MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

MOT - przedluzenie czy anulowanie?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

MamusiaPaulinki

Post #1 Ocena: 0

2010-04-21 12:33:37 (15 lat temu)

MamusiaPaulinki

Kobieta

Z nami od: 23-03-2010

Witam, mam pytanie do osob ktore sie znaja na angielskich sprawach zwiazanych z samochodami.
Ostatnio oddalam samochod do mechanika ktory powimienial kila rzeczy. MOT na ten samochod mam do 14 czerwca, wiec jest wazny.
Jednak mechanik (bez mojej prosby) poslal samochod na MOT i zrobil na kolejny rok. Dzisiaj jade odebrac samochod jednak nie zapytalam sie go odrazu czy MOT bede miala do Czerwca 2011 czy do Kwietnia 2011. Jezeli do kwietnia to czy strace te dwa miesiace przez mechanika (zreszta rodaka)?? Czy mam jakies prawo nie placic za MOT ktorego w gruncie rzeczy nie chcialam jezeli skraca mi sie o te dwa miesiace?

[ Ostatnio edytowany przez: MamusiaPaulinki 21-04-2010 12:34 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Ferguson

Post #2 Ocena: 0

2010-04-21 13:12:39 (15 lat temu)

Ferguson

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2007

MOT możesz zrobić tylko miesiąc wcześniej i będzie liczył się od daty końca starego ale tylko w przypadku kiedy POKARZESZ obecny certyfikat Mot-u ,jeszcze obowiązujący przy wykonywaniu nowego motu i poinformujesz o tym ,zresztą na starym certyfikacie powinna być napisana data od kiedy najwcześniej już możesz robić nowy MOT ..ale i tak musisz zawsze pokazać obecny certyfikat żeby nowy obowiązywał z końcem starego ....

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2010-04-21 13:15:20 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2010-04-21 14:06:04 (15 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #5 Ocena: 0

2010-04-21 14:32:26 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Cytat:

2010-04-21 13:12:39, Ferguson napisał(a):
MOT możesz zrobić tylko miesiąc wcześniej i będzie liczył się od daty końca starego ale tylko w przypadku kiedy POKARZESZ obecny certyfikat Mot-u ,jeszcze obowiązujący przy wykonywaniu nowego motu i poinformujesz o tym ,zresztą na starym certyfikacie powinna być napisana data od kiedy najwcześniej już możesz robić nowy MOT ..ale i tak musisz zawsze pokazać obecny certyfikat żeby nowy obowiązywał z końcem starego ....

nieprawda- kupowalam samochod ktory mial jeszcze 4 miesiace MOT wazny ale ja chcialam miec zrobiony nowy by byc pewnym auta ze nie ma wiekszych problemow- MOT zrobiono mi bez problemow , wazny byl od daty ostatniego MOT

teraz tez oddawalam auto na MOT, stary MOT byl wazny jeszcze dwa tyg , na przegladzie okazalo sie ze nie przeszedl MOT , musialam wymieniac tlumik, naprawe mialam dopiero na nastepny dzien ale pan w warsztacie mi powiedzial ze poniewaz auto nie przeszlo MOT nie moge nim jezdzic , dopoki nie naprawie i nie przejdzie MOT- niewazne bylo ze stary MOT byl jeszcze wazny- w systemie juz figurowal nowy niestety Failed MOT.
Przy okazji pan w warsztacie nam doradzil by w nastepnym roku przed MOT zrobic taki wstepny przeglad, zeby wiedziec co bedzie z MOT.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

MamusiaPaulinki

Post #6 Ocena: 0

2010-04-21 14:47:58 (15 lat temu)

MamusiaPaulinki

Kobieta

Cytat:

2010-04-21 14:32:26, littleflower napisał(a):
Cytat:

2010-04-21 13:12:39, Ferguson napisał(a):

nieprawda- kupowalam samochod ktory mial jeszcze 4 miesiace MOT wazny ale ja chcialam miec zrobiony nowy by byc pewnym auta ze nie ma wiekszych problemow- MOT zrobiono mi bez problemow , wazny byl od daty ostatniego MOT

teraz tez oddawalam auto na MOT, stary MOT byl wazny jeszcze dwa tyg , na przegladzie okazalo sie ze nie przeszedl MOT , musialam wymieniac tlumik, naprawe mialam dopiero na nastepny dzien ale pan w warsztacie mi powiedzial ze poniewaz auto nie przeszlo MOT nie moge nim jezdzic , dopoki nie naprawie i nie przejdzie MOT- niewazne bylo ze stary MOT byl jeszcze wazny- w systemie juz figurowal nowy niestety Failed MOT.
Przy okazji pan w warsztacie nam doradzil by w nastepnym roku przed MOT zrobic taki wstepny przeglad, zeby wiedziec co bedzie z MOT.

Czyli jak? mialas MOT wazny jeszcze przez 4 miesiace + kolejny rok? Czy od zrobienia nowego te 4 miesiace przepadly?
Przepraszam ale nie rozumiem

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #7 Ocena: 0

2010-04-21 15:38:30 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

te 4 miesiace przepadly- MOT mialam wazny 12 miesiecy od zrobienia nowego MOT-u
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Ferguson

Post #8 Ocena: 0

2010-04-21 16:59:24 (15 lat temu)

Ferguson

Mężczyzna

Z nami od: 08-05-2007

Cytat:

2010-04-21 14:32:26, littleflower napisał(a):

Nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi ,jeśli chcesz żeby zrobiony właśnie mot nie powodował przepadku wcześniejszych jeszcze ważnych miesięcy ,to jest tak tylko w przypadku jeśli nowy mot robisz nie wcześniej niż miesiąc przed końcem obecnego(na certyfikacie jest w którejś z rubryk wpis od kiedy już możesz zrobić właśnie taki mot),bo jeśli chcesz to możesz robić mot kiedy ci się podoba nawet po miesiącu o ostatniego,i ci zrobią z datą ważności 1 roku do daty jego zrobienia....i wtedy 11 ważnych miesięcy przepadło ....

A koleżanka właśnie o tym pisała że zrobiono mot teraz i przepadły jej miesiące które jeszcze miała ważne i pytała jak to jest czy przepadają ,to odpowiedziałem ....

I właśnie pojechanie na taki wcześniejszy Mot(i miesiąc przed końcem) daje ta szansę że jak coś wykryją i nie przejdzie to masz
czas na poprawę ....

Do góry stronyOffline

MamusiaPaulinki

Post #9 Ocena: 0

2010-04-21 17:05:32 (15 lat temu)

MamusiaPaulinki

Kobieta

Dobra, teraz juz wiem! Dzieki wielkie za pomoc :)

Do góry stronyOffline

grzesiek402

Post #10 Ocena: 0

2010-04-21 17:56:43 (15 lat temu)

grzesiek402

Mężczyzna

Z nami od: 03-05-2008

na zielonym dokumencie mot jest jasno napisane kiedy najwcześniej można zrobić następne badanie - nie mam tego pod ręką ale to na bank około miesiąca przed upływem ważności

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,