MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bikersi! aby was wiosna nie zaskoczyła 8-)

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2010-11-12 18:02:32 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No i mamy jesień łamaną przez zime.
Pojęcie wzgledne ale wielu z was zdeklarowało odstawienie motorka w kąt do wiosny.
Więc w przeciwieństwie do puszkarzy, których zaskakuje zima to bikersów zazwzyczaj zaskakuje wiosna...

przyczyna? banalna
na jesieni odstawiamy moto czasami nawet nie myjąc, albo przykrywamy pokrowcem i zapominamy.

Przychodzi wiosna, okazuje się że detale pokryły się dziwnie brunatnym nalotem a akumulator nie chce odpalić mimo że był nowy.

natomiast ci co z motoru przez zime nie schodzą są narazenie na ciągłą wilgoć i ogromną ilość soli, którą w Angli sypie się nawet przy łądnej pogodzie.

Chciałem się podzielić własnym doświadczeniem i to zaskakująco pozytywnym.
Jak wiekszość wie mieliśmy maraudera 125, wspaniała chromowana maszynka :)
ale miała jedną wade, ponieważ należy do sprzętów tanich, to i chromy nie są najwyższych lotów.
Niejednokrotnie widuje marudery mające kilkaset kilometrów i jedną zime za sobą a są czerwoniutkie tam gdzie powinny być błyszczące.
Nam się udało tego uniknąć a to dzięki jednemu motocykliście który na targach zasugerował mi te produkty oraz powiedział jak je użyć.

Stary wyga, wiec mu zaufałem kupiłem nawet na zapas.
I miał racje
2,5 roku jazdy i 8000Mil, z czego rok motocykl parkował pod chmurka! i został sprzedany za cene jaką dostaje sie 1 roczne i z przebiegiem kilkaset mil!
więc warto było!

Pewnie widzieliście film i zdjęcia gdy wystawiałem do sprzedaży, wszystko błyszczało a przygotowanie do sprzedania zajęło mi zaledwie nie więcej jak dwie godziny.

na pierwszy ogień zasugeruje olej który służy do generalnego zatłuszczania na co dzień.
nawet nie myjąc motocykla po prostu spryskujemy co się tylko da, uważając tylko na opony i tarcze hamulcowe.

-litrowa butelka powinna wystarczyć na cały sezon, a nawet 2 :>
Obrazek
cena jest niewielka a produkt bardzo wydajny.
można go kupić na ebay, bywa w sklepach, albo na stronie producenta.
ten sam producent jest bardziej znany z systemu smarowania łańcucha, zasadniczo wspaniała sprawa.
ale o tym później.

drugi produkt jaki powinien mieć każdy motocyklista i każdy mechanik lotniskowca to ACF-50

Rewelacyjny środek do konserwacji antykorozyjnej nie zawierający silikonów.
Zaprojektowany przez agencje kosmiczne NASA a
Stosują go w lotnictwie i przy rakietach, nawet w takich miejscach jak dysze wylotowe, ale również w instalacji elektrycznej.
ja go stosuje nie tylko do motocykla, ale np do złączek antenowych, gdy zarabiam wtyczkę elektryczną gdy jest większy pobór prądu.
Przełączniki, śruby, złączki.
To środek nie tylko silnie penetrujący, ale również poprawiający połączenie na stykach, wypiera wodę z mikroporów i mikro pęknięć, usuwa nalot utlenionej warstwy.
Praktycznie gruntowne spryskanie tym produktem jeżeli odstawiamy motocykl do zimowania wystarczy raz na rok, jeżeli jeździmy to dwa razy w roku a od czasu do czasu po umyciu stosujemy je newralgiczne punkty poddane płukaniu deszczem i wodą z kałuż, tak dla pewności :>
Rewelacja!
zastosowanie, na silnik po prostu pryskamy strumieniem i zgrubsza ścieramy żeby nie kapało, felgi, szprychy, bak, kierownice itd nacieramy namoczoną szmatką i po kilku minutach wycieramy do sucha, tak ze nic się nie kleji, nie tłusci.

ja na silnik i okolice dołu motocykla, tylnego wahacza nie żałuje i po prostu pryskam ile wlezie byle nie kapało na podłogę z grubsza rozcieram po bloku silnika żeby był ładniejszy look :))
Obrazek
Do poczytania strona producenta http://www.acf-50.co.uk/motorcycle.htm

na koniec jedna uwaga, podczas pryskania i totalnej konserwacji motocykla zwłaszcza kół może dojść do zatłuczenia opon i tarcz hamulcowych, bezwzględnie powinno sie przeczyścić tarcze a nawet opony środkiem odtłuszczającym

powszechnie stosowany i sprzedawany pod różnymi nazwami czterochlorek węgla w sklepach motoryzacyjnych nazwany Break cleanerem, czyli środkiem do czyszczenia tarcz hamulcowych.
Dodam ze świetnie nadaje się również do usuwania np smaru i brudu z tapicerki i plasków, po prostu pryskamy i wycieramy do sucha, to samo z tarczami nawilżamy szmatę lub pryskamy na tarcze i czystą szmatą wycieramy tarcze.
Można kupić w spayu, albo po prostu w butelkach, ja kupiłem 3o litrową butle za 30 funtów, zazwyczaj mała butelka kosztuje ponad funta.

A wracając do Scotoilera.
smarowanie łańcucha można robić sprayami, ale mają ta paskudną wadę ze te smary obklejają łańcuch, koła i odczyszczenie na nowo oklejonego brudem łańcucha zajmuje ponad 2 godziny i trzeba się stosować środki do mycia łańcucha.
gdy stosujemy scotoiler to nie dość ze na czas 4000 mil właściwie zapominamy o smarowaniu to łańcuch cały czas wygląda jak nowy, błyszczący, a jak się ubrudzi to brud spływa w strumieniu myjki zwykłym detergentem, czysto i zawsze nasmarowane :)
jka ktoś jeździ a nie tylko posiada motocykl to jest najlepszy zakup.

A tak wyglądał maruderek tuż przed sprzedażą :)
porównajmy rure wydechową
to u mnie
Obrazek

a tu identyczny z podobnym nawet mniejszym przebiegiem
http://cgi.ebay.co.uk/2008-SUZUKI-GZ-125-K8-Marauder-GZ125-/170555075294?pt=UK_Motorcycles&hash=item27b5dfeade#ht_500wt_1156
ja sprzedałem drożej :-]
a tu z autotradera tez 2008
Obrazek
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

krakn

Post #2 Ocena: 0

2010-11-12 23:32:22 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

I jeszcze mi się przypomniało, gdy zakonserwujecie ACF-50 silnik i wszytskie gorace miejsca, przez jakiś czas będzie się z deka dymiło.
Bez stresu!
tak ma być, po pewnym czasie wszystko minie i przestanie.
Dziś własnie Moooocno pokryłem warstwą ochronną fazera, w niedziele czas na CBR.
panowie
Nie ma to jak zadbany wydech
Obrazek8-)

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-11-13 13:28:41 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2010-11-13 20:20:56 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Mordoklej, a ty czym pucujesz wydechy? :))
masz jakieś sposoby, produkty ???

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-11-14 20:23:55 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2010-11-14 20:42:53 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

fakt autosol, tez to stosuje ale wole zabezpieczać niż leczyć :)
czyli olejek przez lejek, nawet posmarowanie pastą do polerowania samochodu zabezpiecza przed nadmiarem roboty, w zeszłym roku Becia codziennie jeździła do pracy na CBR600RR, niby dużo tam golych alusów nie ma, bo wszytko zalakierowane, ale kurde ile się na wiosne na pucowałem z tych czarnych plam po soli :/ i własnie zabezpieczyłem do tej pory nie ma nacieków.
No i lagi amortyzatora, warto dbać bo od teg zależy szczelność oringów w amorkach.

przy okazji dopatrzyłem się ze w motorku kończą nam się opony, właściwie prawa krawędź przedniej opony już łysa.
myślałem ze do wiosny wytrzyma ale lipa, w tym tygodniu zamawiam.

Do góry stronyOffline

mlody_leszczyk

Post #7 Ocena: 0

2010-11-23 08:03:40 (14 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Krakn mam pytanie odnośnie tego Scotoilera do łancucha. Tylko niewiem czy High Tempa może Originalbył by lepszy.

A drugie jak to jest z gwarancja na motocykl, czy sam mogę sobie go zamontować, czy musze jechać do service-u Yamahy, abym niemiał problemów z gwarancją. Bo w sumie jest to ingerencja w motocykl. Coś trza przyciąć coś podłączyć. Aby ta oliwiarka dziłała.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2010-11-23 08:44:00 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

wystarczy ci standardowy w sumie to wszystkie te rodzaje to tosamo tyle ze roznia sie wielkoscia pojemnika, no i do sportow sa w formie tubki/woreczka.

Montaz
W sumie u mnie nic nie przecinalem, na glowicy byly wezyki pozaslepiane, wystarczylo rozlaczyc wezyk wpiac trujnik i zapiac z powrotem, czasami trzeba wbic sie w rure ssaca powietrze, chodzi konkretnie o miejsce gdzie jest podcisnienie.

Innym elegantszym i prostrzym rozwiazaniem, ale drogim :/ jest elekrtoniczne dozowanie, podpiinasz pod akumulator albo gdzies do wiazki i masz bardzo precyzyjnie dozowane niezaleznie od temperatury, bo na tym analogu to trzeba co pewien czas regolowac zwlaszcza w lecie gdzie sa duze roznice temperatur.

Co do gwarancji to nie wiem, maraudera mialem nowego to nie montowalem, bo nie za bardzo byla potrzeba, a fazera kupilem 3 letniego wiec nie mialem dylematu.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2010-11-24 18:23:01 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

mlody_leszczyk, doczytałem teraz ze oni wprowadzili wersje na wysoką temperature, ale chyba nie mają na mysli Anglii :)))

poza tym standardowy olej też ładnie się leje w gorącym klimacie, a można jeszcze kupić olej własnie do gorącego klimatu.
Tak ze standard ci wystarczy,
A i rozmawiałem z kilkoma osobami, raczej nie powinno być problemu bo scotoiler to akcesoria a te nie maja wpływu na gwarancje

Do góry stronyOffline

yanis56

Post #10 Ocena: 0

2010-12-06 10:41:21 (14 lat temu)

yanis56

Mężczyzna

Z nami od: 31-12-2008

"drugi produkt jaki powinien mieć każdy motocyklista i każdy mechanik lotniskowca to ACF-50"

hej,Krakan!napisz prosze,gdzie mozna nabyc ten produkt droga kupna;-)oczywiscie
pozdro

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,