MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kto produkuje najlepsze automaty?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

winadu

Post #1 Ocena: 0

2009-07-17 11:49:53 (16 lat temu)

winadu

Mężczyzna

Z nami od: 31-12-2008

Ja pomyslalbym a Hondzie Accord-swietne auto ,
no i oczywiscie Subaru , oczywiscie w manualu, ale to juz inna bajka

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Post #2 Ocena: 0

2009-07-17 11:55:56 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2009-07-17 12:01:43 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

_Arik_

Post #4 Ocena: 0

2009-07-17 12:06:13 (16 lat temu)

_Arik_

Mężczyzna

Z nami od: 29-12-2007

Cytat:

2009-07-17 12:01:43, ciupek napisał(a):
Cytat:

2009-07-17 11:42:31, _Arik_ napisał(a):
trzeba wiedziec tez ze zle uzytkowanie skrzyni automatyczniej grozi uszkodzeniem a naprawa skrzyn auto. jest sakramensko droga
Zle uzytkowanie manuala rowniez grozi uszkodzeniem,tyle ze naprawa/wymiana tansza faktycznie.Ale automat+tempomat to cos co na trasie sprawia ze banan nie znika.Ale pewnych aut nie chcialbym miec w automacie(SKY,200SX,SUPRA-a szczegolnie ona)no i z Europy M5 i stare 911:-]:-]

wiadomo ;) ale tutaj temat o automacie i o tym tylko pisalem ;) w automacie jest wygoda ale minus to naprawa.
... Alfa Romeo ... ... ànimo ... ... caràttere ... I'd rather push my ALFA than drive a BMW!!

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2009-07-17 12:17:14 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no ale nie wiem co trzeba robić żeby automata zepsuć, pomijam naturalne zmeczenie materiału,
Hm, no chyba że ktoś ze wstecznego na 1 z kopem zrobi, ale tak to każdą rozwalisz.
W maździe mam skrzynie turbinową, gdzie olej pod ciśnieniem pełni funkcje przekazywania napędu, minusem trochę żółwienie, ale podobno nie do zajechania, najbardziej wrażliwe są paskowe, i dlatego są montowane w małych samochodach.
Zazwyczaj są planetarne.
i jeszcze jedno, o awaryjności fama idzie z lat kiedy powstały, od tamtego czasu praktycznie wszystko się zmieniło, bo już chyba z pół wieku mineło.

To o czym wspomina richmound, to fakt samochody sa produkowane w róznych krajach świata by uniknąć cła.

I np Grand Voyager, o ile wyprodukowane w USA są wspaniałe i nie do zajechania (silnik z łancuchem) o tyle produkowane w Austrii mają pasek w silniku, i to jest jego pieta achillesowa, po prostu pasek nie wytrzymuje "silnika" i jak dla mnie nie pomoże bardziej eleganckie i wypasione wnętrze niż w wersji amerykańskiej.

Ja gustuje w japońcach, trochę surowa stylistyka ale ma w sobie jakąś elegancje, no i puki co na prawdę trudno mi coś złego o nich powiedzieć, z tym że jak i mazda tak i Toyota Previa są zbudowane w japoni.
a samochody ze mną mają na prawdę ciężkie życie.:-]
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

_Arik_

Post #6 Ocena: 0

2009-07-17 12:38:01 (16 lat temu)

_Arik_

Mężczyzna

Z nami od: 29-12-2007

Cytat:

2009-07-17 12:17:14, krakn napisał(a):
no ale nie wiem co trzeba robić żeby automata zepsuć, pomijam naturalne zmeczenie materiału,
Hm, no chyba że ktoś ze wstecznego na 1 z kopem zrobi, ale tak to każdą rozwalisz.
W maździe mam skrzynie turbinową, gdzie olej pod ciśnieniem pełni funkcje przekazywania napędu, minusem trochę żółwienie, ale podobno nie do zajechania, najbardziej wrażliwe są paskowe, i dlatego są montowane w małych samochodach.
Zazwyczaj są planetarne.
i jeszcze jedno, o awaryjności fama idzie z lat kiedy powstały, od tamtego czasu praktycznie wszystko się zmieniło, bo już chyba z pół wieku mineło.

To o czym wspomina richmound, to fakt samochody sa produkowane w róznych krajach świata by uniknąć cła.

I np Grand Voyager, o ile wyprodukowane w USA są wspaniałe i nie do zajechania (silnik z łancuchem) o tyle produkowane w Austrii mają pasek w silniku, i to jest jego pieta achillesowa, po prostu pasek nie wytrzymuje "silnika" i jak dla mnie nie pomoże bardziej eleganckie i wypasione wnętrze niż w wersji amerykańskiej.

Ja gustuje w japońcach, trochę surowa stylistyka ale ma w sobie jakąś elegancje, no i puki co na prawdę trudno mi coś złego o nich powiedzieć, z tym że jak i mazda tak i Toyota Previa są zbudowane w japoni.
a samochody ze mną mają na prawdę ciężkie życie.:-]

tak jak mowisz podobno... ale nie ma 100% pewnoscie ze jest nie do zajechania, spieprzyc sie moze z zlego uzytkowania np nie tak jak Ty piszesz, zreszta amatorow z takiej jazdy nie brakuje.

Ostatnio bylo w TVN Turbo cos o skrzyni automatycznej, nie pamietam dokladnie w jakim aucie, ale rozkrecali i wymieniali w niej podzespoly, powod uszkodzenia byl prosty zle uzytkowanie skrzyni co doprowadzilo do pokruszenia sie zebow i materialu itp.
A jak do tego doszlo? proste, w autmacie jak zmienisz bieg czy to na wsteczny czy na 1 to auto powinno byc calkowicie zatrzymane, wystarczy ze minimlanie bedziesz sie poruszal do tylu na R a potem dasz 1 to juz doprowadzasz do kruszenia itp. Nie mowie tutaj o gwaltownych ruchach jak napisales. Wiadomo tez ze to nie odrazu szlak trafi tylko po jakims czasie :)

i jeszcze cos co wyczytalem w necie, wklejam ponizej :)

Skrzynia automatyczna - we współczesnym samochodzie jest najbardziej skomplikowanym podzespółem pojazdu - najczęściej stanowi 1/3 (!!!) wartości nowego pojazdu (zapewne nikt o tym nie wie). Przykład z firmy Mitsubishi. Model Pajero w salonie kosztuje około 240 000zł, a sama skrzynia do tego modelu 80 000 zł (!!!). Remont takiej skrzyni kosztuje kilkadziesiąt (!) tysięcy złotych. To nie jest wymysł tylko koszt części do tego modelu, które są astronomiczne.

Koszt naprawy starego samochodu wyposażonego w automatyczną skrzynię biegów bardzo często przekracza jego wartość.

A TUTAJ mozna wyczytac wszystko na tematu automatu

[ Ostatnio edytowany przez: _Arik_ 17-07-2009 12:48 ]

... Alfa Romeo ... ... ànimo ... ... caràttere ... I'd rather push my ALFA than drive a BMW!!

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2009-07-17 12:59:32 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Mysle, ze przypadek Pajero jest skrajny, bo to auto terenowe i jest o wiele bardziej skomplikowane mechanicznie niz zwykle. Nie wiem dokladnie jaka skrzynie ma Pajero i jakie mechanizmy, ani jak jest zbudowany, bo nigdy nie interesowalam sie tym, ale poczytanie paru for o autach terenowych otwiera oczy na koszta eksploatacji i napraw.

Nissan Qashqai to raczej z autem terenowym ma niewiele wspolnego, poza napedem na 4 kola. Nie straszmy potencjalnych kupcow :-)

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 17-07-2009 13:00 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2009-07-18 12:57:32 (16 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2009-07-18 13:42:57 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

No to zmień bieg w trakcie toczenia w tradycyjnej skrzyni to zobaczysz co się stanie, to samo zgrzyt i po skrzyni, wiec to nie jest dobry przykład.
Zawsze zmiana biegu na rewers ma być z całkowitego zatrzymania.

niektóre tzw sportowe samochody z półki full wypas mają skrzynie automat, dwa programy sport i zwykła oraz z możliwością ręcznej zmiany przy kierownicy mają łopatki prawą łopatką dodajemy biegi lewą ujmujemy, jak w bolidach :))
Ale my raczej mówimy o pojazdach dla zwykłego usera, w cenie powiedzmy 5-10000 i w rocznikach około 3 lata, co?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Richmond

Post #10 Ocena: 0

2009-07-18 16:10:53 (16 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Krakn, te wszystkie rzeczy sa np w Scirocco :-) Cena od 17K za manual, automat to chyba z 19K. Jazda sportowa jest nawet niezla, sa tez rozne opcje zawieszenia - sport, comfort i normal.

[ Ostatnio edytowany przez: Richmond 18-07-2009 16:15 ]

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,