odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
galadriel |
Post #1 Ocena: 0 2025-03-01 09:05:00 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Co bys teraz zrobil na miejscu Zelenskiego/ Ukrainy ( jesli zmienia prezydenta albo dla dobra sprawy sie zdemisjonuje)?
1. Jesli dojdzie do rozbioru pomiedzy Rosje a USA, ja bym mimo wszystko wolala byc na ich miejscu w czesci nalezacej do USA dlaczego:
Patrzac przez pryzmat historii Polski i rozbiorów, w czesci podleglej Rosji byl najwiekszy syf.
Patrzac przez pryzmat podzielonych Niemiec na wschodnie i zachodnie, ( po 2 wojnie ) wschod pod protektoratem Rosji do dzis jest biedniejszy.
Rozklad pomocy po 2 wojnie swiatowej. Tam gdzie Ameryka pompowala kase po 2 wojnie swiatowej ( Niemcy, Japonia) tam jest dobrobyt do dzis.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
|
rafald |
Post #2 Ocena: 0 2025-03-01 09:08:13 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Twoje pytanie zakłada, że Zeleński ma wpływ na przyszłość kraju, którego przywódcy krajów, wymienionych wyżej nie mieli.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #3 Ocena: 0 2025-03-01 09:39:43 (2 miesiące temu) |
Moje pytanie brzmi: co bys zrobil. No wiec? Jeszcze dodam, strategiczne myslenie wybiega przed wczorajsza farse. Czyli: masz przerabana sytuacje i mafijna oferte od USA. Co robisz? Wg mnie , nawet ta mafijna oferta byla lepsza od alternatywy ( z powodow powyzszych) . W tej chwili ( wg mnie) opcja jest rozbioru z dwoma glownymi zainteresowanymi. Moze jeszcze jakis gracz sie pojawi. No wiec na poziomie strategicznym, ci robisz? Poddajesz sie i budujesz siatke oporu jak Polska za rozbiorow? [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 01-03-2025 09:51 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
rafald |
Post #4 Ocena: 0 2025-03-01 10:02:31 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Co ja bym zrobił? Poddał się w 2022-m, kiedy była szansa uniknięcia rozlewu krwi, a już było wyraźnie widać, że amerykanom nie zależy na pokonaniu Rosji.
Teraz to pewnie wybór jest między zostaniem taką 3-światową kolonią, a wcieleniem całości do imperium. Nie wydaje mi się, żeby amerykanie mieli zamiar pompować w tą kolonię kasę jak w RFN czy Japonię.
|

|
 |
|
daavid |
Post #5 Ocena: 0 2025-03-01 10:13:23 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Skąd założenie, że USA, prezentując taki styl, jeśli w jakimś sensie będzie trzymać łapkę nad Ukrainą nie odda jej Rosji.
Obecnie mówi się o tym, że złoża na których zależało Trumpowi, niekoniecznie są tak duże i opłacalne jakby Trump chciał wierzyć, z pewnością Putin ma więcej.
|

|
 |
|
|
galadriel |
Post #6 Ocena: 0 2025-03-01 21:26:08 (2 miesiące temu) |
Teraz ma ponoc Duda jechac do stanow spotkac sie z Trumpem. Chyba tym razem dobrze, ze to taka memeja bez zdania wlasnego. Lepiej niech bedzie grzeczny, sie usmiecha, przytakuje, na zapas podziekuje za pomoc Ameryki i od razu tez na wszelki wypadek przeprosi. A jakby znow jakies teatry odstawiali mafiozi to najlepiej niech udaje, ze nie rozumie i tepy usmiech. Byle nie pyskowac i scen nie robic publicznie. A potem sie pomysli co dalej… Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #7 Ocena: 0 2025-03-02 09:50:34 (2 miesiące temu) |
Really, naprawde nikt tu nie ma managerskich kompetencji, doswiadczenia w podejmowaniu decyzji, krore moga miec konsekwencje i wplyw na zycie innych? To jedno z typowych pytan ( interview) w sumie na stanowiska od nizszych kierowniczych szczebli? Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|

|
 |
|
kksiezniczka |
Post #8 Ocena: 0 2025-03-02 10:26:51 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 22-12-2006 Skąd: Już nie Essex |
Ja mam managerskie kompetencje i codziennie podejmuje decyzje, które mają wpływ na innych. Np co na obiad
...Wehikuł czasu to byłby cud...
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2025-03-02 10:33:43 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Opcje dobrych wyborow dawno sie skonczyly, teraz kwestia minimalizowania przyszlych strat i ustawienia sie w miare wygodnej pozycji wlasnej.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #10 Ocena: 0 2025-03-02 10:51:51 (2 miesiące temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
A może po prostu mało kogo interesuje co zrobi Zelenski? Poza tym rozmowa w podobnym tonie toczy się w temacie o Ukrainie.
Moim zdaniem chyba źle napisałaś pierwszy post. Amerykanie odchodzą z Europy i nie ma wybierania czy Ukraina będzie pod Amerykańską czy Rosyjską strefą wpływów. Kończy się era globalizmu pod przewodnictwem amerykańskim w Europie. Moim zdaniem to jest ogromna szansa dla naszego regionu, żeby stworzyć sojusz regionalny z Państwami dla których Rosja jest zagrożeniem i stać się w końcu niezależnym regionem świata bez niczyich wpływów wykorzystać słabość Amerykanów i tym, że mają problemy gdzie indziej. Z drugiej strony jest zagrożenie, że jeśli to się nie uda znowu trafimy pod rosyjskie wpływy. Tak naprawdę to nie ma innej opcji i albo bierzemy się do roboty i stajemy się regionom niezależnym, albo od razu możemy się poddać Rosji.
To co napisałaś o Dudzie w przedostatnim wpisie jasne, można jechać do USA uśmiechać się i palić głupa, a z drugiej strony robić swoje czyli budować niezależność, a najgorsze jest to, że mam wrażenie że Duda w to wierzy, że Amerykanie zapewnią nam bezpieczeństwo.
Trump podczas ostatniej awantury zapytany o Polskę oczywiście nas pochwalił najlepszy sojusznik i zrobił to tylko dlatego, że to go nic nie kosztuje, a dobrze wygląda i mam nadzieję, że Polska klasa polityczna się na to nie nabierze.
W moich oczach to jest trochę sytuacja podobna do relacji szef pracownik. Pochealwnie pracownika i powiedzenie, że robi super robotę szefa nic nie kosztuje, a pracownik może w to uwierzy i będzie się starał jeszcze bardziej, a jak już nie będzie potrzeby w firmie to tak czy siak zostanie wywalony na zbity pysk bez żadnego sentymentu i tak właśnie postępują Amerykanie i trzeba mieć tego świadomość.
|

|

|
|