MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Brytyjskie tablice-lewa kierownica- w Polsce

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

remikelektronik

Post #1 Ocena: 0

2009-02-05 17:28:50 (16 lat temu)

remikelektronik

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 05-02-2009

Witam. Mam takie pytanie. Wróciłem do Polski samochodem po paru letnim pobycie w uk. Autko mam na brytyjskich tablicach, kierownica po lewej stronie(LHD), autko ma ważny brytyjski przegląd. W tej chwili mam wykupione ubezpieczenie w AXA (na brytyjskie tablice) Autko jest zarejstrowane na mnie na brytyjski adres. Ubezpieczenie jest na Polski adres. Czy jeżdząc na takich zasadach jestem narażony na jakieś kłopoty ze strony policji(chodzi mi o ubezpieczenie i czas jaki mam na przerejstrowanie samochodu). Jeżdzę w ten sposób już od Listopada. Czy nie będę miał problemów z zarejstrowaniem samochodu, czytałem ze jak auto jest na mnie i na brytyjski adres to mogę miec problem go tu zarejstrować na siebie. Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SiwyZmc

Post #2 Ocena: 0

2009-02-05 17:58:54 (16 lat temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

Problem z zarejestrowaniem to pewnie natury takiej ze kierownica bedzie po zlej stronie czego zapewne Ci nie odpusci nikt w Polsce bez zdarcia z Ciebie niepotrzebnej "skory" (czyt. pieniedzy) a co do jezdzenia z ubezpieczeniem na polski adres a dowodem rejestracyjnym na angielski to w koncu sie do Ciebie przyczepia bo taka jest niestety natura polskiej policji. Jesli udowodnisz ze wyjezdzasz raz na pol roku do UK powiedzmy to dadza Ci spokoj, ale w koncu skonczy sie przeglad a w Polsce go nie zrobisz. Tak czy siak czeka CIe albo przerobka kierownicy albo sprzedaz samochodu.

Do góry stronyOffline

krunschwitz

Post #3 Ocena: 0

2009-02-05 18:01:25 (16 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Cytat:

2009-02-05 17:58:54, SiwyZmc napisał(a):
Problem z zarejestrowaniem to pewnie natury takiej ze kierownica bedzie po zlej stronie czego zapewne Ci nie odpusci nikt w Polsce bez zdarcia z Ciebie niepotrzebnej "skory" (czyt. pieniedzy) a co do jezdzenia z ubezpieczeniem na polski adres a dowodem rejestracyjnym na angielski to w koncu sie do Ciebie przyczepia bo taka jest niestety natura polskiej policji. Jesli udowodnisz ze wyjezdzasz raz na pol roku do UK powiedzmy to dadza Ci spokoj, ale w koncu skonczy sie przeglad a w Polsce go nie zrobisz. Tak czy siak czeka CIe albo przerobka kierownicy albo sprzedaz samochodu.

LHD to kierownica po "polskiej" stronie:-W
O jakiej przeróbce piszesz:-o
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

SiwyZmc

Post #4 Ocena: 0

2009-02-05 18:25:59 (16 lat temu)

SiwyZmc

Mężczyzna

Z nami od: 06-02-2008

w tym wypadku problemu nie powinno byc zadnego do momentu jak skonczy sie MOT na pojazd bo z blachami angielskimi nikt tego raczej nie ruszy. Mimo ze nie wiem na bank to znajdzie sie jakis prikaz, ktory nie zezwala robic przegladu na samochod, ktory nie posiada polskiej blachy. Sorka za blad:-]

[ Ostatnio edytowany przez: SiwyZmc 05-02-2009 18:26 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2009-02-05 21:01:01 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

6 miesięcy, a potem przerejestrowanie albo wyjazd z polski, te same zasady co tutaj
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

newcastlowo

Post #6 Ocena: 0

2009-03-07 14:33:31 (16 lat temu)

newcastlowo

Mężczyzna

Z nami od: 24-12-2008

Cytat:

2009-02-05 18:25:59, SiwyZmc napisał(a):
w tym wypadku problemu nie powinno byc zadnego do momentu jak skonczy sie MOT na pojazd bo z blachami angielskimi nikt tego raczej nie ruszy. Mimo ze nie wiem na bank to znajdzie sie jakis prikaz, ktory nie zezwala robic przegladu na samochod, ktory nie posiada polskiej blachy. Sorka za blad:-]
każda stacja diagnostyczna robi przeglądy pojazdów zarejestrowanych poza krajem. wynika to z konwencji wiedeńskiej. tyle dowiedziałem się dzwoniąc do ośrodka szkoleniowego, który szkoli diagnostów. różnica jest taka, że nie robią przeglądu okresowego tylko podstawowy i nie mogą dokonywać żadnych wpisów w dowodzie rejestracyjnym.

[ Ostatnio edytowany przez: newcastlowo 07-03-2009 14:35 ]

Do góry stronyOffline

_Steve_

Post #7 Ocena: 0

2009-03-07 14:42:25 (16 lat temu)

_Steve_

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2007

No ale w Polsce nie drukuje sie kwitka MOT (tego zielonego) wiec jak to jest? Wystawiaja cos innego, miedzynarodowego?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #8 Ocena: 0

2009-03-07 17:24:38 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

no robić może każdy, i mogą stwierdzić czy samochód jest sprawny czy nie, ale co z wykonanej pracy skoro nie mogą wystawić uznawanej w całej europie, wiec kontrola tylko dla własnej informacji.

Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,