaj u zrodla a nie na stronkach, gdzie tlumaczenie jest czesto niedokladne.

DVLA

7. Temporary imports
You can usually use a vehicle with non-UK number plates without needing to tax or register it in the UK if all of the following apply:

- you’re visiting and don’t plan to live here
- you only use the vehicle up to 6 months in a 12-month period (one single visit, or several shorter visits adding up to a 6-month period)
- the vehicle is registered and taxed in its home country

You must tax and register your vehicle in the UK within 14 days if you become a resident or your stay is longer than 6 months.

Jak widac na przykladzie, w tlumaczeniu ktore wkleiles, brakuje jednego z podstawowych wymogow :

- you’re visiting and don’t plan to live here

Rezydentem staje sie kazdy, kto po przyjezdzie podejmuje kroki wskazujace na zamiar osiedlenia sie.

O fakcie stania sie rezydentem nie swiadczy samo podjecie pracy. Zalozenie konta w banku, aplikowanie o nr NIN to sa sprawy, ktore zalatwia sie praktycznie zaraz po przyjezdzie i nie robia tego z pewnoscia turysci.

Tak wiec jasno i wyraznie dla wszystkich zainteresowanych.

1. Rezydent UK NIE MOZE poruszac sie pojazdem, ktory nie jest zarejestrowany w UK.
2. Rejestracji MUSI dokonac do 14 dni od daty przyjazdu.
3. 6 m-cy dotyczy TYLKO turystow, ewentualnie pracownikow oddelegowanych, ktorzy otrzymali zgode od DVLA przed planowanym przyjazdem.
4. TAK, niektorzy posiadacze aut nie zarejestrowanych w UK jezdza tu latami bez zadnych konsekwencji, ale NIE oznacza to ze jest to zgodne z prawem.

Nie liczylbym tez na to, ze prawo EU bedzie tu w jakis sposob pomocne.

[ Ostatnio edytowany przez: radzik77 04-03-2015 09:54 ]

Do góry stronyOffline

Max0007

Post #8 Ocena: 0

2015-03-25 13:12:30 (10 lat temu)

Max0007

Mężczyzna

Z nami od: 25-03-2015

Witam,

Na dzień dobry, bardzo duży szacunek dla krakn!!! Ogromna wiedza i poświęcony czas!

Czy ktoś moze się odnieść do mojego przypadku?

Chcę kupić samochód w Polskim salonie "nowy" jako osoba fizyczna w cenie NETTO. Jakie w związku z tym muszę ponieść koszty?

Na fv uwzględnię swoje aktualne miejsce zamieszkania w UK. Rozumiem, że podatki płacę w UK?

Co z cłem?
Czy jest jakaś akcyza?
Jak wysoki podatek?
Co w chwili kiedy będę chciał samochód sprowadzić do PL?
Samochód mam zamiar używać ja i moja żona, czy w związku z tym mam zarejestrować pojazd na dwie osoby? tak wynika z waszych komentarzy?

z góry dziękuję za pomoc!

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2015-03-25 13:25:45 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2015-03-25 13:40:35 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Nie wiem czy jest sens.

-Jako osoba fizyczna w cenie netto? a VAT? czy samochód będzie w promocji o 24% taniej czy ile tam w Polsce jest teraz VAT.
Bo jako osoba fizyczna nie płatnik VAT nie możesz kupić bez VAT.

Cła nie ma
Akcyzy nie ma

W pierwszym tekście na początku ci opisałem co musisz zrobić.

Zmiana świateł, i licznika jeżeli nie da się go przełączyć na mile,

to spory koszt i ingerencja w budowę pojazdu, co może skutkować w Polsce utratą gwarancji.

Uzyskanie od Dilera w UK certyfikatu homologacji na UK, to koszt od kilkudziesięciu to kilkuset funtów.

Jęzeli będziecie chcieli razem jeździć to musicie być razem na ubezpieczeniu.
Co w przypadku Polski oznacza że tak obydwoje musicie być współwłaścicielami pojazdu inaczej dwa nazwiska nie mogą się znaleźć na ubezpieczeniu.

Przynajmniej tak było w naszym wypadku z motocyklem.

Pamiętaj że zgodnie z prawem, w momencie gdy podejmujesz pracę masz 14 dni na przerejestrowanie pojazdu na Angielskie blachy.

Albo do puki cię nie złapią i się nie przyczepią.
A różnie bywa.

I najważniejsze, z tego co wiem, powrót i ponowna rejestracja takiego pojazdu w PL może być niemożliwa.
Nie wiem czy się coś tam nie pozmieniało, ale znam przypadki gdy ludzie sobie posprowadzali motocykle, a potem chcieli je ponownie zarejestrować w PL.

Jest taki jeden co ma dwa motocykle w garażu w firmie niezarejestrowane już od kilku lat.
Bo to jego perełki.

Tak że dowiedz się dobrze jak by to było...
Tak czy inaczej to wg mnie cyrk wymiany świateł, w większosci wypadków staje się bezsensowny manewr.

Lepiej i taniej kupisz tutaj i mam wrażenie że obsługa gwarancyjna w UK jest jednak na wyższym poziomie niż w PL, bo to co ja tam przeszedłem, mimo że kupiłem u jednego dilera na raz 6 samochodów, to masakra.

Do góry stronyOffline

Strona 34 z 64 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 33 | 34 | 35 ... 62 | 63 | 64 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,