MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prawo jazdy kat A- wszystkie szczegóły na ten temat, Egzamin praktyczny na motor-dobre rady

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 7 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zaczarowany_pan

Post #1 Ocena: 0

2012-05-23 18:50:48 (13 lat temu)

zaczarowany_pantofelek

Kobieta

Z nami od: 07-11-2011

Dzieki Krakn, na twoja odpowiiedz liczylam;-)
Zyj i pozwol zyc innym

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

dsp_kain

Post #2 Ocena: 0

2012-08-05 04:27:39 (13 lat temu)

dsp_kain

Z nami od: 25-02-2006

Witam
Chcę rozpocząc kurs na prawo jazdy na motocykl (na wszelkie motocykle) w UK i wiem ze musze:
- zdac CBT
- zdac egzamin praktyczny
- zdac egzamin teoretyczny

W tej chwili posiadam tylko angielskie prawko kategorii B.
Na CBT zapisze sie w poniedzialek, mam zamiar dzownic i ustalic jakies termin na poczatku wrzesnia.
Ale chcialem teraz juz rowniez zapisac sie na egzamin teoretyczny na jakos dwa tygodnie po CBT i chyba sie... nie da ?? No bo zeby sie zapisac na egzamin teoretyczny trzeba wejść na stronke: <a href="http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/Doitonlinemotoring/DG_197297?CID=MTB&PLA=url_mon&CRE=book_theory_test" target="_blank" target="_new">http://www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/Doitonlinemotoring/DG_197297?CID=MTB&PLA=url_mon&CRE=book_theory_test</a>
i tam trzeba podac numer "provisional driving licence", o co tu chodzi ? Czy to aby nie jest dokument DL 196 czyli provisional moped licence ktory dostaje dopiero po zdaniu CBT ??
Innymi słowy zeby sie zapisac na egzamin teoretyczny trzeba najpierw zdac CBT czy tak ? Nie da sie inaczej ? Nie da sie zapisac odrazu na CBT i teoretyczny, przy czym ustalając teoretyczny po CBT ? (Podkreslam od razu ze chodzi o zapisanie sie na teoretyczny a nie o zdawanie, bo wiem ze aby podejsc do teoretycznego, trzeba miec juz zaliczony CBT).
I miałbym jeszcze jedno pytanko. Czy jest możliwe zdawanie egzaminu praktycznego (NIE mowie teraz o CBT) na własnym motorze ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź

Dzięki

[ Ostatnio edytowany przez: dsp_kain 05-08-2012 05:04 ]

Tadek

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2012-08-05 05:44:27 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Ty masz B.
Więc podajesz nr prawa jazdy,
provisional ciebie nie dotyczy.

Nie pamiętam czy do teoretycznego potrzebne jest cbt, bo ja się zapisałem mając cbt.

Można zdawać na własnym motocyklu, ja tak zdawałem.

Tylko pamiętaj, musi ci go ktoś podstawić na plac gdzie będziesz ruszał z efzamonatorem.
Będziesz musiał w takim razie ubezpieczyc kogoś na ten moto,.

Z przodu i z tyłu literka L
A ty
Kamizelka odblaskowa
Kask
Rękawice
I od jakiegoś czasu buty chroniące kostki.
Najlepiej motocyklowe.

Opony mają być napompowane, bo może cię nie dopuścić.
I generalnie moto ma być sprawne.

Pojemności min 500cc, ja zdawałem na liyrze.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

dsp_kain

Post #4 Ocena: 0

2012-08-05 06:18:02 (13 lat temu)

dsp_kain

no własnie ale gdy podaje moj numer prawa jazdy wyskakuje bład, ze nie umie znalesc takiego numeru, choc potem o dziwo da sie przejsc na dalszy etap bookowania a w danych widnieje moj numer prawka, ktory zekomo wczesniej byl niewlasciwy. Poza tym jest napisane wyraźnie na tej stronie tak:
"What you will need
To book your driving theory test online you need:
your valid Great Britain or Northern Ireland provisional driving licence number
your credit or debit card details"

czemu nie napisali poprostu "driving licence number" albo "driving licence number or provisional driving licence number" ? Mi sie wydaje, acz kolwiek moge sie mylic, ze powinno sie tu wklepać numer tego tymczasowego prawka, ktore dostaje po zdaniu CBT

Co do reszty Twojej odpowiedzi na moje pytanie to dzieki. A własnie, pojemnosc musi byc ponad 500 a sa wymaganai co do mocy ? Bo gdzies chyba wyczytałem ze musi chyba byc ponad 46,7 hp...wtedy klapa bo jaj mam Yamahe Virago 535, ktora ma 46 koni, równe :(
Tadek

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2012-08-05 06:37:56 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Dasz rade tym zrobić 8?

Nie wiem co ty wklepujesz, ale jak zaznaczysz że masz uk prawo jazdy full kat B to dalej musi ci rozpoznać numer.

Provisional to nie CBT.
No i fakt, musi być ta minimalna moc.

Do góry stronyOffline

dsp_kain

Post #6 Ocena: 0

2012-08-05 07:02:03 (13 lat temu)

dsp_kain

Cytat:

2012-08-05 06:37:56, krakn napisał(a):

Nie wiem co ty wklepujesz, ale jak zaznaczysz że masz uk prawo jazdy full kat B to dalej musi ci rozpoznać numer.

zobacz jeszcze raz, wklej ten link w przeglądarke ktory wyzej podałem, tam nie zaznaczasz jakie masz prawo jazdy teraz, tam zaznaczasz z czego chcesz zdawac test, zauważ. Wiec wybierasz "Motorcycle Cat A". Chyba po prostu tam zadzwonie i sie zapytam.

Czyli moja Virażka na egzamin sie nie nada skoro ma tylko 46 ? Co do 8, to nie robiłem jeszcze na niej, ale skoro n atakim motocyklu da sie zrobic takie cos:
http://www.youtube.com/watch?v=wXUWUUphE6c
...kwestia przyzwyczajenia :)
Tadek

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2012-08-05 08:06:37 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

No wiem, robiłem 8 też i na cbr 600rr i na marauder, ale obawiał bym się czy na egzaminie dał bym radę.

Zanim pojedziesz na egzamin musisz się pokręcić, choćby po to, by wyczuć silnik. Sprzęgło, no i bez patrzenia na zegar, czuć że masz te 33 M/h lub więcej.

Inaczej oblejesz na placu. Manewr uniku i hamowania.

Piszesz ze chcesz iść na egzamin a 8 nie robiłeś, a to są podstawowe i najważniejsze do opanowania manewry.
No i wolna jazda.
Wiadomo szybko to i małpa pojedzie.
O tym czy potrafisz jechać świadczy jak wolno potrafisz a nawet czy potrafisz się zatrzymać i ruszyć bez stawiania nogi.
To się przydaje w czasie filtrowania.

Zaraz popatrze na link, nie mam komputera ze sobą wszystko z telefonu, wiec nie jest łatwo.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2012-08-05 08:15:54 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

No dokładnie, zaznaczasz że chcesz kat A, potem podajesz że masz prawko UK i jego numer.

Chyba że masz z Walia to poniżej.

Ja tego nie wypełnienie bo mi już wyskoczy że nie mogę zdawać bo już mam licencję aktywna.

Sprawdź czy podajesz pełny bezbłędnie numer.

No chyba że oni mają coś uwalone.
Ale jeżeli podajesz dobrze, system przepuszcza to jest ok.
I tak będą jeszcze raz sprawdzać przed egzaminem.

Do góry stronyOffline

dsp_kain

Post #9 Ocena: 0

2012-08-08 06:52:00 (13 lat temu)

dsp_kain

ok dzieki, zapisalem sie na termin.
A tak na marginesie, czemu wlasciwie trzeba robic CBT skoro potem i tak zdaje na duzy motor i mam 31 lat ? Taka po prostu procedura jest ?
Tadek

Do góry stronyOffline

agromen

Post #10 Ocena: 0

2012-09-08 17:37:30 (13 lat temu)

agromen

Mężczyzna

Z nami od: 14-02-2011

Witam
przeczytałem wszystkie posty i całkiem mi się pomieszało:)
Mam prawo jazdy wydane przed 2001r(angielskie), czyli mogę jeździć motocyklem 125 cc (myślę o suzuki Intruder) , czy muszę mieć przyklejoną literkę L , czy mogę wozić pasażera ? Czy coś jeszcze muszę zrobić?
Oczywiście potem zrobią prawo jazdy A bo chcę duży motocykl .
Od czegoś trzeba zacząc.

Do góry stronyOffline

Strona 7 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,