Zostałem niejako 'wywołany do tablicy' za sprawą Altiero Spinellego. Komunistycznego ojca Europy upamiętnionego na gmachu głównym Parlamentu Europejskiego. Poglądy niektórych Forumowiczów oddaje wpis A.Turczyna, który na swym blogu zamieścił apokaliptyczną wizję Unii Europejskiej. Wraz z całym dziedzictwem, tożsamością i wizją przyszłości. Cytuję z drobnymi, technicznymi skrótami.
-----
Andrzej Turczyn, grudzień 2016 (blog) :
Przyznam, że nie wiedziałem o tym fakcie dotychczas. Podejrzewałem jedynie realizację przez unijnych urzędników jakiegoś obłąkańczego ideologicznego planu. Postawiłem tezę, że w ślad za rozbrojeniem nastawnie niewyobrażalny holokaust ludów Europy. Okazuje się, że ten plan jest spisany, tylko my o nim niewiele mamy informacji. Jego nazwa to manifest Altiero Spinellego z wyspy Ventotene.
Na wyspie Ventotene z udziałem Spinellego powstaje manifest, który obecnie uznawany jest oficjalnie jako dokument podstawowy Unii Europejskiej. Manifest z Ventotene, czyli sformułowany jeszcze w rewolucyjnym języku marksistowskim projekt zjednoczonej Europy antykapitalistycznej. Istota integracji zawarta w Manifeście sprowadza się do dwóch punktów.
Pierwszy przewidywał sposób zjednoczenia Europy – powinna ono powstać w wyniku wykorzystania krótkiego okresu powojennego chaosu, gdy „dobrze zorganizowany ruch rewolucyjny” wprowadzi przygotowaną wcześniej konstytucję. Oznacza to, że xxx powinno powstać jedno nowe państwo europejskie.
Drugi przewidywał stworzenie „instytucji i środków”, które zdolne byłyby zapewnić skuteczność działania tego nowego państwa, czyli policja, armia, służba bezpieczeństwa i cenzura, które siłą, ale już zgodnie z narzuconą wcześniej konstytucją zdolne będą tłumić tendencje separatystyczne, czyli niepodległościowe dążenia narodów do samostanowienia. Rola xxx jest dokładnie taka sama, jaką Karol Marks wyznaczył komunistom w Manifeście Komunistycznym – dbanie o to, żeby globalny cel rewolucji dominował nad partykularnymi interesami proletariatów w poszczególnych krajach.
Na koniec dodam, że ktokolwiek mówi po Polsku i twierdzi, że jest Polakiem, a nie podejmie wysiłków aby przeciwdziałać tej obłąkańczej idei komunisty Spinellego ten albo jest nieskończonym durniem, albo podłym zdrajcą. Sprawa jest aby poważna aby pozostać kibicem i aby na kibiców patrzeć ze zrozumieniem. To waży się Polski istnienie i obyśmy go nie oddali komunistom, bo od komunistów naprawdę wiele nas Polaków złego spotkało.
-----
Powyższy cytat - chociaż nieco przydługi (przepraszam) - jest kwintesencją tego, co głoszą na Forum niektórzy Użytkownicy. Wyjaśniam też, że mam do Wszystkich szacunek i do prezentowanych poglądów również, jeżeli tylko nie są personalnym i wulgarnym atakiem.
Do Mr Spinellego jednak
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Nawet wydaje mi się, że wiele lat po śmierci (1986) Spinelli przeżywa 'renesans' swych poglądów. Prezentowany nie przez zwolenników komunizmu, a przez tych wszystkich, którym z Unią nie po drodze. Widzący w Unii Europejskiej nowe 'Imperium Zła' czy nowe wcielenie Związku Sowieckiego... .
Taki 'królik z kapelusza' wyciągany przy dyskusjach na temat Unii. Ma zamknąć usta zwolennikom UE, ma zamknąć temat... . Jeżeli nadal masz zaś argumenty 'ZA' koncepcją Unii Europejskiej, to jesteś komunistą, marksistą, trockistą etc. Z cytatu Pana powyżej, to nie jesteś 'prawdziwym' Polakiem - mało tego, jesteś podłym zdrajcą

Tym samym, choć Forum niewielkie - a też niewielu przeczyta mój wpis - to muszę odpowiedzieć. Takie stwierdzenia, jak Pana Turczyna są dowodem ignorancji, niewiedzy, mylenia pojęć i zwyczajnego chamstwa.
Wspomnienie Spinellego, który był wybrany do Parlamentu Europejskiego, na gmachu tegoż Parlamentu nie stanowi o istocie Unii Europejskiej. Podobnie, jak skojarzenie z języka rosyjskiego, gdzie termin 'Unia' oznacza 'Soviet' - nie jest tożsame z budowaniem Związku Sowieckiego czy Radzieckiego, jak niegdyś mówiono i uczono.
Teraz wypadałoby, abym omówił historyczny przebieg tworzenia się ZSRR na gruzach Imperium Rosyjskiego, po bestialskim zamordowaniu Cara Mikołaja II i Rodziny, i zestawił z powstawaniem Wspólnot Europejskich po 2WŚ. Nie będę jednak tego czynił. Nie będę prowadził wywodu historycznego i wspominał faktów. Jeżeli ktoś bierze się za porównania do historycznych wydarzeń, to historię powinien co nieco znać. Odsyłam więc do pozycji 'Skazani. Ostatnie dni rosyjskiej arystokracji' - którą rekomendowałem w wątku o czytaniu.

-----
W ogóle zachęcam do czytania książek, a nie tylko obserwowania wpisów w sieci, czy czerpania wiedzy z nagrań w You Tube. Przy tej okazji można wyrobić samodzielny pogląd na współczesność i nic do tego mają jakiekolwiek media 'głównego nurtu' czy wszystkich innych 'nurtów'. Czytajcie.
-----
Spinelli pochodził z Włoch, a nie jest tajemnicą, że w Italii skrajne nurty często zyskują na ogromnej popularności. Tak było z faszyzmem i komunizmem. Włosi wybrali Spinellego do Parlamentu. Piastował też - na długo przed powstaniem Unii - stanowiska w PE i Komisji. Głosił swoje komunistyczne poglądy - przed oczami widząc jedynie dokonania faszystów. Prawdziwego oblicza komunizmu nie poznał. Jak zresztą Włosi, jako Naród.
Do dzisiaj w Parlamencie Europejskim (2020) są partie skupiające komunistów z Europy, wybranych w wolnych wyborach do Parlamentu:
Konfederacyjna Grupa Zjednoczonej Lewicy Europejskiej / Nordycka Zielona Lewica
Grupa Postępowego Sojuszu Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim
Parlament Europejski - partie i frakcje

Od wyborców w Europie, którzy pójdą na głosowanie do PE, zależy jakich eurodeputowanych ma cała Europa. To Parlament decyduje ostatecznie o kształcie Komisji Europejskiej, o tym kto będzie na miejscu von der Leyen. Jakie prawo będzie obowiązywało w Unii, także w przyszłości. Niestety, zazwyczaj najwięcej słów krytyki pod adresem Parlamentu pada ze strony tych, co to na wybory nie chodzą. A tym bardziej na wybory do PE.
W końcu po co? jeżeli wszystko jest zaplanowane z góry przez - bliżej nieokreśloną - grupę, która będzie tworzyła nowy porządek świata.
Przy tej okazji 'nie kupuję' i nie będę kupował teorii spiskowych, gdyż po merytorycznym rozpracowaniu - nie trzymają się 'kupy'
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Tyle we wstępie ode mnie, Kanonier.
[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 21-12-2020 22:05 ]