Mysle o sprzedaży mojego Jaguarka w Polsce. Jaka jest procedura ? Tzn. napisze najpierw co ja juz wiem a pozniej zapytam o to czego nie wiem.
Wiem ze musze w Anglii wysłac odcinek dowodu rejestracyjnego o nazwie : "notification of permanent export" (V5C/4) do DVLA. Na szczescie w tym odcinku dowodu nie musze wpisywac dokladnego adresu gdzie wysyłam auto ani nawet kraju, tam poprostu wpisuje sie date ekxportu, i podpis, nic wiecej. Tak wiec tutaj zero problemu.
Teraz wszedzie na forach pisze ze to w zasadzie tyle. Sama sprzedaz ktora sie przeprowadza w Polsce, dokonuje sie wg. reguł polskich, czyli umowa kupno-sprzedaz (w ktorej m.in. jest napisane ile kupujacy zaplacil za to auto) i daje kupującemu CAŁY dowód rejestracyjne za wyjątkiem tego malutkiego odcinka o eksporcie V5C/4 ktory wysyła sie do dvla. Ale czy aby napewno ? Bo w Anglii gdy sprzedaje auto daje kupującemu tylko odcinkek: "New keeper's details" V5C/2 (lub poprostu całą prawą strone dowodu). A lewą strone gdzie jest: "New keeper or new name/new address details" wypełniam ja w czasie sprzedazy i ja wysyłam do DVLA. Czy w przypadku gdy sprzedaje auto w Polsce nie musze informowac DVLA ze auto zostało sprzedane "Panu Janowi Nowakowi" ? Nie musze ja wysłac do DVLA lewej strony dowodu ?? Czy poprostu ich to juz nie interesuje, po tym jak poinformowalem ich ze auto idzie na export ? Czyli w takiej sytuacji kupującemu daje CAŁY dowód rejestracyjny, lewą i prawą strone za wyjątkiem V5C/4, czy tak ? Bardzo prosze o jasną i dobitną odpowiedz na to pytanie, bo to cholernie ważne.
Czy cos pominałem w tej procedurze ? Czy cos jeszcze ja jako sprzedajacy musze załatwic oprocz wyslania do dlva V5C/4, spisaniu z kupującym umowy i daniu mu CAŁEGO (badz tez nie) dowodu rejestracyjnego. Jakis podatek ? Cokolwiek ?
Jeszcze pytanko. Autko juz jest w Polsce. Czy moge juz poinformowac DVLA o exporcie ?? Dodam ze nie mam jeszcze na auto kupca i nie wiem kiedy bede mial. Chodzi mi o to czy po poinformowaniu DVLA o eksporcie, musze odrazu sprzedac auto ? czy mam jakis określony czas na to zeby ktos go kupil ? Bo z tego co wiem to ten kto go kupi, bedzie mial ograniczony czas zeby go zarejestrowac w Polsce, czyli ograniczony czas na przekłądke, no chyba ze kupi go sobie na czesci. Ale mnie to chyba nie dotyczy prawda ? Wiec jesli poinformuje dvla ze auto udało sie na export (a juz auto jest w Polsce w tej chwili) to moge auto sprzedac teraz a moge i za 6 miesiecy, bez znaczenia, prawda ? Bardzo prosze dobitną i jasną odpowiedz równiez na to pytanie.
Bardzo prosze raczej o odpowiedzi ludzi ktorzy to juz robili, zeby w odpowiedziach nie bylo teorii tylko praktyka.
Dzięki wielkie