Cytat:
2008-12-31 12:10:21, AndrzejW napisał(a):
No właśnie - czy to nawigacja przekłamuje, czy licznik w samochodzie.
Słyszałem, że ponieważ liczniki samochodowe mają dopuszczalny błąd ok 10% to są zawsze tak ustawiane aby zawyżały prędkość. Dzięki temu w najgorszym wypadku pojedziesz zgodnie z przepiasami.
A nawigacja konsekwentnie pokazuje mi mniejsze wartości.
Jeżeli jadę równo na autostradzie i nawigacja stale pokazuje mi 70 a licznik w samochodzie 75 mph to bardziej wierzę nawigacji.
no i tu można się przejechać.
Dokładniej jest niestety albo stety pomiar prędkościomierza.
Dlatego że liczony jest dokładnie obwód koła i ilość obrotów.
I jeżeli ktoś chce sobie dokładnie zmierzyć to nie wiem gdzie tu ale będąc w Polsce w każdym mieście jest co najmniej kilka odcinków drogi gdzie Główny urząd miar dokonuje legalizacji np taksometrów, czy innych urządzeń pomiarowych w pojazdach, odcinek ma dokładnie 1 kilometr, czasami jest 3/4 kilometra ale rzadko.
W krakowie są co najmniej dwa takie odcinki.
Jeżeli sobie przejedziecie takim odcinkiem i kilometr pokazany na liczniku będzie kilometrem to oznacza że macie prawidłowo ustawiony licznik, a co za tym idzie prędkościomierz.
Niedokładność zaczyna się już gdy macie za dużo lub za mało powietrza ale to jest minimalne, większe różnice daje wymiana opon, np standardowe 14" na 15 czy nawet 17" dlatego taksiarze po każdej zmianie opon są zobowiązani do legalizacji taksometrów i kas fiskalnych.
Dokładniejsze pomiary uzyskuje się tam gdzie licznik jest na impulsy a nie bezpośrednio z linki mechanicznie (ale to już zabytki tak mają)
z mojego doświadczenia i obserwacji wynika że fotoradary tutaj mają różną tolerancje, te na szybkiego ruchu i tam gdzie nie ma większego zagrożenia około 10% np na 70M/h spokojnie można przejechać 80, ale przy 30, nie radze jechać 40, kilka razy wzbudziłem kamerę kłomnie jadąc w przeciwną stronę właśnie o 5-10 za dużo. Na pewno bardzo duża dokładność jest koło szkół jakieś wąskie drogi gdzie jest duże natężenie pieszych, zobaczcie, jak często te paski są bardzo gęsto, to właśnie po to by udowodnić niewielkie przekroczenie prędkości.
Tutaj pomiar dokonuje się na dwa sposoby, jeden to pomiar podczerwieni, drugi pętle indukcyjne w asfalcie.
Co do dokładności GPS, nie jest to najdokładniejszy pomiar, zwykłe urządzenia konsumenckie gdy się nie poruszamy mają dokładność 5 metrów, a wiec krańcowo promień 10 metrów! gdy się poruszamy nawet kilkanaście metrów, każdy kto kiedyś stosował mape zwykła bez autoroutingu mógł się przekonać że ślad na mapie jest nie na drodze ale koło niej.
istnieje możliwość dokonania pomiaru GPS z dokładnością do 2 cm, a nawet 1 cm, dokonuje się to urządzeniami geodezyjnymi, być może widzieliście kiedyś na stojaku takie szare ufo, to właśnie geodeci.
Pomiar z dokładnością do 2cm trwa 6 godzin, z dokładnością do 1 cm, powtarza się 3x
Soory za nudzenie ale kiedyś sprzedawałem i instalowałem takie urządzenia i mogę się podzielić wiedzą
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.