MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wybory 2024 do Izby Gmin

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 3 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafald

Post #1 Ocena: 0

2023-11-14 20:06:24 (rok temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Ciekawa historia:

Suella Braverman’s letter in full as ex-home secretary attacks Rishi Sunak in scathing letter

Okazuje się, że jednak były dyskusje nad reformą systemu wydawania wiz studenckich i rodzinnych tylko nie wyszło to poza kuluary rządowe. Ot i tacy konserwatyści in the name only.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

rafald

Post #2 Ocena: 0

2023-11-22 19:57:13 (rok temu)

rafald

Mężczyzna

Widzieliście jesienny budżet? Cons chyba bardzo zdesperowani, że już zaczynają kampanię wyborczą.

Do góry stronyOnline

galadriel

Post #3 Ocena: 0

2023-11-22 21:12:08 (rok temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

W DWP wszyscy niezadowoleni. Jak zagonic bezrobotnych do roboty teraz…

Z Bravemanowa cyrki i faktycznie ten list jakis taki. No wlasnie. Co oni tam za po cichu wyprawiaja, to sie nam żuczkom nie snilo. Ona byla pewna, ze ma Rysia w garści, a tu taki numer jej wywinal.

Ja sie akurat w tych ostatnich kwestiach, (za ktore poleciala) zgadzam. Wole sie jednak nie przyznawac w pracy, ze sie zgadzam :8
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOnline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2023-11-22 21:16:31 (rok temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Pomysl: #‘Send asylum seekers to Orkney if Rwanda plan fails’ says Tory MP'
Do Szkocji?

Do góry stronyOffline

rafald

Post #5 Ocena: 0

2023-11-22 21:24:36 (rok temu)

rafald

Mężczyzna

Jak dla mnie nic ciekawego. NICs w dół o 2% za nic nie rekompensują zamrożonych progów podatkowych.

Czego to człowiek dożył, że Labour Shadow Chancellor krytykuje Tories za wysokie podatki...

Do góry stronyOnline

xxxx1234

Post #6 Ocena: 0

2023-11-23 06:27:51 (rok temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Kolejne wypłaszczenie stawek minimalna krajowa prawie 10% w górę dodatkowo nie będzie to miało pozytywnego wpływu na inflację. W zawodzie, w którym zaczynałem swoją przygodę w UK zarabiałem o 70% więcej niż minimalna krajową to było 12 lat temu, teraz kolega który nadal pracuje w tym zawodzie zarabia tylko o 20% więcej niż minimalna krajowa.
Kiedyś trzeba było się rozwijać, żeby realnie zarabiać więcej teraz trzeba się rozwijać żeby realnie zarabiać tyle samo.

Kiedy w końcu ludzie zrozumieją, że żadna podwyżka minimalnej krajowej nawet o 100% nie zrobi ich bogatszymi bo o tyle samo podrożeją produkty i usługi, a z dużym prawdopodobieństwem podrożeją więcej i będą jeszcze biedniejsi bo im większe jest wypłaszczenie stawek tym mniej się chce osobnikom bardziej ambitnym dlatego tych usług i produktów będzie mniej na rynku przez co staną się jeszcze droższe.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #7 Ocena: 0

2023-11-23 13:15:19 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

I tak i nie. Ktoś kto pracuje w magazynie raczej rozwijać się nie będzie, brak przestrzeni do czegoś takiego, a i pewnie, o ile nie jest emigrantem, to bez powodu tak nie ląduje. Nie mniej jednak za często ciężką pracę może liczyć jedynie minimum, gdzie inni dostaną dużo więcej, a więc od kierowców po menadżerów a firma często na dużym plusie ukrytym przez kreatywną księgowość. Mi się średnio podobają te molochy.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2023-11-23 15:52:05 (rok temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Podnoszenie minimalnej krajowej nie uczyni z nikogo bogacza i koniec kropka. Jak tu przyjechałem w 2010 roku przez pierwsze 6 miesięcy zarabiałem minimalną krajową 5.80 do tego jakieś nadgodziny wychodziło 1150 funtów netto miesięcznie moja żona podobnie. W dwie osoby wynajmując mieszkanie mając jedno auto byliśmy w stanie utrzymać się z jednej wypłaty drugą odłożyć. Dzisiaj jak liczę minimalna krajowa to około 1500 netto miesięcznie do tego jakieś nadgodziny i niech będzie 1700 funtów spróbuj się za to utrzymać w dwie osoby wynajmując mieszkanie, tankując samochód itd... Nominalnie minimalna krajowa wzrosła, ale realnie spadła i przestań zaklinać rzeczywistość.

Żadnemu korpo, żadnej firmie nie dziwię się że większość zysków zachowują dla siebie nie po to się otwiera firmy, buduje korporacje, żeby oddawać zyski pracownikom.

Do góry stronyOnline

daavid

Post #9 Ocena: 0

2023-11-23 16:02:16 (rok temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Nie neguję tego co napisałeś, tylko że nie bardzo wierzę w to, że gdyby minimum nie istniało to by było lepiej. Nie potrafię sobie tego wyobrazić, bo nie znajduję powodów. Znam ludzi, którzy np. żyją w USA (minimum też tam istniej) i mówią, że nie rozumieją tej dyskusji, bo nikt nie pracuje za minimum. Problem w tym, że żyją w swojej bańce, wszyscy znajomi zarabiają dużo więcej a pracownikom też płacą więcej, tylko że to są małe interesy gdzie opłaca się znaleść pracownika wartego wydanych pieniędzy. W magazynie w którym pracowałem część pracowników nie była warta nawet połowy minimum, tyle że tam trzeba płacić tyle samo i trudno jest pozbyć się niewartościowych pracowników.

Do góry stronyOffline

rafald

Post #10 Ocena: 0

2023-11-23 20:42:19 (rok temu)

rafald

Mężczyzna

Cytat:

2023-11-23 16:02:16, daavid napisał(a):
Znam ludzi, którzy np. żyją w USA (minimum też tam istniej)

A czy w Stanach mają coś takiego jak zasiłki, że jak przychodzi szef i mówi pracownikowi, że da mu podwyżkę jak się będzie bardziej starał, to ten ma wywalone bo po podwyżce obetną mu benefit i starał się będzie "za darmo"?
Moim zdaniem to jest właśnie patologia, a nie minimalna krajowa - że wręcz zniechęca się ludzi do pracy, rozwoju, samokształcenia.

Do góry stronyOnline

Strona 3 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ... 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,