MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy konieczne identyczne opony?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 2 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2011-02-13 10:22:34 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Forum onetu traktuj z dużą rezerwą :>

W europie na osiach dopuszcza się tylko taki sam bieżnik,
W Uk 90% pojazdów i tak jeździ wolniej niż 50Km/h
Do tego dzięki dopuszczeniu różnych opon, zimniejsza się zanieczyszczenie środowiska, po prostu można jeszcze dłużej używać.
mniej odpadów.

No i nie bez znaczenia ma szorstkość asfaltu (o tym zapominają Polacy jadąc do polski czy innych krajów południowej europy i w Polsce zaliczają dzwony bo droga hamowania jest znacznie dłuższa tym samym pojazdem) i system odprowadzania wody z dróg, niemal doskonały.
Mimo ciągłych deszczów rzadko spotyka się głęboki filtr wodny i głęboka wodę , na drogach, do tego dodajmy niską prędkość.

w tym momencie głębokość bieżnika jest oznakowana na oponach (znaczniki) w szerokich oponach głębokość bieżnika może być przez producenta podwyższona, czyli zamiast 3 np 4mm, po prostu szeroka opona musi wycisnąć i odprowadzić znacznie więcej wody niż wąska.

Dlatego stosuje się określenie że minimum 3mm lub ew więcej jeżeli producent tak zalecił.

A najlepiej jest mieć wszystkie takie same, i co 20-30 tyś mil zmienić miejscami żeby się równo zdzierały i potem wymiana na nowe.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2011-02-13 10:26:19 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2011-02-13 12:38:22 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2011-02-13 13:09:20 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

no ale jak się niektórzy przekonali, unia unią, ale oni jak by nie patrzeć dbają o bezpieczeństwo nie tylko twoje, ale i innych użytkowników dróg i poboczy. do tego każdy wypadek to obciążenie dla budżetu od pomocy bezpośredniej po koszty pochodne.

Dlatego Niemcy i nie tylko zaczęli wymagać zimowych opon, a szwajcarzy od bardzo wielu lat łańcuchy od listopada, o czym przekonałem się bardzo boleśnie po kieszeni i na nic było tłumaczenie że ja tylko przelotem, dowalili mi że aż mi się słabo zrobiło, miałem opcje że w ciągu 24 godzin stanę przed sądem i z nim ew mogłem "dyskutować"

poza tym moje motto jest takie, że trumna wiecej kosztuje niż opony.
Ja akurat opony zużywam w 2-3 lata od nowosci, i zazwyczaj kupuje takie same micheliny, i nieraz byłem w szoku, a nawet potwierdziło się to na motocyklu, że jest niesamowita róznica i w prowadzeniu i w przyczepnosci między oponami nowymi a 3 letnimi.

Na motorze to zupełnie byłem szoku, jak jechałem to miałem wrażenie że koło gdzieś mi ciągle ucieka mimo że jechałem jak emeryt, ze jedzie jakoś tak twardo, pojechałem i wymieniłem na nowe Michelin Pilot Road 2.
W pierwszym momencie myślałem że mi napompował za mało powietrza, bo jakoś tak się kleiło do drogi i miękko się zrobiło.
Ale własnie taka była różnica miedzy 3 letnią oponą fabryczną a własnie nówką.

jeżeli chcemy zaoszczędzić na kosztach samochodu
nie oszczędzamy na
-układzie hamulcowym, od klocków,i tarcze przez zawieszenie po opony
-nie oszczędzamy na wymianach oleju i filtrów

oszczędzamy na:
-nie przyciemniamy szyb
-darujemy sobie alusy, na rzecz opon
-nie tuningujemy jeżeli nie stać nas na zakup podstaw bezpieczeństwa.

Zazwyczaj kurde jest odwrotnie
Za grubą kasę, przyciemniają szyby, kupują wypasione fele, stożki, turbo bzdety świecące rury wydechowe i inne pierdoły, a opony kupują najtańsze, klocki byle tylko były, filtry to by zregenerował ...

może ja jestem dziwny jakiś, ale dla mnie bezpieczeństwo ponad wszytko, a jak mi zbywa kasy to dopiero kupuje świecidełka i ozdóbki.

A wiecie co mnie kiedyś rozwliło? Autentyk
facet wymieniał koła miedzy samochodami, bo miał dwa podobne VW
Pytam, czy tamten do sprzedania?
a on na to ze tam gdzie idą te łyse opony to "wiesz to tylko moja żona z dzieckiem będą jeździć" :-o

Czyżby planował zbrodnie doskonałą? :-o8-)

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2011-02-13 14:59:40 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

rastapha

Post #6 Ocena: 0

2011-02-13 15:57:17 (14 lat temu)

rastapha

Mężczyzna

Z nami od: 25-08-2010

Cytat:

2011-02-13 12:38:22, paolomario napisał(a):
Dobrze poszukać w internecie co i gdzie się wymaga odnośnie pojazdów (na przykład tutaj), bo dyskusja ze służbistą w którymś z europejskich krajów może być jałowa (mimo że zgodnie z przepisami EU, jak tu ktoś wspomniał, samochód musi tylko odpowiadać przepisom kraju rejestracji i powinien tym samym móc spokojnie po drogach unijnych się przemieszczać).
jak to pare latek temu moj nauczyciel od ruchu drogowego powiedzia: pamietaj zawsze ze nieznajomosc przepisow nie jest wytlumaczeniem.
no i to akurat sie sprawda. czy jezdzimy w ojczyznie czy za granica nie powiemy przeciez ze nie wiedzialem. to trzeba poprostu wiedziec albo liczyc na szczscie.
wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

rastapha

Post #7 Ocena: 0

2011-02-13 16:01:16 (14 lat temu)

rastapha

Mężczyzna

Z nami od: 25-08-2010

Cytat:

2011-02-13 12:38:22, paolomario napisał(a):
Dobrze poszukać w internecie co i gdzie się wymaga odnośnie pojazdów (na przykład tutaj), bo dyskusja ze służbistą w którymś z europejskich krajów może być jałowa (mimo że zgodnie z przepisami EU, jak tu ktoś wspomniał, samochód musi tylko odpowiadać przepisom kraju rejestracji i powinien tym samym móc spokojnie po drogach unijnych się przemieszczać).

jak to pare latek temu moj nauczyciel od ruchu drogowego powiedzia: pamietaj zawsze ze nieznajomosc przepisow nie jest wytlumaczeniem.

[ Ostatnio edytowany przez: rastapha 13-02-2011 16:05 ]

wykanczam wnetrza a nie ich wlascicieli:)

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

piekar10

Post #8 Ocena: 0

2011-02-13 16:20:07 (14 lat temu)

piekar10

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 08-06-2006

Opony mogą być różne ale musz sie zgadzać parami , przednia para , tylnia para , i boczne pary muszą być takie same.
1) Prawdziwi fceci nie jedzą miodu , prawdziwi faceci żują pszczoły ............2) Ponosze pełną odpowiedzialność za porady udzielane przez Richmond.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2011-02-13 18:02:10 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2011-02-13 16:20:07, piekar10 napisał(a):
Opony mogą być różne ale musz sie zgadzać parami , przednia para , tylnia para , i boczne pary muszą być takie same.

że coo?? ile tych par, które to są boczne koła? ty mówisz o Bojowym Wozie Piechoty, czy o samochodzie osobowym :-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2011-02-13 18:32:41 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »