MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Mienie przesiedleńcze - jak to wszystko załatwić?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

eladudzia

Post #1 Ocena: 0

2010-08-23 16:07:57 (15 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Z nami od: 09-06-2007

Witam forumowiczów. Mam pytanie związane z tytułam. Za rok wracam już z dziećmi do Polski na stałe i tam chcę kupić auto do użytku własnego. Posiadam również tutaj auto, które zostanie z moim mężem ale będzie zarejestrowane na mnie. Mąż przyjedzie tym autem po roku od mojego powrotu i wtedy chciałabym zarejestrować je w PL z kierownicą po prawej stronie jako "mienie przesiedleńcze". Zastanawiam sie jak to może wyglądać w moim przypadku skoro ja wracam w 2011r. a mąż w 2012r. Czy urzędnicy nie będą robić mi pod górkę, bo skoro wróciłam rok wcześniej od momentu wjazdu na terytorium Polski auta, które chcę zarejestrować jako mienie przesiedleńcze? No i już jedno auto będę miała na siebie zarejestrowane, które zakupię zaraz po powrocie do Polski. Czytałam na różnych forach o "mieniu przesiedleńczym" ale wszędzie jest inaczej napisane. Może ktoś już miał podobną sytuację i opisałby krok po kroku jak to wygląda?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kik1976

Post #2 Ocena: 0

2010-08-23 16:11:23 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

robi sie specjalne badania techniczne i do uzedu. moj ojciec zarejestrowal sobie tak golfa do uzytku wlasnego w pl i nie bylo problemu.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #3 Ocena: 0

2010-08-23 16:29:47 (15 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Kik, zapewne Twój tata tak zrobił z autem zaraz po powrocie do PL. W moim przypadku może być inaczej, bo auto będzie rok a może i dłużej na terenie UK, od momentu mojego powrotu do PL. Z tego co przeczytałam na innym forum, to auto jako mienie przesiedleńcze, powinno być zarejestrowane w ciągu 12 miesięcy od mojego powrotu do PL. Mam jeszcze jedno pytanie. Aby nie płacić akcyzy należy w urzędzie celnym przedstawić dokumenty, że się mieszkało rok na terenie UK. Zastanawiam sie jak ja mam to zrobić skoro siedzę z dziećmi w domku i wszystko jest na mojego męża. No, poza mieszkaniem, samochodem i taxami , ale to może nie wystarczyć, gdyż ja mogłabym siedzieć w PL a mąż z tego mógłby korzystać. Ponoć chcą payslipy lub inne dokumenty (rachunki).

Do góry stronyOffline

kik1976

Post #4 Ocena: 0

2010-08-23 16:37:27 (15 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

moi rodzice mieszkaja w uk, a samochod maja na poruszanie sie po pl. stoi sobie tam i czeka.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #5 Ocena: 0

2010-08-25 14:29:14 (15 lat temu)

eladudzia

Kobieta

czy ktos cos wie na ten temat?

Do góry stronyOffline

eurotarget

Post #6 Ocena: 0

2010-09-01 14:52:58 (15 lat temu)

eurotarget

Mężczyzna

Z nami od: 11-09-2007

Witam, chcialbym jedna rzecz sklaryfikowac. Czy to oznacza, ze mozna w ramach mienia przesiedlenczego zarejestrowac autko z kierownica z prawej w PL? Druga rzecz, jak wyglada tutaj sprawa z akcyza bo podobno mienie to nie zwalnia z obowiazku zaplaty akcyzy a ponadto auto musi byc kupione w UK i zarejestrowane na siebie przez min. 6 miesiecy. Prosze o info bo kupilem motor i chcialbym go przerzucic do kraju.
Practice makes perfect

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2010-09-01 15:05:46 (15 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Polecam watek na forum motoryzacyjnym:
http://angliki.info/f38/rejestracja-auta-na-mienie-przesiedlencze-145.html

Odpowiada na pytanie akcyzy i rejestracji (przegladu).
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

eladudzia

Post #8 Ocena: 0

2011-01-20 10:12:45 (14 lat temu)

eladudzia

Kobieta

Witam.
Wlaśnie chciałam sprowadzić moje auto do PL z kierownicą po prawej stronie i zarejestrować je jako "mienie przesiedleńcze". Auto mam dłużej niż pół roku i jestem tutaj 4 lata więc według prawa nie powinno być z tym problemu ale jednak problem się pojawił. Nie wiem jak to wygląda w Waszych miejscowościach ale w Olsztynie (woj. warmińsko-mazurskie) się nie da. Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją? W Polsce widać przecież samochody z kierownicą po prawej stronie na polskich rejestracjach więc nie wiem od czego to zależyi wkurza mnie to, że inni mogą zarejestrować a ja nie :-(.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2011-01-20 10:22:22 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

jak zobaczysz taki pojazd to po prostu zapytaj się kierowcy komu dał w łapę :)
W naszej miejscowości (londyn) rejestrują bez problemu ;)
A na poważnie szukaj na forach samochodowych tam prędzej coś znajdziesz.
Bo z tego co słyszałm to jakos powołują się na unijne przepisy z przed 15 lat, ostatnio polska miała o to sprawę w trybunale, ale dokładnie nie pamiętam.
pewnie ci mówią nie da się, bo trzeba przemówić do kieszeni jak towarzysz do towarzysza a nie tak bezczelnie "chce i już" :>
z partyjnym pozdrowieniem i dużo szczęścia życzę :))
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #10 Ocena: 0

2011-01-20 10:24:46 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »