MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Prawo jazdy kat A- wszystkie szczegóły na ten temat, Egzamin praktyczny na motor-dobre rady

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 15 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

Str 15 z 26

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2013-08-19 22:15:30 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Szkółka to szkółka, a ośrodek egzaminacjny to co innego.

Gdy będziesz bukował terminy egzaminu teoretycznego i praktycznego to bedziesz miał adresy gdzie są punkty egzaminacyjne.

Egzamin Teoretyczny masz w samym centrum Croydon, tam też możesz w czasie bukowania terminu wybrać język Polski. Ale koniecznie musisz zaznaczyć to w czasie bukowania

Egzamin praktyczny MOD1 nie wiem gdzie jest bo robiłem w Cambridge, a Mod 2 jest przy rądku, tam gdzie zaczyna się Purley way.

Pamiętaj by mieć wymagane ubranie na sobie i dokumenty, oraz być wcześniej, Bo jak się spóźnisz to przepada.

Aha na paking egzaminacyjny dokładnie 15 minut przed egzaminem, nie wczesniej.

Jak będziesz robił kurs, to oni ci wszytko bukują, nic nie pobierają extra masz to wkalkulowane w cene.
plusem jest to że oni mają dość szybkie terminy, po prostu 3-5 dni jazdy i w jeden dzień MOD1 drugi MOD2.

Jak widzisz ja nie chodziłem na kurs i sam organizwowałem sobie egzaminy, i żeby mieć szybki MOD 1 musiałem jechać do Cambridge,bo w londynie była masakra, była wiosna a oni mieli terminy na wrzesień myślałem ze się potne bo motorek w garażu się marnował *ROFL*

Aha, masz błąd w stopce. Żeby skręcić motocyklem trzeba wykonać przeciwskręt, na wskutek czego się przechylasz, a nie przechylić żeby skręcić bo polecisz w krzaki dużym motocyklem *THUMBS UP*
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Arturwiktor

Post #2 Ocena: 0

2013-08-20 18:30:26 (12 lat temu)

Arturwiktor

Mężczyzna

Z nami od: 27-01-2011

Z pierszej strony tego tematu (raz jeszcze przejrzałem) wyczytałem że jeden koleś napisał o możliwości zdawania na A2 swoim własnym motorem który nie musi mieć więcej niż 125cc i określonej mocy.. Czy to prawda..? Myślałem że potrzeba by miał 250cc lub więcej na A2.. Chyba że to się zmieniło.. Tak sobie myślę czy zdążę zrobić to jeszcze w tym roku czy już w następnym.. z jednej strony ciśnienie jest by mieć to zdane a z drugiej inne wydatki są i cholernie mi szkoda tej kasy (jak 700 stów i więcej); Próbowałem dziś robić te manewry wokół dokładnie rozmieszczonych kamieni (jako pachołków) i wychodziło mi że ybr jest to zabawa i bardzo proste.. i slalom i ósemka i U-turn.. z niczym nie mam problemu - może dwa razy się podparłem na pół godziny treningu i to dlatego że chciałem przeszarżować jak łączyłem figury. Wiadomo że w ogóle nie powinno być podparcia ale U-turn mam z zapasem a osiem to wydaje mi się bardzo proste przy 6-metrowej odległości pachołków przynajmniej tym sprzętem. Wiadomo że trzeba go trzymać na obrotach ale nie widze żadnego problemu by przejść MOD1 na takim sprzęcie. Myślę czy nie ciąć po kosztach i jednak zrobić ten A2 jeśli byłoby to możliwe i dopiszczalne na swoim sprzęcie.. Na prawde nie spieszy mi się zmieniać motocykl.. pewnie jeszcze i tak z rok lub wiecej na nim pojeżdżę bo go uwielbiam po prostu. Zresztą nie kupię nic większego z braku środków.. aktualnie jestem równocześnie na kupnie auta dla Nas (ja i moja Pani) oraz poszukiwania nowej chaty więc sam siebie nie przeskocze. Może zatem A2 i dwa lata pośmigać a potem cieszyć się pełnym A jak mi będzie większy motor potrzebny. Zdać i tak musze bo za dwa lata CBT się znowu skończy..
Tylko czy tak można teraz? Ktoś wie?
z motocyklami podobnie jak z samolotami - nie masz skutecznego hamowania i trzeba się przechylić by zrobić zwrot.. szkoda tylko jeszcze że nie można zrobić beczki..;)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2013-08-20 20:40:23 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Tak, możesz zrobić A2 na 125cc i po jakimś tam czasie chyba 2 lata z automatu masz pełne A, trzeba tylko wysłać prawko do wymiany żeby dopisali.
No jakieś tam wyjście jest.

Do góry stronyOffline

Arturwiktor

Post #4 Ocena: 0

2013-08-21 13:46:57 (12 lat temu)

Arturwiktor

Mężczyzna

A jak to jest jeszcze tylko chcę się dowiedzieć z przewożeniem pasażerów.. bo teraz naturalnie nie mogę tego robić co mam wyraźnie zaznaczone w swoim CBT certyficate. A jak już zrobię to pełne A czy tam A2 to będę mógł przewozić tą jedną więcej osobę za plecami i jak to się ma do ubezpiecznia..? Czy inaczej niż w przypadku samochodów musze tę osobę którą chcę zabierać wpisać gdzieś/zaznaczyć przy kupnie ubezpieczenia jako pasażer..? Czy jest to podobnie jak w samochodach że kierowca kupuje na siebie a pasażerowie są już ubezpieczeni z automatu..? Bo kompletnie nie wiem - naczytałem się różnych bardzo skrajnych opinii wszystko jakoś mgliście pamiętam i teraz mam mętlik w głowie. Jest to dla mnie bardzo ważna informacja bo zastanawiam się czy można normalnie i bez przeszkód zabierać kogo się chce na tylne siodełko jak chyba w Pl..?
I czy to prawda że jak się ma brytyjskie prawko to dostaje sie niższe ubezpieczenie i na auto i na motocykl..?

dopisane:
Coś mi się tu nie zgadza.. Wszedłem raz jeszcze na pewną strone na którą już kiedyś wchodziłem i coś się chyba zmieniło z tym A2 i A, link:
http://www.emano.co.uk/jak-zrobic-prawo-jazdy-w-uk/angielskie-prawo-jazdy-kat-a-motocykle.html

Jak wyczytałem po zdaniu A2 i jeżdżeniu przez okres dwóch lat trzeba i tak podejść do praktycznego na pełne A na tym przepisowym 599cc.. Więc albo to się zmieniło bo wcześniej było jak napisane powyżej albo coś się komuś pomyliło ale stawiam na to pierwsze.. Jakieś zmiany musieli wprowadzić więc Ci co zdawali przed zmianami na A2 są lucky.. a reszta musi niestety wszystko robić kategoriami..:(
Co do zdawania to wynika mi z tej strony ze mogę podejść z polskim prawiek i angielskim Counterpartem.. Z DSA się nie dowiedziałem bo tam automat odbiera a z automatem naciskając kolejne opcje to się jeszcze nikt nie dogadał chyba.

[ Ostatnio edytowany przez: Arturwiktor 21-08-2013 14:19 ]

z motocyklami podobnie jak z samolotami - nie masz skutecznego hamowania i trzeba się przechylić by zrobić zwrot.. szkoda tylko jeszcze że nie można zrobić beczki..;)

Do góry stronyOffline

iwaniwan

Post #5 Ocena: 0

2013-08-22 14:06:51 (12 lat temu)

iwaniwan

Mężczyzna

Z nami od: 08-09-2007

wymien prawko i masz problem z glowy, nic prostrzego, rob pelne a od razu szkoda czasu na a2, a jak ci sie tak spodoba ze po roku stweirdzisz ze fajnie by bylo cos wiekszego ?
d700, d700, d3, 24-70, 50mm, 35mm, 70-200, 12-24

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIMNumer gadu-gadu

krakn

Post #6 Ocena: 0

2013-08-22 17:29:20 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Ja myślałem że już jesteś w kolejce do testów :P :)

Aby przewozić pasażera na motocyklu musisz mieć

- Pełne A
- Przy ubezpieczeniu zaznaczyć opcję że jego też ubezpieczasz.

Logiczne, w razie wypadku, firma będzie musiała ponieść znacznie większe koszty odszkodowania to raz, bo dla dwóch osób, mało tego pasażer może dochodzić dodatkowych odszkodowań, za poniesione szkody z twojej strony.

Kolejna sprawa, to przy jeździe z pasażerem rośnie ryzyko, bo wiadomo że plecaczek się kręci powoduje że jedzie się mniej stabilnie, może nawet spaść, a w razie np jakiejś przeszkody, wykonanie manewru uniku jest praktycznie niemożliwe, a w najlepszym wypadku bardzo ograniczone, w stosunku gdy jedzie się samemu. Tym sposobem zamiast ominąć gwałtownie zatrzymujący się pojazd, walisz w jego zderzak.

Stad ubezpieczenie z pasażerem jest znacznie wyższe, a tym wyższe im motocykl jest bliższy ścigacza.

Dodatkowo możesz sobie dobrać opcję ubezpieczenia kufrów, ubrania, kasku, Pomocy AA itd itd

Nie trać czasu działaj :)

Gdzieś tam wcześniej wklejałem link jakie są nowe warunki uzyskania kat A. Zasadniczo już tego nie śledzę :>

Do góry stronyOffline

Arturwiktor

Post #7 Ocena: 0

2013-08-22 19:42:23 (12 lat temu)

Arturwiktor

Mężczyzna

Łłłłłłłłłeeeeee... to trochę lipnie z tym dopisywaniem do ubezpieczenia.. Szkoda.. tzn. że nie można brać kogo się chce jak do auta.. I pewnie w razie kontroli policji ma się przekichane tutaj.. wiadomo że na motocyklu jest zupełnie inaczej z jazdą we dwoje (zresztą próbowałem już na ybr w dwie dorosłe jechać - da się uwierzcie że da się ale faktycznie chwiejność i brak koordynacji wzrasta makabrycznie przez co trzeba jechać powolutku);
No nic, trudno.. trochę jednak szkoda by tylko swój tyłek wozić.. Ciekawe ile byłoby ekstra z ubezpieczeniem drugiej osoby..
Na testy się zapiszę wkrótce - najpierw muszę zdobyć aktualne testy CD-Rom bo mam wersje z 2012 roku która pewnie już nieco mogła się zmienić.A jak zdam teorie wtedy ide zrobić z dwa dni nauki jazdy zobacze jak się będę czuł i jak ok i mi powiedzą że ok to bedę atakował egzamin. Na razie oglądam na YT filmiki z lekcji na A z jazdy po drodze i na parkingu.
Z prawkiem to chciałem uniknąć dwa razy tego samego - czyli wysyłania do nich by wymienili najpierw z polskiego na angielskie a potem jeszcze raz by dodać nową kategorię bo za to tez chyba trzeba zapłacić.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2013-08-23 01:15:17 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

za dopisanie kategorii masz zapłacone w cenie egzaminu.

co do ubezpieczenia pasażera to takjak napisałem,
Będziesz musiał sobie sam wyklikać, u jednego będzie to 50 funtów u innego 300 na rok albo więcej.

Aha i pasażera możesz brać dowolnego, a nie dopisanego z nazwiska.

I nie woź teraz ludzi bo ci nie wolno, dostaniesz punkty jak cie złapią albo sfotografują.

Do góry stronyOffline

Arturwiktor

Post #9 Ocena: 0

2013-08-24 10:31:42 (12 lat temu)

Arturwiktor

Mężczyzna

Tak tak.. wiem wiem wujku dobra rada..;) Raz tylko chciałem spróbować swoją kobietę bo bardzo prosiła by ją z pewnego miejsca przywieźć dosłownie 3 mile a w korkach w autobusach spędziła by pewnie z pół dnia a tak bocznymi uliczkami tam gdzie kamer nie ma powolutku się przesmyknęliśmy i jest gitara. Było to już jakiś czas temu. Oczywiście że nigdzie dalej i w miasto bym się tak nie zapuszczał z kimś za plecami zresztą nie na tym.. Dziwne że w tym komarze ze znaczkiem yamahy jest w ogóle dzielona kanapa jak dla mnie to powinna być jedno-osobówka do treningu i tyle. Ten silniczek od kosiarki na prawdę nie pozwala na komfortowe jeżdżenie we dwójkę i ta wąska opona z tyłu na zakrętach trzeba max koncentracji by się niewy... no. wiadomo.
Daje sobie czas na wszystko powoli etapami max do końca października z egzaminem końcowym.. Nie ma pośpiechu - tymczasem nawijam na ybr-ce setki mil miesięcznie..;-)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2013-08-24 12:59:08 (12 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Ćwicz przeciw skręt i manewr uniku, który również zawiera właśnie elementy przeciw skrętu

Do góry stronyOffline

Strona 15 z 26 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 14 | 15 | 16 ... 24 | 25 | 26 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,