Str 38 z 45 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
fugazi |
Post #1 Ocena: 0 2025-06-02 17:50:19 (5 dni temu) |
Z nami od: 27-03-2016 Skąd: l |
Cytat:
2025-06-02 16:59:37, tesstickle napisał(a):
Ja do tej pory jakoś nie mogę załapać jak to się stało że jeden facet powiedział "Ja tu wracam" (Tvn) a drugi powiedział "Jutro w nocy zwyciężymy" (tuż po ogłoszeniu wstępnych wyników)
Czy oni już wiedzieli to wszystko przed głosowaniem?!?
Chyba była mapka interaktywna pokazująca z których komisji/regionów spłynęły podliczone głosy
Tak, tuż po ogłoszeniu wstępnych wyników druga strona też od razu wiedziała o porażce. Dwadzieścia minut po 21.00 Tusk miał przemawiać, ale stchórzył i zbiegł, Trzaskowski zaraz potem również, ale zdążył pochopnie chlapnąć o zwycięstwie i nazwać Bogu ducha winną żonę, Pierwszą Damą.
Przygotowywana na rano konferencja prasowa Kamysza też szybciutko została odwołana, niedługo po pierwszych sondażach.
Cała magia
|

|
 |
|
|
tesstickle |
Post #2 Ocena: 0 2025-06-02 19:39:36 (5 dni temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Jak natychmiastowa zmiana narracji dziennikarskiej.
Do tej pory to było Ooo Trzaskowski idzie jak burza oo mocna postac ect.
A teraz No w sumie Trzasku to taki był nijaki, blady, bez polotu. Za to Nawrot o błyszczał .. itd
Wiem, rachunki i kredyty same się nie zapłacą. To trzeba mówić to za co dają pieniądze.  - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: 0 2025-06-02 19:42:21 (5 dni temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Cytat:
2025-06-02 17:43:32, rafald napisał(a):
Pewnie wyjdzie moja nikła znajomość niuansów polskiej polityki, ale słysząc jakiś czas temu, że do prawyborów w PO stają Trzaskowski i Sikorski, wydawało mi się, że Sikorski ma większe szanse.
Tu chyba ambicje Tuska sie klaniaja.
Zreszta w przypadku Sikorskiego tez wylalyby sie tematy uzywek i uzaleznien.
|

|
 |
|
xxxx1234 |
Post #4 Ocena: 0 2025-06-02 20:16:44 (5 dni temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cytat:
2025-06-02 13:09:23, galadriel napisał(a):
Cytat:
2025-06-02 08:00:33, ZlotaPerla2 napisał(a):
a skąd ty masz takie informacje jakie głosy były w komisjach?
Mozna sprawdzic w linku, ktory wrzucil Daavid gdzies na poprzednich stronach.
Poki co ( z obozu Pis) najciekawsze i w miare trafne komentarze na tym forum ma xxx.
Dzięki Gal, ale ja nie jestem obóz pis. Ja jestem "wolnosciowcem" moja bajka to bardziej Konferencja i Mentzen, ale po ostatnim "piwku" Mentzen stracił cały mój szacunek. Na ten moment konfa to też nie moja bajka być może to się zmieni. Szukam nowej opcji mam nadzieję, że Marek Woch, stworzy partie do następnych wyborów parlamentarnych, albo Rafał Piech bo Braun to dla mnie za grubo.
P.s
Największym wygranym to jest chyba Stanowski, który zmonetyzowal wybory i chyba jako jedyny zarobił na kampanii wyborczej. [ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 02-06-2025 20:19 ]
|

|

|
|
daavid |
Post #5 Ocena: 0 2025-06-02 21:48:21 (5 dni temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Piwko było jak najbardziej racjonalne. Konfederacja dla ludzi bardziej liberalnych uchodziła za swirów od hajlowania i dzięki takim zabiegom ulega to mocnej zmianie a jeśli Konfederacja ma coś więcej ugrać i znaczyć coś więcej jak wieczna opozycja to muszą przebić szklany sufit. Inna sprawa to rozgrywka wewnątrz Konfederacji. Jak tam jest naprawę to można się tylko domyślać.
|

|
 |
|
|
daavid |
Post #6 Ocena: 0 2025-06-02 21:57:53 (5 dni temu) |
Cytat:
2025-06-02 19:42:21, karjo1 napisał(a):
Cytat:
2025-06-02 17:43:32, rafald napisał(a):
Pewnie wyjdzie moja nikła znajomość niuansów polskiej polityki, ale słysząc jakiś czas temu, że do prawyborów w PO stają Trzaskowski i Sikorski, wydawało mi się, że Sikorski ma większe szanse.
Tu chyba ambicje Tuska sie klaniaja.
Zreszta w przypadku Sikorskiego tez wylalyby sie tematy uzywek i uzaleznien.
Absolutnie nie. Po prostu Trzaskowski miał lepszą pozycję w partii. Oni wybrali swojego ziomka a nie kogoś kto w ich mniemaniu ma szansę na lepszy wynik. To tak jak w Konfederacji Mentzen ma silniejszą pozycję od Bosaka, bo ma przewagę w radzie liderów, chociaż tutaj są też różnice, bo w tej chwili Konferencję tworzą dwa środowiska.
|

|
 |
|
galadriel |
Post #7 Ocena: 0 2025-06-02 22:38:35 (5 dni temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
A tak poza tym dlaczego ta konfederacja nie wystawila Bosaka? Przeciez on jest akurat inteligentny. Przynajmniej.
Aha, moze wlasnie dlatego… Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|

|
 |
|
daavid |
Post #8 Ocena: 0 2025-06-02 23:13:38 (5 dni temu) |
Z całą pewnością nie chodziło o to żeby Mentzen został prezydentem - przecież nikt rozgarnięty nie uwierzył w jego szansę. Chodziło o zbudowanie pozycji do wyborów parlamentarnych, najpóźniej w 2027 roku i w moim przekonaniu to się udało. Wystartował Mentzen, bo on ma silniejszą pozycję. Poza tym tam też są napięcia pomiędzy środowiskiem Mentzena i środowiskiem Bosaka, co zresztą nie jest niczym dziwnym w polityce. Mentzen wzmocnił swoją pozycję i jeśli będzie trzeba to mógłby zbudować nawet swoją partię, aczkolwiek w tej chwili nic tego nie zapowiada, ale kiedyś kto wie. Kancelaria Mentzen, knajpa Mentzen i partia Mentzen. Zobaczymy. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 02-06-2025 23:14 ]
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #9 Ocena: 0 2025-06-02 23:18:08 (5 dni temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Cytat:
2025-06-02 20:16:44, xxxx1234 napisał(a):
Cytat:
2025-06-02 13:09:23, galadriel napisał(a):
Cytat:
2025-06-02 08:00:33, ZlotaPerla2 napisał(a):
a skąd ty masz takie informacje jakie głosy były w komisjach?
Mozna sprawdzic w linku, ktory wrzucil Daavid gdzies na poprzednich stronach.
Poki co ( z obozu Pis) najciekawsze i w miare trafne komentarze na tym forum ma xxx.
Dzięki Gal, ale ja nie jestem obóz pis. Ja jestem "wolnosciowcem" moja bajka to bardziej Konferencja i Mentzen, ale po ostatnim "piwku" Mentzen stracił cały mój szacunek. Na ten moment konfa to też nie moja bajka być może to się zmieni. Szukam nowej opcji mam nadzieję, że Marek Woch, stworzy partie do następnych wyborów parlamentarnych, albo Rafał Piech bo Braun to dla mnie za grubo.
P.s
Największym wygranym to jest chyba Stanowski, który zmonetyzowal wybory i chyba jako jedyny zarobił na kampanii wyborczej. [ Ostatnio edytowany przez: <i>xxxx1234</i> 02-06-2025 20:19 ]
Braun dogadał się z PiSem, że za poparcie Nawrockiego ten go ułaskawi. W końcu na różne jego shitshowy są paragrafy kryminalne.
Zwolennikom Konfederacji pragnę przypomnieć, że menorę wprowadził do sejmu Kaczyński.
Ogólnie rzecz biorąc, te wybory to wielki sukces tej partii. Przed rozpoczęciem pączkowania, jej poparcie nigdy nie przekraczało 17-18%. Tymczasem teraz dwaj kandydaci zdobyli prawie 21,5%.
Jest szokującym kuriozum, że wśród polskich wyborców w krajach Europy Zachodniej jest wielka nadreprezentacja ludzi, którzy głosują na antyeuropejskie partie, mimo dostania się do tych krajów na paszportach UE.
Pewnie by im zmiękły rury, gdyby te paszporty stracili i zaczęliby być traktowani podczas podróży jak obywatele krajów Trzeciego Świata. A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
xxxx1234 |
Post #10 Ocena: 0 2025-06-02 23:56:50 (5 dni temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Cytat:
2025-06-02 21:48:21, daavid napisał(a):
Piwko było jak najbardziej racjonalne. Konfederacja dla ludzi bardziej liberalnych uchodziła za swirów od hajlowania i dzięki takim zabiegom ulega to mocnej zmianie a jeśli Konfederacja ma coś więcej ugrać i znaczyć coś więcej jak wieczna opozycja to muszą przebić szklany sufit. Inna sprawa to rozgrywka wewnątrz Konfederacji. Jak tam jest naprawę to można się tylko domyślać.
Dawid być może w Twojej ocenie było w mojej nie już tu pisałem, ale powtórzę się jeszcze raz nie siada się do piwa z ludźmi którzy mówią, że jesteś ruskom onucom, ruskim agentem, o twojej parti mówią że powinna być zdelegalizowana, a twoich wyborców mają za idiotów, być może innym to nie przeszkadza, ale mi to przeszkadza i części wyborców Mentzena też, być może to była chłodna kalkulacja i konfa na tym dobrze wyjdzie tracąc część starych wyborców, a w to miejsce zyskując więcej nowych zobaczymy.
Chriscov co Ty robisz na forum mw jeśli wiesz z kim i za co dogadał się Braun? Poza tym sam prokurator z reżimu Tuska wypowiadał się w sprawie Brauna i powiedział, że to nie są żadne poważne zarzuty i pewnie się skończy zawiasami, więc po co siać propagandę rodem z popisowego TVP.
O wychłodzeniu z UE też mówi chyba tylko Braun. Konferencja mówi o Uni Europejskiej suwerennych narodów i o tym, że nie można oddawać kolejnych kompetencji, które należą do państw komisji europejskiej o tym było w "deklaracji toruńskiej" i że nie podoba im się kierunek w którym skręciła UE. Nikt nie mówi o rozwalaniu uni tylko o powrocie do jej korzeni.
[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 03-06-2025 00:02 ]
|

|

|
|