Oczywiście emeryt nie zawsze musi być tak, że złoto zadziała jako ubezpieczenie, ale zawsze to jest lepsze niż papier z wizerunkiem króla i prędzej podczas zawieruchy na świecie kupisz worek obierek z ziemniaków za kawałek złota niż za papier. Jak ktoś umiera z pragnienia to butelka wody będzie "bezcenna", ale prędzej dostaniesz tą butelkę wody za złoto niż za papier. Złoto po prostu jest lepszym pieniądzem niż papier.
Co do ETF na BTC w mojej ocenie są dwa minusy, BTC nie jest pod Twoją kontrolą tylko emitenta ETFu lepiej kupić BTC na giełdzie krypto i trzymać na portfelu typu Trezor jeśli nikt Ci nie ukradnie Twoich "słów kluczy" to nie jest w stanie Ci zabrać BTC. Po drugie koszty zarządzania ETFem nie wiem jak jest w przypadku Twojego ETFu ale sprawdzałem kiedyś kilka i to było dość dużo 2%-3% to dużo względem tradycyjnych ETFow i znowu na portfelu typu Trezor BTC leży za darmo koszt zakupu portfela to jakieś 50 euro (ostatnio była promyka)
Poza tym to już trochę późno na zakup krypto. Ja jeszcze nie wychodzę z rynku proces ewakuacji stopniowo zacznę prawdopodobnie wiosną 2025 do jesieni 2025, ale już nie dokładam żadnych krypto walut.