MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Cuda z MOT-em

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2010-09-23 13:02:30 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Wczoraj mój samochód przeszedł 2 MOT-y - pierwszy totalnie nieudany, a drugi bezproblematyczny.

Więc, jak już niektórym wiadomo, w kwietniu kupiłem sobie Vauxhalla Corsę 1.3 CDTI po okazyjnej cenie. Pojechałem po niego 130 mil do Bradford, ale opłacało się. Usterki były drobne i jestem w dalszym ciągu z tego samochodu bardzo zadowolony.

Przed zrobieniem MOT-u obawiałem się tylko o sprawność hamulca ręcznego. Kolega mi go podciągnął i ocenił, że już działa dobrze.
Kilka dni wcześniej umówiłem się na godzinę 10:00 na MOT, chociaż kolega mi ten zakład odradzał. Jednak jak ja się z kimś umawiam, to nie lubię sobie robić z kogoś jaj.
Pojechałem więc, lecz samochód testu nie przeszedł, a ja otrzymałem takie oto informacje:
Cytat:
Note: An advisory notice has also been issued

Measurements
Brakes Failures: RBT Park Brake Efficiency: 12%

Reasons for refusal of a Test Certificate

001 Front registration plate detoriated
002 Nearside Headlamp excessively detoriated so that the light output is severely reduced
003 Offside Headlamp aim too low
004 Nearside rear Brake cable has wires broken and is significantly weakened
005 Offside Front constant velocity joint gaiter insecurely mounted to its housing
006 Nearside rear Tyre tread depth below requirements of 1.6mm
007 Parking brake efficiency below requirements

Advisory Items
008 Nail in nearside rear tyre x3

Kolega został zszokowany oceną sprawności hamulca ręcznego na 12% i stwierdził, że to jakaś ściema. Pewnie ktoś chciał mnie oszukać, by naciągnąć mnie na koszty naprawy. Zdecydował mnie wziąć do innego zakładu, gdzie pracują bardziej normalni ludzie.

Przedtem kupiłem jednak przednią tablicę rejestracyjną, bo dotychczasową trochę za mocno "pocisnąłem" kiedyś jetem i zaczęła się od niej odrywać osłonka.
Zajeżdżamy do innego zakładu, gdzie proponuję wymianę lewej, tylnej opony, ustawienie świateł (odpowiednio 20 i 5 funtów) i sprawdzenie hamulców. Wymienili oponę, zaczęli sprawdzać światła i spytali się, po co mają one zostać ustawione, skoro wszystko jest z nimi w porządku. Ja im, że prawa lampa chyba świeci trochę za nisko, a oni odpowiadają, że bardzo nieznacznie, ale w normie, po czym ją trochę podkręcają. W lewej nic nie widzą nienormalnego, żadnej zmniejszonej efektywności. Co do działania hamulców też nie mają najmniejszych zastrzeżeń. Wobec tego proponuję zrobienie im MOT-u. Odpowiadają, że jestem cheeky, bo test hamulców będą musieli robić jeszcze raz.
Samochód pięknie przechodzi MOT, radzą mi tylko bardziej zabezpieczyć osłonę przegubu, bo ta jest trochę uszkodzona. Kolega mówi testerowi, że założy na ten przegub opaskę zaciskową i będzie wszystko w porządku. Tester sam daje mu opaskę i kolega ją zakłada. Nie widzi też żadnych uszkodzeń w linkach od hamulców. Facet radzi zmienić przednią tablicę rejestracyjną, a ja że mam ją już kupioną i pokazuję na tylnym siedzeniu.
Wszystko jest OK i pytam się ile płacę. Mówią, że 30 funtów, a ja, że jeszcze zapomnieli o oponie za 20. Płacę 50, podchodzę do samochodu i przypomina mi się, że robili jeszcze ten test świateł. Wracam więc i mówię, że zapłacę te 5 kartą debetową, bo już nie mam gotówki, a nie może być, żeby ktoś nieznajomy robił mi coś za darmo. Jeszcze się pytam o ten test hamulców przed zrobieniem MOT-u, ale stwierdzają, że nie muszę za to płacić.
Wszystko pięknie, 30 funtów za MOT, 20 za oponę, 5 za test świateł, 9,95 za tablicę i 10 dla kolegi za fatygę.
Dodam, że w zakładzie, gdzie samochód MOT-u nie przeszedł, zaproponowali mi jego naprawę za 230 funtów (za sam hamulec ręczny 90 funtów plus dodatkowe 50 za robotę).

No i jak tu się nie wk***?
Czy jest rzeczą normalną, że w jednym zakładzie sprawność hamulca ręcznego oceniają na 12%, a w drugim przechodzi bez najmniejszych problemów? Nie, żeby chcieli mi jakoś pójść na rękę, bo widziałem test hamulców na ekranie monitora i rzeczywiście wszystko było dobrze. Straciłem 30 funtów na MOT u przekrętów i nie wiem co z tym zrobić. Pewnie nie mam co jechać, żeby mi zwrócili, bo mnie wyśmieją.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 23-09-2010 13:08 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

krakn

Post #2 Ocena: 0

2010-09-23 13:09:43 (15 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

to samo mieliśmy w zeszłym roku, zawiozłem 2 samochody, z czego jeden co 2-3 miesiace u mechanika jest kontrolowany przy okazji zmiany oleju, drugi zrobił zaledwie 100mil, albo i mniej od poprzedniego testu, a też był sprawdzany i konserwowany.
Obydwa dostały taką liste usterek ze wyszło że powinienem iść do salonu kupić sobie nowy.

I że sugerują swój warsztat naprawy!!!

z mazdą sobie D nie zawracałem bo i tak miała iść do sprzedania, ale toyota musiała na drugi dzień już pracować, wiec podjechałem do innego warsztatu, 20 minut i samochód przeszedł test z 2 adnotacjami, klocki hamulcowe kończą sie w wkrótce i opony do wymiany w wkrótce.
reszta sprawna.

mazda też by pewnie przeszła bo jak gościu handlarz przyjechał po mazde to ręce zacierał z radości, mimo że wylicytował ją drożnej niż nawet planowaliśmy sprzedać.

no cóż każdy orze jak morze
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #3 Ocena: 0

2010-09-23 13:10:39 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2010-09-23 13:12:42 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2010-09-23 13:02:30, ChrisCov napisał(a):
Wczoraj mój samochód przeszedł 2 MOT-y - pierwszy totalnie nieudany, a drugi bezproblematyczny.

nastepnym razem rob MOT w miejscach gdzie nie naprawiaja aut tylko robia sam przeglad..... malo tego jak moe przejdziesz MOT nie placisz.....:-]

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 23-09-2010 13:13 ]

Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2010-09-23 13:17:18 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2010-09-23 13:20:48 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2010-09-23 13:23:27 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2010-09-23 13:38:20 (15 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2010-09-23 13:12:42, reivilo napisał(a):
Cytat:

2010-09-23 13:02:30, ChrisCov napisał(a):

nastepnym razem rob MOT w miejscach gdzie nie naprawiaja aut tylko robia sam przeglad..... malo tego jak moe przejdziesz MOT nie placisz.....:-]

W obu zakładach naprawiają samochody i robią MOT-y. Jednakże podejście do klienta mają całkowicie różne. W tym pierwszym nie widziałem na żywo żadnych wyników, a przyklejona kartka z informacją, że rozmowa z testerem może się zakończyć dla niego utratą pracy, skutecznie mnie zniechęciła do wdawania się w dyskusję.

W drugim było całkowicie inaczej. Dyskusja z człowiekiem była prowadzona na bieżąco, wszystko było widoczne na ekranie i facet pozwolił nam nawet wchodzić pod samochód, gdy ten stał na wysięgniku.

Cytat:

2010-09-23 13:23:27, sniper00 napisał(a):
ja miałem podobnie, miesiąc temu 500f w części wsadziłem... dwa garaże z MOT i dwie różne listy usterek... olać ich, naciągacze i tyle...

Jak ich oleję, to będą naciągali innych. Nie chcę jednak zaszkodzić temu drugiemu zakładowi, choć jestem na 90% przekonany, że nie zaliczył mi tego testu jakoś ulgowo. Raczej więc nie byłoby oskarżenia, że zaniża jakość.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 23-09-2010 13:40 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #9 Ocena: 0

2010-09-23 13:44:18 (15 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline