2012-05-26 12:22:32, Richmond napisał(a):
2012-05-26 12:10:29, Yosarian napisał(a):
polecam zapytać się adwokata nawet związkowego czy użycie określenia "młody zespół" kwalifikuje się o oskarżenie o dyskryminacje, jeżeli powie że tak, to tylko gratulować

Ja przegladam codziennie ogloszenia o prace w IT w UK i zapewniam Cie, ze nie mam tam tego typu sformulowan. Porzadny rekruter nie pozwolilby sobie na takie sformulowanie. Niektorzy na koncu ogloszen dodaja nawet tekst o tym, ze nie dyskryminuja kandydatow z zadnego powodu i przestrzegaja wszystkich przepisow.
Zagadnienia semantyki jesli juz. Nikt nie napisze mlody zespol, o zespole, ktory jest dopiero tworzony/zostal utworzony. Uzyje sie zwrotu, ze jest to nowo powstaly zespol. Nie bede cytowac Ci ogloszen, ale widzialam dokladnie taki zwrot pare dni temu w jednym z nich.
Yosarian, w tej chwili w UK ogloszenie powinno zawierac tylko i wylacznie opis pracy, zadnych okreslen, ktore moglyby zostac odebrane jako dyskryminacja, zadnych przymiotnikow odnoszacych sie do osobowosci.
Pare lat temu byla glosna sprawa, kiedy to pewien pan podal do sadu firme, ktora uzyla w ogloszeniu slowa 'reliable'. Pan twierdzac, ze jest 'unreliable', poczul sie z tego powodu dyskryminowany i sprawe ... wygral.
Rok temu powyzszy pan mial zalozoncyh 51 spraw w sadach i kazda ugoda, na ktora przystawal byla w oklicach 3,5 tys funtow.
Podal nawet do sadu jedno z naszych biur, za to, ze w ogloszeniu napisano 'graduates welcome' jako zacheta dla absolwentow wyzszych uczelni, wsrod ktorych panuje w tej chwili wysokie bezrobocie.
To tak off topic.
Co do glownego tematu, to mnie osobiscie nie pasuje w tym wszystkim fakt, ze chodzi tu o prace na lotnisku. Z wlasnego (agencyjnego) doswiadczenia wiem, ze dany pracownik musi miec udokumentowane ostatnie 5 lat pracy w UK i dobre referencje, zeby firmy w ogole zaczely robic mu CRB i szkolenia pod katem security. Sam ten proces trwa pare ladnych tygodni. Nie wiem jednak, czy dotyczy to wszytkich firm 'lotniskowych', byc moze ta jest inna

[ Ostatnio edytowany przez: espe-7 26-05-2012 15:26 ]