odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
iloclaude |
Post #1 Ocena: 0 2009-04-04 20:52:37 (16 lat temu) |
Z nami od: 23-07-2007 Skąd: Luton (Poznan) |
Witam serdecznie!
W zeszlym tygodniu wybralam sie w dluzsza trase no i troszke sie rozpedzilam... Po tym moim rozpedzeniu zaswieciala mi sie kontrolka silnika! Niestety nie posiadam ksiazki serwisowej i nie wiem, co to dokladnie oznacza i w sumie dlaczego sie zawsiecilo?
Po zaparkowaniu auto i jego odpoczynku przez okolo 2 godzinki konrolka juz sie nie swiecila, ale mam wrazenie jakby silnik zaczal troszke glosniej pracowac...
Prosze pomozcie  Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
|

|
 |
|
|
krunschwitz |
Post #2 Ocena: 0 2009-04-04 20:53:58 (16 lat temu) |
Z nami od: 21-05-2006 Skąd: trzeci kamień od Słońca |
Napisz co to za kontrolka,jak wygląda. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
iloclaude |
Post #3 Ocena: 0 2009-04-04 21:01:57 (16 lat temu) |
Swiecace sie na zolto kontury silnika z takim "zygazaczkiem" posrodku [ Ostatnio edytowany przez: iloclaude 04-04-2009 21:02 ] Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
|

|
 |
|
krunschwitz |
Post #4 Ocena: 0 2009-04-04 21:09:29 (16 lat temu) |
Ok.Wiem która.Przyczyn zapalenia się tej kontrolki może być kilka.Jak pogoniłaś ostro auto i wydaje ci się,że teraz głośniej pracuje silnik to sprawdź w pierwszej kolejności poziom oleju.Ustaw auto na poziomej powierzchni.Wcale z tym nie łatwo,bo ulice w UK mają często łukowy przekrój.Czasem auto potrafi łyknąć dużo oleju podczas ostrej jazdy.Nie raz już widziałem takie przypadki.
Kontrolka mogła się zapalić np. z powodu nieprawidłowego sygnału z sondy lambda.Są też inne możliwości.Nie będę robił wykładu  ,to temat dość długi. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
martanestorowsk |
Post #5 Ocena: 0 2009-04-04 21:10:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 22-09-2007 Skąd: Droitwich |
czesc!swojego czasu tez mielismy astre i tez swiecila nam ta kontrolka-w naszym przypadku musielismy wymienic przeplywomierz powietrza-po wymianie tej czesci juz kontrolka nie swiecila ale mechanikiem nie jestem wiec nie chce wprowadzac cie w blad
|

|

|
|
|
krunschwitz |
Post #6 Ocena: 0 2009-04-04 21:13:14 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-04-04 21:10:02, martanestorowska napisał(a):
czesc!swojego czasu tez mielismy astre i tez swiecila nam ta kontrolka-w naszym przypadku musielismy wymienic przeplywomierz powietrza-po wymianie tej czesci juz kontrolka nie swiecila ale mechanikiem nie jestem wiec nie chce wprowadzac cie w blad
Uszkodzony przepływomierz to też jeden z powodów.Zgadza się. Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.
|

|

|
|
stokesay |
Post #7 Ocena: 0 2009-04-04 21:31:35 (16 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Tutaj masz opis jak sprawdzić o co kaman metodą domową. Możesz podjechać do mechanika, u mnie chłopaki za podłączenie do kompa biorą Ł20. Lub zgłoś się do patta, chłopak wydaje się mieć głowę na karku i z tego co pisał u nas planuje otworzyć warsztat, więc na pewno Ci również pomoże!  Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|

|

|
|
iloclaude |
Post #8 Ocena: 0 2009-04-04 21:36:34 (16 lat temu) |
Cytat:
Mnie tak kontrola zaswicila sie tylko jeden jedyny raz.
Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Moze rzeczywiscie to cos z olejem albo ta sonda lambda. Cos mi sie w ogole wydaje, ze duzo paliwa polyka jak na silnik 1,6 takze moze warto sprawdzic ta sonde. No i w sumie od 5 miechow nie byl serwisowany, takze chyba tez pora na wymiane oleju i wszystkich filtrow...
Dzieki wielkie jeszcze raz!!!  Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
|

|
 |
|
krakn |
Post #9 Ocena: 0 2009-04-04 22:58:18 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
5 miechów  ? a ile mil zrobiłeś? ja ostatnio zapomniałem i jak zwykle pojechałem przed przeglądem miałem 20 000 mil zrobione, olej był jak z ropniaka  ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) wiem głupota, ale na prawdę zapomniałem ze po 10 000 mil trzeba wymienić olej, na szczęście te "magnesiki" w oleju działały  ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
andreek |
Post #10 Ocena: 0 2009-04-04 23:56:02 (16 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2008 Skąd: S.Yorkshire |
Cytat:
2009-04-04 21:36:34, iloclaude napisał(a):
Cytat:
Mnie tak kontrola zaswicila sie tylko jeden jedyny raz.
Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi. Moze rzeczywiscie to cos z olejem albo ta sonda lambda. Cos mi sie w ogole wydaje, ze duzo paliwa polyka jak na silnik 1,6 takze moze warto sprawdzic ta sonde. No i w sumie od 5 miechow nie byl serwisowany, takze chyba tez pora na wymiane oleju i wszystkich filtrow...
Dzieki wielkie jeszcze raz!!!
Tez mialem kiedys ten problem z Astra 1.6, 99r.
Kontrolka zapalila mi sie kilka razy i bylem na podlaczeniu do kompa i resecie.Niczego powaznego nie znalezli i na krotki czas byl spokoj,ale po pewnym czasie to samo  Wiec ja sprzedalem i po klopocie z Astra ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) .Wydaje mi sie ze to nie jest przypadek i ten ty  p tak ma  Teraz jezdze Citroenem C5, 2.0HDI i mam ten sam problem,kilka wizyt w servisie Citroena i reset kompa,bo niczego nie znalezli i po pewnym czasie znow swiecenie sie kontrolki.Teraz dalem sobie z tym spokoj i nie przezywam tej kontrolki,bo odczuwalnej roznicy nie ma zadnej i wyczytalem na forum Cytrynki ze ten typ tez tak ma. 
|

|
 |
|