MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Conclave 2025

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2025-05-08 10:59:31 (6 godzin temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Cytat:

2025-05-08 09:47:30, daavid napisał(a):
JP2 miał wpływ na upadek komunizmu? Naprawdę ciężko znaleźć na to dowody

Wielu badaczy się nie zgodzi - kontakty z Reaganem zarówno oficjalne, jak i prywatne były regularne. Soft power, opinia społeczna też odgrywa rolę.

Pogugluj "holy alliance" czy "cold warriors".

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2025-05-08 11:16:00 (6 godzin temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Ja nie twierdzę, że Papież nie był zainteresowany tym żeby uwalić system, ale USA tak czy siak mieli na pieńku z ZSRR od praktycznie końca 2WŚ. Nie twierdzę też, że nie miał żadnego wpływu, sof power - to się zgadza, wpływ na morale w Polsce też był istoty. Tyle że najbardziej istotne było to, że system się wywracał. Przed stanem wojennym polscy komuniści usłyszeli, że mają sobie poradzić sami, bo ZSRR nie ma tyle zasobów żeby i tutaj się angażować (mieli, ale byłoby to kosztowne, finansowo i politycznie).

To tile, bo odpływamy od tematu.

Nadal czarny dym.

Do góry stronyOnline

rafald

Post #3 Ocena: 0

2025-05-08 12:00:17 (5 godzin temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Napisałeś, że ciężko znaleźć dowody na to, że JPII miał wpływ na obalenie komunizmu.
No to odpisuję, że wcale nie tak ciężko.

Wczoraj w domu dyskutowaliśmy o globalnym wpływie Kościoła, papieża i konkluzja była taka, że z europocentrycznego punktu widzenia, szczególnie mieszkając w anglikańskim, bądź co bądź UK, trudno jednoznacznie się wypowiadać.

Wierni z Ameryki Południowej czy Afryki subsaharyjskiej mogą mieć diametralnie różne podejście do tematu.

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2025-05-08 12:23:50 (5 godzin temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2025-05-08 12:00:17, rafald napisał(a):

Wierni z Ameryki Południowej czy Afryki subsaharyjskiej mogą mieć diametralnie różne podejście do tematu.

Też różnie można mówić. Tam wiernych najszybciej przybywa, ale w Afryce chrześcijaństwo nie jest dominujące a w Ameryce Południowej wersja katolicka powoli traci na rzecz kościołów protestanckich.

Do góry stronyOnline

ZlotaPerla2

Post #5 Ocena: 0

2025-05-08 13:28:01 (4 godziny temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Cytat:

2025-05-08 08:43:27, xxxx1234 napisał(a):
Możesz pisać co chcesz, ale kształtuje nas środowisko w jakim się obracamy, a w czasach w których dorastalismy Polska była katolicka i to miało na nas wpływ. Organizujesz w domu obchody świąt Bożego Narodzenia, Wielkanoc? Wielu z nas leci/jedzie przez pół Europy na święta do Polski żeby spędzić czas z najbliższymi.
Pomimo, że nie chodzimy do kościoła co niedzielę to większość ludzi jednak woli wziąć ślub w kościele, a nie w urzędzie możesz zaklinać rzeczywistość, ale kościół katolicki ma wpływ na nasze życie

Niczego nie zaklinam, wyklinam etc. Jestem realistą do bólu i niestety nie umiem udawać, albo patrzeć na innych przez różowe okulary.

Święta mogą dla mnie nie istnieć, nie ubieram choinki, nie święcę jajek, ale miło, że wolne.
A ślub w kościele niestety wzięłam pod przymusem matek, teściowych, babek etc. żadna atrakcja.

Dla mnie to naprawdę bez znaczenia, kim będzie nowy papież, bo nie wiedziałam kim byli ostatni, sorry, nie moje klimaty.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOnline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2025-05-08 13:52:37 (3 godziny temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Złota tak samo możesz powiedzieć, że nie ma dla Ciebie znaczenia kto jest premierem/prezydentem, ministrem itd... chyna jesteś tego świadoma, że to ma wpływ na nasze życie. Tak samo jest z kościołem czy tego chcesz czy nie on ma wpływ na życie papierz to nie jest zwykły koleś w śmiesznych ciuchach ta instytucja ma duży wpływ na biznes, na polityków itd... być może w bezpośredni sposób Cię to nie obchodzi, ale pewnie obchodzi Cię w jakim świecie żyjesz, a na to kościół ma wpływ. "Trzepot skrzydeł motyla na jednym końcu świata wywołuje trzęsienie ziemi na drugim" tak samo jest z decyzjami, które zapadają w Watykanie.

Do góry stronyOnline

ZlotaPerla2

Post #7 Ocena: 0

2025-05-08 14:28:31 (3 godziny temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Jaki to ma wplyw na moje zycie? jakis przyklad?
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOnline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2025-05-08 15:26:43 (2 godziny temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Pozytywne tak jak wcześniej pisaliśmy Jan Paweł 2 przyczynił się do upadku komunizmu i z pod buta rosyjskiego trafiliśmy pod amerykański pod którym jest trochę lepiej.
Negatywne Franciszek wspierał organizacje LGBT, a to jego wsparcie przyczyniło się, że dzisiaj ta zaraza panoszy się w całej Europie jest pompowana w głowy dzieci jako normalność.
Wspierał i namawiał do przyjmowania uchodźców już w 2013, których my utrzymujemy z podatków, więc nie ma kasy na latanie dziur w drogach Ty jeździsz po tych dziurach swoim samochodem i pękają sprężyny 😜
Franciszek to też kumpel bardzo wpływowych chłopków z Davos np.Peter Brabeck-Letmathe twierdzi, że woda jest towarem, a nie prawem więc co będzie jeśli zacznie realizować te swoje postulaty, a głowa kościoła katolickiego poprze takie rozwiązania i okaże się, że dla Ciebie i dla mnie tego towaru nie ma.
Kościół katolicki jest instytucją która ma 2000 lat jako instytucja posiada najwięcej nieruchomości i ziemi na świecie to jest naprawdę wpływowa instytucja i lepiej dla nas wszystkich by było żeby na jej czele stał człowiek o wysokich standardach moralnych.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 08-05-2025 15:27 ]

Do góry stronyOnline

kksiezniczka

Post #9 Ocena: 0

2025-05-08 15:36:57 (godzinę temu)

kksiezniczka

Kobieta

Z nami od: 22-12-2006

Cytat:

2025-05-08 14:28:31, ZlotaPerla2 napisał(a):
Jaki to ma wplyw na moje zycie? jakis przyklad?

Wydaje mi się, że tłumacza Ci to w ten sposób że to ma wpływ nie na Ciebie jako jednostkę, tylko na ogół, którego jesteś częścią. Kościół to jest ogromna korporacja mająca duże wpływy i tyle.

Ja też mam to głęboko w nosie i nawet nie wiem kto kandyduje, ale wiem że jest to ważne.
...Wehikuł czasu to byłby cud...

Do góry stronyOnline

daavid

Post #10 Ocena: 0

2025-05-08 15:43:47 (godzinę temu)

daavid

Mężczyzna

Nie ma wpływu na jednostkę?

Jeśli ktoś jest wierzący i wcześniej słyszał, że jako rozwiedziony będzie potępiony a teraz mówią, że może odetchnąć a jak pozna kobietę i użyje prezerwatywy to też niekoniecznie grzech?

Do góry stronyOnline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,