no ale jak się niektórzy przekonali, unia unią, ale oni jak by nie patrzeć dbają o bezpieczeństwo nie tylko twoje, ale i innych użytkowników dróg i poboczy. do tego każdy wypadek to obciążenie dla budżetu od pomocy bezpośredniej po koszty pochodne.
Dlatego Niemcy i nie tylko zaczęli wymagać zimowych opon, a szwajcarzy od bardzo wielu lat łańcuchy od listopada, o czym przekonałem się bardzo boleśnie po kieszeni i na nic było tłumaczenie że ja tylko przelotem, dowalili mi że aż mi się słabo zrobiło, miałem opcje że w ciągu 24 godzin stanę przed sądem i z nim ew mogłem "dyskutować"
poza tym moje motto jest takie, że trumna wiecej kosztuje niż opony.
Ja akurat opony zużywam w 2-3 lata od nowosci, i zazwyczaj kupuje takie same micheliny, i nieraz byłem w szoku, a nawet potwierdziło się to na motocyklu, że jest niesamowita róznica i w prowadzeniu i w przyczepnosci między oponami nowymi a 3 letnimi.
Na motorze to zupełnie byłem szoku, jak jechałem to miałem wrażenie że koło gdzieś mi ciągle ucieka mimo że jechałem jak emeryt, ze jedzie jakoś tak twardo, pojechałem i wymieniłem na nowe Michelin Pilot Road 2.
W pierwszym momencie myślałem że mi napompował za mało powietrza, bo jakoś tak się kleiło do drogi i miękko się zrobiło.
Ale własnie taka była różnica miedzy 3 letnią oponą fabryczną a własnie nówką.
jeżeli chcemy zaoszczędzić na kosztach samochodu
nie oszczędzamy na
-układzie hamulcowym, od klocków,i tarcze przez zawieszenie po opony
-nie oszczędzamy na wymianach oleju i filtrów
oszczędzamy na:
-nie przyciemniamy szyb
-darujemy sobie alusy, na rzecz opon
-nie tuningujemy jeżeli nie stać nas na zakup podstaw bezpieczeństwa.
Zazwyczaj kurde jest odwrotnie
Za grubą kasę, przyciemniają szyby, kupują wypasione fele, stożki, turbo bzdety świecące rury wydechowe i inne pierdoły, a opony kupują najtańsze, klocki byle tylko były, filtry to by zregenerował ...
może ja jestem dziwny jakiś, ale dla mnie bezpieczeństwo ponad wszytko, a jak mi zbywa kasy to dopiero kupuje świecidełka i ozdóbki.
A wiecie co mnie kiedyś rozwliło? Autentyk
facet wymieniał koła miedzy samochodami, bo miał dwa podobne VW
Pytam, czy tamten do sprzedania?
a on na to ze tam gdzie idą te łyse opony to "wiesz to tylko moja żona z dzieckiem będą jeździć"
Czyżby planował zbrodnie doskonałą?

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.