Str 4 z 9 |
|
---|---|
xxxx1234 | Post #1 Ocena: 0 2023-11-23 23:02:44 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Rafał, ale minimalna krajowa też zniechęca ludzi do rozwoju, a zwłaszcza jak się ją podnosi w tak szybkim tempie. Pomyśl sobie, że masz w firmie dwóch pracowników jeden się stara pracuje ciężko, a drugi ma wszystko gdzieś obija się itd... czysto hipotecznie załóżmy, że nie możesz go zwolnić. Logiczne, że ten pierwszy zasługuje na podwyżkę i powiedzmy, że stać cię dać jednemu podwyżkę 20% albo dwóm po 10% albo 15% i 5%. Powiedzmy, że decydujesz się dać pierwszemu 15%, a drugiemu 5%, ale przychodzi "rząd" i mówi nie możesz tego zrobić masz dać obydwóm po 10% i co się dzieje w takiej sytuacji ten lepszy jest zdenerwowany i stwierdza mam to gdzieś nie będę się starał bo i tak nic z tego nie mam "rząd mi da" w ten sposób spada produktywnośc więc produktów na rynku jest mniej, a co za tym idzie wzrost cen i w ten sposób wszyscy tracą podwójnie, tak ja to widzę upraszczając.
|
rafald | Post #2 Ocena: 0 2023-11-24 07:13:01 (rok temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Tak, ja to wszystko rozumiem, tylko że nie można dyskutować o zniesieniu jednej regulacji rynku pozostawiając drugą. W sytuacji braku minimalnej a przy obecności całego systemu benefitów - pracodawca mógłby ustalić stawkę na poziomie £2 za godzinę, wiedząc , że pracownik dostanie resztę w zasiłkach.
Ogólnie coraz mniej podoba mi się poziom ingerencji państwa w UK w te kwestie. Wcześniej to było coś pomiędzy wolnorynkowymi USA a socjalną EU, a teraz coraz bardziej skłaniamy się w tym drugim kierunku, aczkolwiek za wzrostem opodatkowania nie idzie wzrost jakości usług publicznych. |
xxxx1234 | Post #3 Ocena: 0 2023-11-25 05:07:49 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Oczywiście zgadzam się z Tobą, że nie można znieść jednej regulacji, zostawiajac drugą bo tak jak napisałeś pracodawca ustalił by stawkę na poziomie 2 funtów za godzinę, ale moim zdaniem w takiej sytuacji dopadło by ich jeszcze większe opodatkowanie bo skąd wziąć na te zasiłki i tak czy siak to oni ponieśli by tego koszty przy słabszej wydajności pracowników "bo państwo da", a to by się odbiło na całości społeczeństwa.
Ja jestem "wolnorynkowcem" i uważam, że sektor prywatny zawsze zrobi wszystko lepiej niż państwowy dlatego podatki idą w górę, a za tym nie idzie poprawa usług publicznych bo te pieniądze uciekają na boki. Niestety jeśli państwo zabierze Ci funta podatku to w usługach publicznych wrócić do Ciebie pół funta, a reszta tych pieniędzy pójdzie na opłacenie administracji, urzędników / polityków, którzy zdecydują ile Ci zabrać i w jakich usługach oddać, cześć zostanie zmarnowana przez złe decyzje, za które nikt nie ponosi konsekwencji itd... Nadmierne opodatkowanie prowadzi do tego, że ludzie zaczynają kombinować jak to obejść np. korzystasz z bardziej przyjaznych jurysdykcji podatkowych, albo stwierdzają, że nie będę nic robić jak mają państwu oddać x% podatku i w ani w pierwszym, ani w drugim przypadku społeczeństwo nie ma z tego żadnych korzyści. Oczywiście nie popadajmy z skrajności w skrajność bo nie można nie mieć regulacji, wtedy zaczyna rządzić "prawo pięści" ale nadmierne regulacje i do tego głupie regulacje niszczące gospodarkę (coraz częściej mamy z tym do czynienia), a co za tym idzie zbyt wysokie podatki do niczego dobrego nie prowadzą. Nigdy nie zapomnę tych korpo gadek, że takie są "rules", a jak się nie chce do nich stosować to nie ma tu dla ciebie miejsca i pewnego dnia powiedziałem faktycznie ja tutaj nie pasuję dzięki żegnam i wszyscy byli w szoku, że jak to odchodze, a nie byłem pierwszy. Spoko "rules" są potrzebne, ale jak są głupie to trzeba je zmienić bo jak pracownik jest zestresowany, zły, przemęczony, sfrustrowany to jest nieefektywny. W ten sposób durne "rules" doprowadziło korpo w którym pracowałem do szeregu złych decyzji, utraty kluczowych pracowników i 18 miesięcy po moim odejściu do decyzji o zamknięciu oddziału w UK i rozdzieleniu pracy pomiędzy oddziały w Szwajcarii i Czechach. Oby w końcu ktoś się opamiętał i durne "Rules" nie doprowadziły do upadku tego państwa bo podatnicy/mieszkańcy są już mocno sfrustrowani i czas zacząć wprowadzać "dobre rules", a jak na razie nie widać na to nadziei. |
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2024-01-14 23:14:27 (rok temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
Zaaplikowalam jako audience do Question Time bo jest w tym tygodniu u nas.Z glupia frant, i pewnie mnie nie wybiora, ale na wszelki wypadek, macie jakies ciekawe pytania? Kazdy musi podac 2 pytania, ( i najciekawsze maja szanse), ja mam z 10 nie wiem ktore podac: D
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 14-01-2024 23:15 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
Turefu | Post #5 Ocena: 0 2024-01-14 23:24:38 (rok temu) |
Z nami od: 26-05-2013 Skąd: York |
Ciekawe 🙂 Podaj te pytania, a potem się wybierze najciekawsze.
|
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2024-01-15 20:58:59 (rok temu) |
E, za pozno sie zarejestrowalam. Gdybym sie kwalifikowala, to juz by mi zadzwonili:
Your application to be a Question Time audience member for 18th January 2024 PETERBOROUGH has been received. If you are chosen you will receive a phone call within a week of the programme to discuss details and possible topical questions, although due to the volume of applications this does not guarantee a ticket. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
Gwontownik | Post #7 Ocena: 0 2024-01-15 22:20:35 (rok temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
https://m.youtube.com/watch?si=_ZigHxUul2KGzjct&v=48OcPCu3_1o&feature=youtu.be
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
rafald | Post #8 Ocena: 0 2024-05-22 18:56:28 (11 miesięcy temu) |
Miały być w 2 połowie roku - i będą. Sunak ogłosił wybory 4 lipca. Chyba mu spieszno na długi urlop.
|
galadriel | Post #9 Ocena: 0 2024-05-22 18:57:41 (11 miesięcy temu) |
No wlasnie, co oni knuja?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
rafald | Post #10 Ocena: 0 2024-05-22 19:44:29 (11 miesięcy temu) |
|