MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zaginął mi dowód osobisty

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

supercharl

Post #1 Ocena: 0

2010-09-29 10:13:56 (15 lat temu)

supercharl

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2010

Dzień dobry nazywam się Krzysztof mieszkam w anglii już od czterech lat i mam nie lada problem ,nie wiem do kogo mam się z tym zwrócić.Otóż chciałem wymienić prawo jazdy na angielskie ponieważ mogłbym znaleść pracę na kierowcę które są tu dobrze opłacalne ,więc udałem się na post office,wcześniej wypełniając D1 dodałem swój dowód osobisty i koszty to około 50 funtów i wysłałem to do DVLA .I tyle widziałem swój dowód osobisty,dzwoniłem tam i powiedzieli że wysłali na mój adres, hmm.. pytalem na royal maile i nic ,żadnej konkretnej odpowiedzi .Prosze o jakiś telefon do konkretnej osoby która się tym zajmuje lub email i czy mam to zgłosić w polsce bo może ktoś znalazł go lub nie wiem co innego może go wykorzystać do jakis celów .A oczywiście zgłosiłem to na policji tu w angli, chciałbym dodać że nie mam paszportu i nie mogę wyjechać z angli ,czekam na odpowiedż ,dziękuję

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

nakajima

Post #2 Ocena: 0

2010-09-29 10:46:00 (15 lat temu)

nakajima

Mężczyzna

Z nami od: 01-12-2008

Witam, kilka lat temu miałem dokładnie taką samą sytuację, dowód i prawo jazdy "zaginęło" po drodze z DVLA do mojej skrzynki pocztowej. Mało tego zostało mi niecały tydzień do mojego pierwszego wyjazdu do PL a paszportu tez nie posiadałem. Dowodu osobistego tutaj nie wyrobisz ale możesz wyrobić paszport. Musisz pojechać do konsulatu na Cavendish Avenue w Londynie , zabrać ze sobą kogoś kto potwierdzi Twoją tożsamość i wyrobić paszport zjazdowy ( w jedną stronę ) do Polski. To powinno potrwać kilka dni, ja płaciłem 5 lat temu chyba 70 funtów. Jak już dotrzesz do Polski to możesz wyrobić normalny paszport który powinien być szybciej niż dowód osobisty z tym ze odebrać paszport można jedynie pokazując dowód wiec sprawa się trochę komplikuje. Mi się udało załatwić paszport w 7 dni dzięki uprzejmości kierownika wydziału paszportowego ( jednak da się coś szybko załatwić w PL ) i zgodzili się na wydanie paszportu bez dowodu ale musiałem napisać pismo do kiedy zobowiązuje się dostarczyć dowód osobisty do pokazania. Nie jestem pewien ale prawdopodobnie w konsulacie w UK także możesz wyrobić normalny paszport ale czeka się chyba 3 miesiące i nie wiem czy go wydaja bez dowodu osobistego.
Dobrze ze zgłosiłeś to na policje bo ja tego nie zrobiłem i po kilku latach do drzwi zapukała policja z zapytaniem czy posiadam BMW X5, trochę mnie to zdziwiło bo na takie mnie jeszcze nie stać. Jak się później okazało mój dowód został skradziony w royal mail i użyty do wykupienia ubezpieczenia na ten samochód a potem ktoś chciał wyłudzić pieniądze z ubezpieczenia.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem.
Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: nakajima 29-09-2010 10:48 ]

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2010-09-29 11:04:01 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

DVLA ma swoj proces reklamacyjny. Powinni Ci przyslac formularze do wypelnienia i potem na ich podstawie scigaja poczte i szukaja Twojego dokumentu. Moj paszport znalazl sie po 2 miesiacach, musial lezec gdzies na poczcie, bo wszystko bylo dobrze zaadresowane.

W miedzyczasie masz niewiele opcji, zloz wniosek o paszport w konsulacie, zawsze to lepsze rozwiazanie niz lot do Polski i czekanie tam na dokumenty.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2010-09-29 11:53:05 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

supercharl

Post #5 Ocena: 0

2010-12-21 12:11:13 (15 lat temu)

supercharl

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2010

No czesc to ja znowu,co dalej ?.Wysłałem list do DVLA z żądaniem zwrotu kosztów za opłaty pocztowe to jest 55 funtów i koszty jakie poniosłem za wyrobienie nowego paszportu tu w anglii,bo dowód musze wyrobić w polsce to jest 89 funtów .Paszport jest ważny 10 lat. DVLA dwa tygodnie przysłali mi list ,że szukali mojego dowodu wysyłali listy do moich sąsiadów ale bez odpowiedzi i do royal maail .Już myślałem że nic nie bedzie a tu zaskoczenie moje z tym lisem.Napisali żebym przysłał wszystkie rachunki za koszty jakie poniosłem za D1 i Paszport to mi zwrócą kase.W ambasadzie poprosiłem żeby wypisali takie potwierdzenie że zapłaciłem za paszport i kiedy go wyrabiałem po angielsku oczywiście ,no i czekam ,jak oddadzą to napisze znowu

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,