Str 3 z 9 |
|
---|---|
rafald | Post #1 Ocena: 0 2023-11-14 20:06:24 (rok temu) |
Z nami od: 04-01-2008 Skąd: Londyn |
Ciekawa historia:
Suella Braverman’s letter in full as ex-home secretary attacks Rishi Sunak in scathing letter Okazuje się, że jednak były dyskusje nad reformą systemu wydawania wiz studenckich i rodzinnych tylko nie wyszło to poza kuluary rządowe. Ot i tacy konserwatyści in the name only. |
rafald | Post #2 Ocena: 0 2023-11-22 19:57:13 (rok temu) |
Widzieliście jesienny budżet? Cons chyba bardzo zdesperowani, że już zaczynają kampanię wyborczą.
|
galadriel | Post #3 Ocena: 0 2023-11-22 21:12:08 (rok temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
W DWP wszyscy niezadowoleni. Jak zagonic bezrobotnych do roboty teraz…
Z Bravemanowa cyrki i faktycznie ten list jakis taki. No wlasnie. Co oni tam za po cichu wyprawiaja, to sie nam żuczkom nie snilo. Ona byla pewna, ze ma Rysia w garści, a tu taki numer jej wywinal. Ja sie akurat w tych ostatnich kwestiach, (za ktore poleciala) zgadzam. Wole sie jednak nie przyznawac w pracy, ze sie zgadzam Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
karjo1 | Post #4 Ocena: 0 2023-11-22 21:16:31 (rok temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Pomysl: #‘Send asylum seekers to Orkney if Rwanda plan fails’ says Tory MP'
Do Szkocji? |
rafald | Post #5 Ocena: 0 2023-11-22 21:24:36 (rok temu) |
Jak dla mnie nic ciekawego. NICs w dół o 2% za nic nie rekompensują zamrożonych progów podatkowych.
Czego to człowiek dożył, że Labour Shadow Chancellor krytykuje Tories za wysokie podatki... |
|
|
xxxx1234 | Post #6 Ocena: 0 2023-11-23 06:27:51 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Kolejne wypłaszczenie stawek minimalna krajowa prawie 10% w górę dodatkowo nie będzie to miało pozytywnego wpływu na inflację. W zawodzie, w którym zaczynałem swoją przygodę w UK zarabiałem o 70% więcej niż minimalna krajową to było 12 lat temu, teraz kolega który nadal pracuje w tym zawodzie zarabia tylko o 20% więcej niż minimalna krajowa.
Kiedyś trzeba było się rozwijać, żeby realnie zarabiać więcej teraz trzeba się rozwijać żeby realnie zarabiać tyle samo. Kiedy w końcu ludzie zrozumieją, że żadna podwyżka minimalnej krajowej nawet o 100% nie zrobi ich bogatszymi bo o tyle samo podrożeją produkty i usługi, a z dużym prawdopodobieństwem podrożeją więcej i będą jeszcze biedniejsi bo im większe jest wypłaszczenie stawek tym mniej się chce osobnikom bardziej ambitnym dlatego tych usług i produktów będzie mniej na rynku przez co staną się jeszcze droższe. |
daavid | Post #7 Ocena: 0 2023-11-23 13:15:19 (rok temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
I tak i nie. Ktoś kto pracuje w magazynie raczej rozwijać się nie będzie, brak przestrzeni do czegoś takiego, a i pewnie, o ile nie jest emigrantem, to bez powodu tak nie ląduje. Nie mniej jednak za często ciężką pracę może liczyć jedynie minimum, gdzie inni dostaną dużo więcej, a więc od kierowców po menadżerów a firma często na dużym plusie ukrytym przez kreatywną księgowość. Mi się średnio podobają te molochy.
|
xxxx1234 | Post #8 Ocena: 0 2023-11-23 15:52:05 (rok temu) |
Z nami od: 27-03-2020 Skąd: ... |
Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Podnoszenie minimalnej krajowej nie uczyni z nikogo bogacza i koniec kropka. Jak tu przyjechałem w 2010 roku przez pierwsze 6 miesięcy zarabiałem minimalną krajową 5.80 do tego jakieś nadgodziny wychodziło 1150 funtów netto miesięcznie moja żona podobnie. W dwie osoby wynajmując mieszkanie mając jedno auto byliśmy w stanie utrzymać się z jednej wypłaty drugą odłożyć. Dzisiaj jak liczę minimalna krajowa to około 1500 netto miesięcznie do tego jakieś nadgodziny i niech będzie 1700 funtów spróbuj się za to utrzymać w dwie osoby wynajmując mieszkanie, tankując samochód itd... Nominalnie minimalna krajowa wzrosła, ale realnie spadła i przestań zaklinać rzeczywistość.
Żadnemu korpo, żadnej firmie nie dziwię się że większość zysków zachowują dla siebie nie po to się otwiera firmy, buduje korporacje, żeby oddawać zyski pracownikom. |
daavid | Post #9 Ocena: 0 2023-11-23 16:02:16 (rok temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Nie neguję tego co napisałeś, tylko że nie bardzo wierzę w to, że gdyby minimum nie istniało to by było lepiej. Nie potrafię sobie tego wyobrazić, bo nie znajduję powodów. Znam ludzi, którzy np. żyją w USA (minimum też tam istniej) i mówią, że nie rozumieją tej dyskusji, bo nikt nie pracuje za minimum. Problem w tym, że żyją w swojej bańce, wszyscy znajomi zarabiają dużo więcej a pracownikom też płacą więcej, tylko że to są małe interesy gdzie opłaca się znaleść pracownika wartego wydanych pieniędzy. W magazynie w którym pracowałem część pracowników nie była warta nawet połowy minimum, tyle że tam trzeba płacić tyle samo i trudno jest pozbyć się niewartościowych pracowników.
|
rafald | Post #10 Ocena: 0 2023-11-23 20:42:19 (rok temu) |
Cytat: 2023-11-23 16:02:16, daavid napisał(a): Znam ludzi, którzy np. żyją w USA (minimum też tam istniej) A czy w Stanach mają coś takiego jak zasiłki, że jak przychodzi szef i mówi pracownikowi, że da mu podwyżkę jak się będzie bardziej starał, to ten ma wywalone bo po podwyżce obetną mu benefit i starał się będzie "za darmo"? Moim zdaniem to jest właśnie patologia, a nie minimalna krajowa - że wręcz zniechęca się ludzi do pracy, rozwoju, samokształcenia. |