Str 50 z 61 |
|
---|---|
daavid | Post #1 Ocena: 0 2021-07-21 19:44:07 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
No tak, tylko z tego że tak jest w Austrii, czy gdziekolwiek jesteś, nie wynika to mnie przekonuje
Tak samo w drugą stronę. Jeśli znajdę przykłady krajów gdzie nie ma Religi to zagaduje, że Ciebie to nie przekona. |
cris82 | Post #2 Ocena: 0 2021-07-21 19:50:14 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
"Moja siostra uczy religii w wiedeńskiej szkole. Wg tego co mi mówiła to jest właśnie diametralna różnica bo tam nauczają wiedzy o religiach a w Polsce tylko o religii katolickiej i to kontekście urabiania nowego wyznawcy."
rozumiem religia w szkolach chociaz to kiepski pomysl to ma jeszcze sens ale co komu po wiedzy o religiach czemu to ma niby sluzyc ? : )) w anglii jest podobnie zadnej religii aniteczowo seksualno edukacyjnych glupot nie powinno byc w szkole niestety po jednej i drugiej stronie nawiedzonych nie brakuje [ Ostatnio edytowany przez: cris82 21-07-2021 19:50 ] |
Gwontownik | Post #3 Ocena: 0 2021-07-21 21:23:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2021-07-21 16:52:51, daavid napisał(a): A jak jest różnica pomiędzy religią w szkole a katechezą? A gdzie ja napisalem, że jest różnica? [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 21-07-2021 22:05 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
SweetLiar | Post #4 Ocena: 0 2021-07-21 22:38:30 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2021-07-21 16:52:51, daavid napisał(a): to jest właśnie diametralna różnica bo tam nauczają wiedzy o religiach a w Polsce tylko o religii katolickiej Cytat: 2021-07-21 19:44:07, daavid napisał(a): No tak, tylko z tego że tak jest w Austrii, czy gdziekolwiek jesteś, nie wynika to mnie przekonuje Pierwsza wypowiedź wyraźnie sugeruje, że jednak przekonuje Cię Austria. Nadal nie napisałeś co to za szkoła. Nie wiesz gdzie pracuje siostra? Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Gwontownik | Post #5 Ocena: 0 2021-07-21 23:33:20 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-07-21 16:52:51, daavid napisał(a): Moja siostra uczy religii w wiedeńskiej szkole. Wg tego co mi mówiła to jest właśnie diametralna różnica bo tam nauczają wiedzy o religiach a w Polsce tylko o religii katolickiej i to kontekście urabiania nowego wyznawcy. Pomijając fakt, że mylisz religię z religioznawstwem to sprawa jest całkiem prosta. W polskiej kulturze wychowanie spoczywa na rodzicach i z zasady dzieci wychowywane są w takiej religii, jaka wyznają rodzice. To oni ponoszą konsekwencję. Nikt nie zmusza do wyznania KRK. Czy wyobrażasz sobie inaczej? Istnieją jeszcze inne kościoły czy związki wyznaniowe. Nawet mamy własnych muzułmanów i to od wieków wielu. Wychowanie zgodne z ideami jakie prezentujesz nie prowadzi do niczego dobrego. Dlaczego? Ano dlatego, że nauka religioznawstwa nic pozytywnego nie wnosi poza daniem możliwości ich powierzchownego poznania zasad z pominięciem wartości, a często może podkopywać autorytet rodziców. Poznawanie religii w taki sposób to tak jak kurs na prawo jazdy bez jazd samochodem. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 21-07-2021 23:42 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
Jurny_Jurek | Post #6 Ocena: 0 2021-07-21 23:56:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Zieeewww! Już slyszeliśmy o tych skinach terforystach a to zwykle sebki, zwykli handlarze dopalaczami sa bardziej niebezlieczni.
David, tu w UK sa religie a niektore szkoly katolickie maja kapliczki i chcace dzieci sie modlą a duży nacisk kładzie sie na RE. Czemu nie zrobisz protestu? Na RE jest dokladnie to samo co w PL na religii - pismo sw, katechizm, jezus itd. Mam 3 dzieci chodzace do takiej szkoly, z czego najstarsze w ..katolickiej highschool. Naeet w primary academy a nie żadnej anglikanskiej st.georges school ani katolickiej st.mary a w zwykłej jest RE.i tak, mowia o innych beliefs ale na przykladzie easter i christmas 9 latkowie ucza sie ich znaczenia (,w sensie, że to niekoniecznie nowy ajfon pod christams tree). Christ mas dżijzys krajst david, może w Austrii bedzie ci lepiej? [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 21-07-2021 23:57 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2021-07-22 00:29:00 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2021-07-21 19:44:07, daavid napisał(a): Jeśli znajdę przykłady krajów gdzie nie ma Religi to zagaduje, że Ciebie to nie przekona. Do czego ma mnie przekonać? Ja nie próbuje nikogo do niczego przekonać. Dlaczego moje dzieci mają się uczyć o kilku religiach skoro ja wyznaje jedną? Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
daavid | Post #8 Ocena: 0 2021-07-22 16:29:38 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-07-22 00:29:00, SweetLiar napisał(a): Cytat: 2021-07-21 19:44:07, daavid napisał(a): Jeśli znajdę przykłady krajów gdzie nie ma Religi to zagaduje, że Ciebie to nie przekona. Do czego ma mnie przekonać? Ja nie próbuje nikogo do niczego przekonać. Dlaczego moje dzieci mają się uczyć o kilku religiach skoro ja wyznaje jedną? - Ja też nikogo nie przekonuję, wyrażam jednak wątpliwości czy nauka Religi w szkole jest potrzebna i czemuś służy. Słyszę takie same wątpliwości z różnych stron, w tym od niektórych ludzi blisko związanych z kościołem, którzy uważają, że religia w szkole a nie w salce parafialnej, wcale dobrze nie przysłużyła się zarówno kościołowi, jak i religijności ludzi. - ludzi można nauczać o różnych religiach po to żeby mieli kompetencje kulturowe i wiedzę. Dajmy na to muzułmanami jest bardzo duża część ludzi na globie. Ludzie którzy nie wiedzą na czym polega ta religia nie rozumieją tego co się dzieje w sporej cześci globu. Do tego ta wiedza jest potrzebna aby interpretować wydarzenia zarówno historyczne, jak i współczesne. [ Ostatnio edytowany przez: daavid 22-07-2021 16:30 ] |
daavid | Post #9 Ocena: 0 2021-07-22 16:32:24 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-07-21 23:33:20, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2021-07-21 16:52:51, daavid napisał(a): Moja siostra uczy religii w wiedeńskiej szkole. Wg tego co mi mówiła to jest właśnie diametralna różnica bo tam nauczają wiedzy o religiach a w Polsce tylko o religii katolickiej i to kontekście urabiania nowego wyznawcy. Pomijając fakt, że mylisz religię z religioznawstwem to sprawa jest całkiem prosta. W polskiej kulturze wychowanie spoczywa na rodzicach i z zasady dzieci wychowywane są w takiej religii, jaka wyznają rodzice. To oni ponoszą konsekwencję. Nikt nie zmusza do wyznania KRK. Czy wyobrażasz sobie inaczej? Istnieją jeszcze inne kościoły czy związki wyznaniowe. Nawet mamy własnych muzułmanów i to od wieków wielu. Wychowanie zgodne z ideami jakie prezentujesz nie prowadzi do niczego dobrego. Dlaczego? Ano dlatego, że nauka religioznawstwa nic pozytywnego nie wnosi poza daniem możliwości ich powierzchownego poznania zasad z pominięciem wartości, a często może podkopywać autorytet rodziców. Poznawanie religii w taki sposób to tak jak kurs na prawo jazdy bez jazd samochodem. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Gwontownik</i> 21-07-2021 23:42 ] W czym nauka o religiach przeszkadza w wychowywaniu dzieci na wyznawców jakiejś religii bo zdaje się, że zawsze o to chodzi by wychować dziecko na swoje podobieństwo... |
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2021-07-22 16:46:33 (4 lata temu) |
A chociażby w tym, że nie przekazuje pełnej wiedzy. Już to napisałem.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|