MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenie w uk

« poprzednia strona

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 3 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zakret

Post #1 Ocena: 0

2009-01-22 16:59:43 (16 lat temu)

zakret

Mężczyzna

Z nami od: 30-11-2008

Cytat:

2009-01-22 16:25:14, leleon2000 napisał(a):
Licence Type
Your licence must have been issued in the UK or a current EU country. If you do not hold a Licence from any of these countries, please call us for a quote.

zalezy od ubezpieczalni,ale sam widzisz ze EU to nie to samo co UK
w wiekrzosci ubezpieczalni trzeba to wlasnie zaznaczyc czy jest to UK czy EU a dopiero jesli jest inna niz wymienione to trzeba zadzwonic

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2009-01-22 17:14:55 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3 Ocena: 0

2009-01-22 18:19:51 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Cytat:

2009-01-22 17:14:55, jacek782 napisał(a):
Dlatego jest tak,ze Full UK Driving Licence a nasze polskie to dla ubezpieczyciela jest roznica.Stad jest rozna wysokosc ceny ubezpieczenia.To jest wyraznie zaznaczone w dokumencie,czy EU,czy Full UK.

Jaka według ciebie różnica, jeżeli w każdej chwili można wymienić prawko polskie na brytyjskie?
Różnica jest tak jak między banknotem £20 a dwoma banknotami po £10

[ Ostatnio edytowany przez: vitek 22-01-2009 18:22 ]

The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Rektaj

Post #4 Ocena: 0

2009-01-22 19:14:08 (16 lat temu)

Rektaj

Mężczyzna

Z nami od: 18-08-2007

Cytat:

[Jaka według ciebie różnica, jeżeli w każdej chwili można wymienić prawko polskie na brytyjskie?
Różnica jest tak jak między banknotem £20 a dwoma banknotami po £10

oj vitq vitq

sa firmy ubezpieczeniowe ktore zapytaja 10-15 pytan i sa w stanie wyliczyc ci skladke....sa tez takie ktore zapytaj 30-40 pytan i tez wylicza ci skladke. Bierze sie to z doswiadczenia danej firmy w sprawie wyplaconych odszkodowan. Kazda firma chce zarobic wiec musi wyliczyc ryzyko w mozliwie najkorzystniejszy sposob. Obciazajac wysoka skladka tych kierowcow ktorzy odpowiadaja modelowi wysokiego ryzyka i oferujac korzystne skladki dla wzoru odwrotnego.
Wiec np. mozesz jezdzic najbezpieczniejszy autem z dostepnych na rynq i posiadac prawko przez 10lat a ze parqjesz auto w miejscu gdzie w poprzednich latach skradziono 30 samochodow to zaplacisz wiecej niz 20 latek z tym samym autem na innym adresie.

co do prawa jazdy...

Zalozmy vitq ze jezdzisz sobie swoim polonezem na brytyjskich blachach po Yorkshire... oczywiscie jestes ubezpieczony w pzu(tylko takim tutejszym :-] ).... biorac pod uwage ze polonez w UK jest szalenie popularnym autem i szacunkowo jest 20 egzemplarzy na calej wyspie, prawdopodobienstwo tego ze np. 1%-2% tych aut zostanie skradzionych lub zniszczonych jest bardzo male.
Inna sprawa z prawdziwie popularnym fordem focuse'em, ktory w uk "sterczy" na kazdym rogu i ryzyko (czyt. prawdopodobienstwo) uczestniczenia tego pojazdu w wypadq itp. jest stosukowo wieksze a co za tym idzie skladka na ubezpieczenie forda bedzie wyzsza.

Podobnie niektore firmy rozpatruja sparwe driving licence.
Jak latwo sobie wyobrazic w UK jest wiecej kierowcow ktorzy posiadaja FULL UK (patrz ford) driving licence niz EEC (patrz polonez) z czego wiecej wypadqw bedzie na niekorzysc tych FULL UK (chocby dlatego ze spora czesc posiadaczy EEC licence jest ubezpieczona na tzw. kontynecie, a co za tym idzie "zagranicza" firma bedzie uwiklana w mozliwe koszty - co nie obchodzi brytyjskiego ubezpieczyciela w kwestii ustalania skladek tak bardzo jak "krajowe" incydenty)

.... mam nadzieje ze potrafisz sobie wyobrazic o co chodzi.

ps. moze polonez to zly przyklad bo skladka pewnie bedzie spora z powodu trudnosci w uzyskaniu czesci zamiennych (np. jakby byly potrzebne do naprawy auta podczas wypadq) ale to inny temat.

pozdrawiam
Czym chata bogata, co ukradnie Tata.

Do góry stronyOffline

robearth

Post #5 Ocena: 0

2009-01-23 16:52:54 (16 lat temu)

robearth

Mężczyzna

Z nami od: 21-01-2009

Chcialbym wyjasnic jak skonczyla sie sprawa.Skontaktowalem sie z towarzystwem ubezpieczeniowym i okazalo sie,ze chcieli sie dowiedziec czy wiedzialem,ze moj samochod mial juz jeden wypadek,kiedys i w "ichniejszej" bazie danych widnieje jako smaochod powypadkowy.W zwiazku z tym poinformowali mnie,ze nie beda mogli przedluzyc mojej polisy w przyszlym roku.NIe wiedzialem o tym,samochod kupilem od prywatnego wlasciciela,ktory nie powiedzial mi nic o tym,oczywiscie widzac,ze nie ma historii wozu nie musialem go kupowac,ale wszystkie inne potrzebne dokumenty byly(dowod rejestracyjny,MOT,oplacony road tax,po roku bez problemu przeszedl znowu MOT) wiec dlaczegoby nie..O polskie prawo jazdy tez mnie spytali,powiedzialem im,ze nie mam UK driving licence tylko polskie,na co oni odpowiedzieli,ze to nic nie szkodzi i ,ze wprowadza ta zmiane w mojej polisie.Tak wiec obylo sie bez problemow,ktore juz spedzaly mi sen z powiek.Kamien spadl mi z serca.Dzieki wszystkim za wsparcie.Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #6 Ocena: 0

2009-01-23 18:08:48 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Rektaj niestety nic a nic nie rozumiem z twoich pokrętnych wywodów (i to nie tylko z powodu oryginalnej pisowni :-))
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Post #7 Ocena: 0

2009-02-15 16:34:41 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitek

Post #8 Ocena: 0

2009-02-15 17:01:34 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Na polisie masz wymienienionych z nazwiska kierowców którzy są nią objęci. Sprzedaż samochodu niczego tu nie zmienia.
Kupujacy żeby być w zgodzie z prawem powinien ubezpieczyć auto zanim nim odjedzie. Ale to już jego sprawa.
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,