MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rozwoj gospodarczy Polski a UK

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

throwaway

Post #1 Ocena: 0

2023-07-09 20:29:32 (2 lata temu)

throwaway

Mężczyzna

Z nami od: 09-07-2023

Jak w waszym mniemaniu bedzie wygladalo porownanie sytuacji gospodarczej Polski a UK w kontekscie dlugoterminowym, powiedzmy za 10 albo 15 lat?

Zdaje sobie sprawe, ze slowa Keira Starmera odnosnie tego, ze Polska dogoni UK w 2030 to polityczne wyolbrzymienie ale nawet biorac pod uwage galopujace ceny nieruchomosci w Polsce, zastanawiam sie czy powiedzmy za 20 lat, porownywalne nieruchomosci w UK i PL nie beda mialy zblizonej wartosci?

Majac powyzsze na uwadze, czy obecnie ma sens kupno nieruchomosci w UK, szczegolnie przy obecnym oprocentowaniu, okresowych kosztach remortgage, appraisal, stamp duty itp?

Jestem w pelni swiadomy, ze prognozowanie tak daleko do przodu to wrozenie z fusow, interesuja mnie jednak wasze osobiste opinie. Zapraszam do dyskusji.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

SweetLiar

Post #2 Ocena: 0

2023-07-10 00:33:33 (2 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Moja osobista opinia jest taka, że nie wracam do kraju trzeciego świata, jakim w ostatnich latach stało się UK.
Chyba, że mnie ktoś tam siłą zaciągnie.

Jest tak nieporównywalna przepaść między 2006 i 2023 rokiem, że aż trudne jest to do uwierzenia, gdyby nie doświadczyć tego i nie przeżyć na własnej skórze.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2023-07-10 01:27:08 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2023-07-09 20:29:32, throwaway napisał(a):

…..czy obecnie ma sens kupno nieruchomosci w UK, szczegolnie przy obecnym oprocentowaniu, okresowych kosztach remortgage, appraisal, stamp duty itp?

Zapraszam do dyskusji.

Ma sens za gotowke.

Nawet jesli jest to male i bylejakie, ale wlasne, na wlasnej ziemi, nie leasehold.

Jesli ktos ma rodzine, to mysli inaczej. Jesli ktos jest sam I bedzie sam, tez mysli inaczej.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 10-07-2023 01:38 ]

Do góry stronyOffline

rafald

Post #4 Ocena: 0

2023-07-10 09:31:00 (2 lata temu)

rafald

Mężczyzna

Z nami od: 04-01-2008

Zbyt mało szczegółów, żeby się nad tematem pochylić. Jak pisała Maat powyżej - dochodzą kwestie rodzinne. Dobrze by było też uściślić, czy nieruchomość do mieszkania samemu, czy na inwestycję, jakiego typu, w jakiej części UK...

Np. w mojej sytuacji - rodzina, dwójka dzieci w wieku szkolnym, praca w miarę OK - decyzja była dość prosta. Po prostu nie było sensu wywracać (po raz kolejny) życia do góry nogami. Poza tym wolałbym, aby jednak edukację, na jakimkolwiek poziomie się ona zakończy, dzieci kontynuowały tu, niż w Polsce.

Zupełnie inaczej sytuacja przedstawiała by się gdybym był singlem - zapewne już by mnie tu nie było - ot tak, z czystej ciekawości świata...

Co do sytuacji ekonomicznej - zawsze twierdziłem, że szybciej kraje wyżej rozwinięte zjadą w dół, niż rozwijające się je dogonią.

[ Ostatnio edytowany przez: rafald 10-07-2023 09:31 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2023-07-10 17:22:24 (2 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Kolejny 'dziennikarz' bez pomyslu, za to z teza do wykazania?

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,