Str 2 z 12 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
PannaZMokraGlow |
Post #1 Ocena: 0 2020-12-21 23:05:07 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2020-12-21 22:56:35, teresa2462 napisał(a):
Cytat: Podobnie, jak skojarzenie z języka rosyjskiego, gdzie termin 'Unia' oznacza 'Soviet'
unia po rosyjsku to sojuz nie soviet
Tez mi to wpadlo w oko wczesniej. ZSRR to byl *Sojuz* Sowietskich Socjalicticieskich Riespublik ze tak przeliteruje.
---
UE = Ewropejskij Sojuz
[ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 21-12-2020 23:07 ]
|
|
|
|
|
Gwontownik |
Post #2 Ocena: 0 2020-12-21 23:15:38 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Kanonier30
Mało który z zachodnich krajów (żaden)doznał dobrodziejstw komunizmu i żyjąc z tą nieświadomością wiele zasad w komunizmie obowiązujących jest wdrażane w tych krajach. Patrząc na Twój nick i datę założenia konta stwierdze że mało prawdopodobne jest byś pamiętał słusznie minione czasy tak więc jeśli znasz ten okres to z opowieści i przekazów rodzinnych. A te też różne bywają zależnie od źródła, bo sam widzisz jaka jest różnica w postrzeganiu tej historii w oczach ludzi w niej uczestniczących. Co innego mówi Wałęsa, a co innego Bolek. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 21-12-2020 23:17 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
|
Kanonier30 |
Post #3 Ocena: 0 2020-12-21 23:20:22 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
@teresa2462 tak, dziękuję za uwagę - rosyjski mój już nieco nieużywany. Pogubiłem się w tym CCCP...
@xxxx1234 co do mnie, to nie chodzi o dyskusję czy spór. Poglądy zawsze są ważne. Zaś przekonywać Cię nie mam zamiaru, bo i dlaczego miałbym to robić?
Masz swoje przekonania, idee, wartości, to najważniejsze. W tych kwestiach się różnimy i dobrze.
@Gwontownik...to jak choćby polskie widzenie Wołynia '43 różni się od przekazu Ukrainy. Przykład, jak historycy postrzegają te same fakty.
Pozdrawiam. [ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 21-12-2020 23:24 ]
|
|
|
|
teresa2462 |
Post #4 Ocena: 0 2020-12-21 23:47:03 (4 lata temu) |
Z nami od: 26-03-2009 Skąd: walia |
Cytat:
2020-12-21 23:20:22, Kanonier30 napisał(a):
@teresa2462 tak, dziękuję za uwagę - rosyjski mój już nieco nieużywany. Pogubiłem się w tym CCCP...
Nie ma sprawy, u mnie ostatnio byl uzywany w 1988 roku
Jak zwykle ciekawie piszesz. Jednak czytajac Twoje wczesniejsze wypowiedzi zastanawialo mnie jakie widzisz wady w UE, bo na przykladzie brexitu piszesz troche tak, jakby UE byla czyms nieskazitelnym i to troche mi nie pasuje do pozostalych Twoich wypowiedzi. Ja np. brexit uwazam za blad, ale na ten brexit UE swoja postawa tez sobie zapracowala. Ciekawi mnie czy i jakie wady widzisz w UE?
|
|
|
|
SweetLiar |
Post #5 Ocena: 0 2020-12-22 00:08:08 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2020-12-21 22:39:14, Gwontownik napisał(a):
2. Gdyby ogół obywateli mających głos w sprawie przynależności danego kraju do UE był zapoznany z tekstem manifestu to nie miał by ochoty na dobrowolne wdrażanie tego cuda w życie.
Uważam dokładnie tak samo. Wiele zrobiono, żeby w krajach przyjętych po 2004 roku niewielu o istnieniu tego manifestu słyszało. To pokazuje ile rzetelności było w debacie przedakcesyjnej.
Tak ja to widzę po wielu latach i nie jestem w tym odosobniona. Ludziom otwierają się oczy na wiele rzeczy.
Na kłamstwie i półprawdach nie da się wiele zbudować, a już z pewnością nie będzie to nic solidnego ani trwałego.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
|
|
|
|
Gwontownik |
Post #6 Ocena: 0 2020-12-22 07:19:28 (4 lata temu) |
Cytat:
2020-12-21 23:20:22, Kanonier30 napisał(a):
@Gwontownik...to jak choćby polskie widzenie Wołynia '43 różni się od przekazu Ukrainy. Przykład, jak historycy postrzegają te same fakty.
Pozdrawiam. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Kanonier30</i> 21-12-2020 23:24 ]
Kanonier30
Jeśli chcesz znaleźć porównanie w historii to przykład Wołynia'43 jest nieodpowiedni. Dużo lepszym przykładem jest historia Katynia w stosunkach polsko-rosyjskich. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
|
Gwontownik |
Post #7 Ocena: 0 2020-12-22 07:27:53 (4 lata temu) |
Cytat:
2020-12-21 23:03:14, Kanonier30 napisał(a):
@Gwontownik - przyznam, że nie będę czytał Manifestu. Uważam, że to strata czasu dla mnie. Niemniej zaznajomiłem się z kluczowymi tezami. Tak czy inaczej postulaty Spinellego nie zostały ostatecznie zaakceptowane.
Sam fakt, że jest przytaczany na stronach UE, to jedynie dowód obecnej siły ugrupowań lewicowych w PE. Jednak przypomnę, że eurodeputowanych wybrali Europejczycy. Prym wiodą Włosi, Hiszpanie, Skandynawia (w części 'unijnej'). Jestem przekonany, że preferencje wyborcze się jednak zmienią, a wówczas postrzeganie takich postaci, jak Spinelli stanie się odmienne.
Inną rzeczą jest to, że Spinelli był Włochem - państwa założyciela Wspólnot Europejskich. Pomimo wszystko pozycja Włoch nadal jest mocna - liczba ludności, ogromny rynek, kluczowe położenie w basenie Morza Śródziemnego. Zaś Włosi będą promować swych polityków, bo - jak wcześniej pisałem - dobrodziejstw komunizmu nie zaznali na własnej skórze.
Komunizm też nie miał na sztandarach wszystkich wytycznych Lenina i Maksa. I nie piszę tego jak my był przeciwko UE. Jestem przeciwko konkretnej formie UE, która wprowadza podległość, utratę suwerenności. Która zmusza niezależne państwa do postrzegania prawdy z niewłaściwej perspektywy. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 22-12-2020 07:34 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
|
Jurny_Jurek |
Post #8 Ocena: 0 2020-12-22 10:01:19 (4 lata temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
Cytat:
2020-12-21 22:30:48, daavid napisał(a):
Możesz napisać co rozumiesz przez "roszczeniową UE"?
Stosuje zasadę selektywnego zastraszania niektórych krajów członkowskich i podchodzi wybiórczo - czyli niemce co płacą najwiecej i najwiecej dostaja w zamian - moga robic interesy z putinem, na którego unia nałożyła embargo oraz miec upolityczniony system sadowniczy. Inny kraj czlonkowski nie moze handlowac z putinem oraz nie moze miec politykow w systemie sadowniczym.
I tak mógłbym wymieniać i wymieniać bo ten mutant polityczno-ideologivzny nie ma nic wspolnego z tym, czym bylo kiedys. Uwalenie polskich transportowcow to "roszczenie niemiec i francji (czyli de facto ue) by cebulaki nie konkurowali z niemieckimi. Konkurencja i wolny handel jest zły, rozumiesz? Nizsze ceny przewozu = nizsze ceny towarow. Ale tak byc nie moze, ty zaplacisz wiecej by helmut zarobil. I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
|
|
|
daavid |
Post #9 Ocena: 0 2020-12-22 10:29:31 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Nie tylko Niemcy handlują z Rosją. Robi to też np. Orban i trzeba mu przyznać, że jest skuteczny. Najgorzej w tym wszystkim wypada polski PiS bo macha szabelką po czy godzi się na więcej jakby zgodzili się ich poprzednicy. Przykłady można mnożyć.
Co do transportu to się nie zgadzam. Można było wypracować takie rozwiązania które byłyby sprawiedliwe nie tylko dla firm transportowych, ale także pracowników. Kierowca śpiący dwa tygodnie na niemieckim czy francuskim parkingu za stawkę jaka obowiązuje w Polsce to gruba niesprawiedliwość.
|
|
|
|
Gwontownik |
Post #10 Ocena: 0 2020-12-22 10:39:09 (4 lata temu) |
Cytat:
2020-12-22 10:29:31, daavid napisał(a):
Nie tylko Niemcy handlują z Rosją. Robi to też np. Orban i trzeba mu przyznać, że jest skuteczny. Najgorzej w tym wszystkim wypada polski PiS bo macha szabelką po czy godzi się na więcej jakby zgodzili się ich poprzednicy. Przykłady można mnożyć.
Co do transportu to się nie zgadzam. Można było wypracować takie rozwiązania które byłyby sprawiedliwe nie tylko dla firm transportowych, ale także pracowników. Kierowca śpiący dwa tygodnie na niemieckim czy francuskim parkingu za stawkę jaka obowiązuje w Polsce to gruba niesprawiedliwość.
Niezaleznie od kasy jaka kierowca by dostal i tak bedzie spal na parkingu z kilku powodów:
1 oszczednosc
2. Pilnowanie pojazdu i ladunku
Wprowadzenie inego wynagrodzenia lub diety nic by nie zmienila. Zmiana mogla nastapic poprzez zakaz spedzania nocy w kabinie samochodu czyli obowiazek skorzystania z hotelu czy motelu dotyczacy wszystkich. Wtedy koszty z automatu wchodzily by w stawki frachtu i nikt nie mial by prawa mowic o naduzyciach. Ale to tylko moje zdanie i nie kazdy musi sie z tym zgadzac. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
|
|
|