Chciałbym się Was spytać, czy takie zachowanie silnika w Corsie 1.3 CDTI jest normalne.
Mianowicie silnik nagrzewa się do 80 stopni po ok. 10 minutach i kilku milach, podczas gdy w samochodach kolegów z pracy następuje to po przejechaniu mniej, niż 1 mili.
Przykład 1: niedziela, 28 listopada, godzina 23:00, temperatura na zewnątrz -5 stopni. Odpaliłem silnik, zaczekałem na parkingu 3 minuty i zacząłem jechać. Wskazówka pokazała 80 stopni po ok. 20 minutach od odpalenia i przejechaniu 10 mil.
Przykład 2: poniedziałek, 29 listopada, godzina 23:00, temperatura na zewnątrz -1 stopień. Tak samo, odpaliłem, zaczekałem 3 minuty, a wskazówka pokazała 80 stopni po 7 minutach i przejechaniu 5 mil.
Nie jest to raczej wina termostatu, bo został wymieniony na nowy od razu po zakupieniu samochodu w kwietniu 2009. Kolega zwrócił sprzedawcy uwagę na wolne nagrzewanie się silnika podczas jazdy próbnej, a on odpowiedział, że problem ten dotyczy wszystkich Vauxhalii - po prostu nagrzewają się w nich wolno silniki. Mimo wszystko kolega wymienił termostat, ale nic to nie pomogło.
Co o tym sądzicie?
[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 30-11-2010 09:26 ]