|
|
---|---|
mlody_leszczyk | Post #1 Ocena: 0 2010-11-03 15:13:22 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Jak powinno byc oznakowane miejsce do parkowania dla inwalidy w Polsce ?
Bylem w ten weekend w domu. W niedziele wybralem sie na zakupy i w drodze powrotnej zatrzymalem sie na przycmentarnym parkingu, aby zakupic znicze. Parking byl dosc zatloczony. Ale znalazlem miejsce i zaparkowalem. Bylo tam miejsca na 5 samochodow, po srodku tych miejsc byl znak oznaczajacy ze to Parking z tabliczka ze dla osob nie pelnosprawnych. Ale juz na ziemi niebylo nic na malowane, tak jak tu w UK (czy nawet sie zdarza pod polskimi marketami). W dodatku pod znakiem stal juz zaparkowany samochod, wiec moglem pomyslec ze ten znak tyczy sie wlasnie tego miejsca na ktorym stalo te auto. Gdyby byla jeszcze tabliczka ile miejsc jest przeznaczonych dla inwalidow to bym tam nie stanol. No i przypaletal sie pan straznik miejski z panem polcjantem. Wyjechali do mnie z wywodem ze jestem mlody i zdrowy to powinienem dac szanse na zaparkowanie osoba niepelnosprawnym i ze to kosztuje 500zl. i 5 pkt karnych. No i mi cisnienie skoczylo. Ze to tylko tak w Polsce sie odbywa, juz mialem nadzieje ze skonczy sie tylko na wykladzie o moralnym postepowaniu, a oni odrazu ile mnie to bedzie kosztowalo. Ale na szczescie ja juz i tak odjezdzalem wiec tylko mnie upomnieli. Ale gdyby byli uparci to raczej bym nie przyjpl tego mandatu, gdyz moim zdaniem to miejsce parkingowe bylo nie dokladnie oznaczone. Czy mialbym szanse na unikniecie zaplacenia tej kary, czy w polsce jestem z gory skazany na zaplate i zadne odwolanie by nie pomoglo ? |
chinczyk | Post #2 Ocena: 0 2010-11-03 15:19:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 09-07-2008 Skąd: najpiekniejsze miasto na wyspach!!!! |
wiesz w polsce to mozna dostac mandat za to ze krzywo siedzisz na lawce
![]() yyy
|
monsieur1985 | Post #3 Ocena: 0 2010-11-03 15:32:13 (15 lat temu) |
Z nami od: 13-04-2010 Skąd: boston |
Ciesz sie,ze byles w kraju,wsrod rodakow i trafiles na wyrozumialych ludzi.W UK za parkowanie w miejscu dla inwalidow zastalbys blokade na kole lub twoje auto zostaloby odholowane na parking.Jakby cie zatrzymano w podobnej sytuacji tutaj nawet nie dyskutowaliby z toba-mandat gwarantowany.Nie wymagaj,aby przy kazdym cmentarzu byly asfaltowe nawierzchnie z wymalowanymi wysepkami dla inwalidow.Cos mi sie wydaje,ze za bardzo pobyt cie tutaj zmanierowal!!!
|
Post #4 Ocena: 0 2010-11-03 15:42:33 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
mlody_leszczyk | Post #5 Ocena: 0 2010-11-03 15:51:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-06-2010 Skąd: Luton |
Cytat: 2010-11-03 15:32:13, monsieur1985 napisał(a): Ciesz sie,ze byles w kraju,wsrod rodakow i trafiles na wyrozumialych ludzi.W UK za parkowanie w miejscu dla inwalidow zastalbys blokade na kole lub twoje auto zostaloby odholowane na parking.Jakby cie zatrzymano w podobnej sytuacji tutaj nawet nie dyskutowaliby z toba-mandat gwarantowany.Nie wymagaj,aby przy kazdym cmentarzu byly asfaltowe nawierzchnie z wymalowanymi wysepkami dla inwalidow.Cos mi sie wydaje,ze za bardzo pobyt cie tutaj zmanierowal!!! W UK nie parkuje na tych miejscach bo sa czytelnie oznakowane i wiem gdzie moge stanac a gdzie nie. Dodam tylko ze ten parking mial remontowana nawierzchnie 3 lata temu jest rowny niema tam dziur w ktorych by stala woda i by mogla zakryc znaki namalowane na nawierzchni. Wiec jak sie stosowac do takiego znaku, gdyz ja pomyslalem ze to tylko to jedno miejsce jest dla niepelnosprawnych wyznaczone. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-11-03 16:03:02 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2010-11-03 17:53:44 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
pmarcys1, dobrze wiemy jak wygląda oznakowanie w polsce,
powinien byc znak parking dla inwalidy i znak pomocniczy określający na jakim odcinku od znaku w którą stronę lub z której strony do znaku, lub ile miejsc, skoro nie ma takiego oznakowania to znaczy ze obowiązuje tylko przy znaku. Też nienawidzę ludzi cwaniak ujących i zajmujących parkingi dla niepełnosprawnych czy dla rodzin z małymi dziećmi, ale tak jak kolega opisał to po prostu miał racje, jak by dobrze obfotografował to bez problemu musieli by mu anulować taki mandat. I gdyby było jednoznacznie wykroczenie to by dostał bilet. Tamci wiedzieli ze jest źle oznakowany. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|