Str 2 z 5 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2010-03-20 09:52:20 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Jak pisalam wg dyskrecji sadu, zalezy gdzie z kolega jechaliscie tym samochodem.
Ada
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2010-03-20 09:55:51 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
dyskrecja w tym znaczeniu zapewne wg uznania sądu, po polsku dyskrecja to coś innego
![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
konradek | Post #3 Ocena: 0 2010-03-21 13:35:05 (15 lat temu) |
Z nami od: 19-03-2010 Skąd: Leeds |
dziekuje za odpowiedzi. tez slyszalem o banie na prowadzenie na jakis czas. zobaczymy, moze nie bedzie az tak zle
|
bysiekl | Post #4 Ocena: 0 2010-03-21 20:22:32 (15 lat temu) |
Z nami od: 14-04-2005 |
Nie masz co panikowac
![]() Ja jechalm sam na Provisionalu, swoim samochodem, bez ubezpieczenia( skonczylo mi sie dwa dni wczesniej ![]() ![]() Rozprawe w sadzie mialem dopiero po jakis 8 miesiacach, jedynie musicie znalesc jakos dobra wymowke dlaczego jechaliscie, mozecie sciemniac ze nie wiedzieliscie ze osoba z Provisonalem musi miec ubezpiecznie, ze wystarczy tylko osoby nadzorujacej. Na rozprawie grzecznie przyznalem sie do winy ze to moja wina, moze potraktowali mnie lagodniej bo wczesniej nie pracowalem dwa miesiace, wiec nie mialem na ubezpiecznie, jechalem wtedy samochodem z pracy, powiedzialem ze nie mialem wyjscia, o inaczej nie moglem dostac sie do pracy. W sumie wszytskich kar dosatlem 300 funtow, 200 funtow za brak insurancu, 70 funtow za jazde na Provisionalu bez superviora i 30 funtow to koszty sadowe. Jezli dostaniecie duza kare to napeno dadza wam jakos opcje w ratach, mi sie zapytano czy sie zgadzam na taka kwte jednorazowo, moglem naprzyklad wybrac ze chce no 3 ratach ale wtedy dali by mi wiecej. No i oczywiscie dosatlem 6 punktow karnych, co na provisonalu oznacza ze masz bana na dwa lata chyba, sam nie wiem dokaldnie, dopiero teraz bede sie dowiadywal co ja mam zrobic z tym moim prawkiem [ Ostatnio edytowany przez: bysiekl 21-03-2010 20:23 ] BysiekL
|
konradek | Post #5 Ocena: 0 2010-03-21 20:36:19 (15 lat temu) |
dzieki za odpowiedz. dzwonilem do agencji ubezpieczeiowej legal.dept i tam mi powiedzieli ze prawka nie zabieraja jesli nie bylo wypadku. Oczywiscie 6 punktow karnych no i kolega troche poplynie bo bedzie mal conviction sadowe w papierch... i mozliwe ze bana na dwa lata przez punkty...
|
|
|
konradek | Post #6 Ocena: 0 2010-04-30 13:06:01 (15 lat temu) |
Juz po sprawie
![]() ![]() Aha i wazne info dla tych ktorzy maja polskie prawo jazdy - jest na nich 12 pkt karnych tak jak na normalnym angielskim z tym, ze wszystkie punkty sa w bazie danych DVLA w Swansea, a nie na counterpart, ktorego nota bene w przypadku posiadania polish driving licence nie ma (chyba ze ktos sobie wyrobi?). Nie przesylaja punktow karnych do PL jak sadza niektorzy. W razie wymiany prawa jazdy z polskiego na angielskie nie zaczyna sie od 6 pkt ale normalnie od 12 (jesli jezdzisz dluzej niz 2 lata oczywiscie)... Tak mi dzis powiedziala pani prawnik w sadzie. Ale jesli ktos ma watpliwosci to moze dzwonic do DVLA, tam maja w miare dobre info. Pozdrawiam. |
krakn | Post #7 Ocena: 0 2010-04-30 15:01:33 (15 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
no to trafiłeś na laky day sedziego albo masz oczy jak najsmutniejszy piesek
![]() Pamientać należy ze to że tobie tak gldko poszlo i dali ci szanse nie każdemu się uda. poczytaj na forach zwłaszcza na moto ilu potraciło prawa jazdy, a ilu dostało bana za to samo wykroczenie co ty. laky men z ciebie :> teraz uważaj na siebie podwójnie, powodzenia. a teraz powiedz co z twoim kolegą?? bo w sumie on był głównym sprawcą Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Adacymru | Post #8 Ocena: 0 2010-04-30 20:09:03 (15 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: Juz po sprawie
![]() ![]() Dostales warunkowe odroczenie kary (conditional discharge) na 6 miesiecy. Jak wspomniales, jak nie popelnisz innego przestepstwa, to po 6 miesiacach zakonczy sie sprawa. Jak jednak w ciagu tych szesciu miesiecy cos zmalujesz, to wyrok w tej sprawie bedzie rozpatrywany od nowa (oczywiscie dodatkowo wyrok za nowa sprawe). Wazna poprawka, ze wyrok w tej sprawie nie bedzie ograniczony tylko do kary pienieznej. Sad bedzie mial od nowa cala game wyrokow, rowniez z dyskwalifikacja; nie ma zadnych gwarancji co do wysokosci czy surowosci kary.
Ada
|
Richmond | Post #9 Ocena: 0 2010-04-30 21:16:04 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
"Kare" pieniezna bedziesz placil przez pare najblizszych lat przy kupowaniu ubezpieczenia, bo jego stawka drastycznie wzrosnie.
Carpe diem.
|
babel70 | Post #10 Ocena: 0 2010-04-30 21:57:31 (15 lat temu) |
Z nami od: 30-03-2010 Skąd: warrington |
mam pytanko, znajomy powiedział mi ze jak mam ubezpieczenie na full to kazdy moze jezdzic moim samochodem, czy to prawda?
|