Cytat:
2009-03-05 09:04:28, smialo napisał(a):
witam wszystkich!!!
Jestem w trakcie nauki testów na prawko jazdy.
Skończyłem wkuwać tą ogromną ilość pytań 964

)) i zaczynam kolejną naukę czyli zagrożenia.
Pytanie moje jest następujące: wczoraj wieczorem usiadłem do tego, raz klikam na zagrożenia potem pokazują mi gdzie one są cofam klikam to samo co pokazali, ale wyniki pkt. jest inny

((
Niewiem jak mam to robić dobrze.
Kto ma z tym doświadczenie proszę o poradę.
pozdrawiam
marcin
Nie wiem z czego się uczysz, ja uczyłam się z DSA CD, także mogę Ci powiedzieć kilka moich spostrzeżeń.
Hazard perception oceniane jest na podstawie Twojej zdolności do wychwytywania i wybierania potencjalnych zagrożeń, które mogą przekształcić się z biegiem sytuacji w realne zagrożenie, zmuszając Ciebie jako kierowcę do podjęcia pewnych akcji np. zmiana prędkości pojazdu..
I teraz tak... musisz wykazać, że umiesz przewidywać.. np. hazardem są przechodnie, czy zaparkowany samochód po drugiej stronie ulicy, skrzyżowanie, znaki drogowe, które dają Ci wskazówkę, tak samo jak (i tu zwróć uwagę na to na teście- stan nawierzchni czy nie jest np. mokro, czy są kał€że- to są też hazardy!) itp..
Te filmy, które masz na CD są dobre za pierwszym razem, bo potem wiesz już gdzie zagrożenia występują i wtedy reagujesz znacznie szybciej, aniżeli gdy widzisz je po raz pierwszy, dlatego Twoje wyniki mogą być niskie!
Najlepiej gdybyś zostawił te filmy na kilka dni i potem zabrał się za nie raz jeszcze.
Powiem Ci, że najlepiej przygotujesz się jak będziesz wiedział czego szukać na tych filmikach, i będziesz miał jazdy z instruktorem, bo to właśnie na jazdach najlepiej nauczysz się HP..
Ja test zdałam we wtorek, z HP zdobyłam 60pkt, choć jak rozmawiałam z potencjalnym instruktorem (chciałam najpierw zdać teorię, a potem wziąć jazdy) powiedział mi on, że jak na fakt, że jeszcze nie siedziałam za kółkiem to był dobry wynik.
CD odpaliłam dzień przed egzaminem, 2 razy przesłuchałam sobie klipy czym są hazardy i jak je wychwytywać, 2 razy zrobiłam filmy i poszłam na egzamin.
Dasz radę zdać, to jest proste!
POZDR
AU